Türk halısı Çin'de görücüye çıkacak

27 martta Çin'de düzenlenecek Domotex Asia / Chinafloor fuarında Türk halısı tanıtılacak. Fuara 11 Türk firması katılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, Türkiye'nin, Çin'in el halısı ihracatında yüzde 24'lük payla en büyük ikinci ihracat pazarı olduğunu, ancak yeteri kadar el ve makine halısı satılamadığını belirterek, "İhracatımızı artırmak için Domotex Asia/Chinafloor Fuarı ile Çin pazarına açılacağız" ifadesini kullandı.  Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Fuara, Çin'deki seçiciliği dikkate alarak, A segmentteki müşteriye yönelik ürünlerimizle katılacağız" dedi.

Küresel krize rağmen Türk halı sektörü bütün hızıyla büyümeye devam ettiğini ifade eden Yılmaz, ocak ayında Hannover'de düzenlenen dünyanın en büyük halı fuarı konumunda olan Domotex fuarından başarıyla dönen Türk halıcılarının, 27 Mart'ta başlayacak ve 3 gün boyunca sürecek Domotex Asia / Chinafloor Fuarına hazırlandığını kaydetti.

Yılmaz, Şanghay'da düzenlenecek fuarda, 11 ayrı salonda, 126 bin 500 metrekarelik alanda, dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden gelen bin 100 katılımcı firmanın, en son ürün ve kolleksiyonlarını Çin ve Uzak Doğu pazarında tanıtacağını aktararak, şunları anlattı: "Dünyanın en büyük ikinci halı fuarı unvanını taşıyan fuara Türk halı firmaları da İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) bünyesinde faaliyet yürüten İHİB öncülüğünde ilk kez milli düzeyde temsil edecekler. 2011'de halı ihracatı yüzde 27 arttı ve 1 milyar 630 milyon dolara ulaştı. Son üç yıldır ihracattaki artışımız yüzde 25'lerin altına düşmedi. Böyle devam ederse halı sektörü 2023 yılında 5 milyar dolar ihracatı aşacaktır. Önümüze koyduğumuz hedefi gerçekleştirmek için çalışmalarımıza bütün hızımızla devam ediyoruz. Hannover'de yaşanan başarıyı Şanghay Domotex Asia/Chinafloor Fuarına taşıma hedefiyle yola çıktık."

Yılmaz, ekonomide hızlı bir şekilde büyüyerek dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi haline gelen Çin'in Türk halı sektörü için büyük bir pazar olduğunu belirterek, "Dünyanın ekonomik büyümesine yıllık olarak ortalama yüzde 13'lük katkı sağlayan Çin'in sahip olduğu büyük pazarı görmezden gelmemiz söz konusu olamaz. Bu yıl Çin pazarına el halısı ve makine halısıyla girmeliyiz. Çin'de etki yaratmanın en önemli aracı olarak gördüğümüz Domotex Asia/Chinafloor'a bu yıl ilk kez milli düzeyde 11 halı firmasıyla katılım sağlayacağız" dedi.

Çin'in kaliteye, tasarıma, inovasyona önem veren seçici bir alıcı kitlesi olduğunu ifade eden Yılmaz, "Fuara, Çin'deki seçiciliği dikkate alarak, A segmentteki müşteriye yönelik ürünlerimizle katılacağız. Çin pazarında halı sektörü olarak sürdürülebilir hızlı büyüme politikasıyla hareket edeceğiz. İHİB olarak fuara en az 4 yıl boyunca katılma koşuluyla firmalarımızı Şanghay'a Domotex Asia/Chinafloor Fuarına götürüyoruz" ifadesini kullandı.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir