'Buluta çıkmayan şirketler yok olacak'

Geçen yıl çıkan uygulamaların yüzde 80’inin bulut için tasarlandığını dile getiren Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, “Bulutlara çıkamayan şirketler yok olacak” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

İSTANBUL - Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, geçen yıl çıkan uygulamaların yüzde 80’inin bulut için tasarlandığını söyledi. Özmen, “CIO’ların yüzde 90’ı bulutu tercih ediyor. Yakında bulut anlamayan, bulutu özümsemeyen, bulutla bütünleşmeyen çözümlerin geride kalacağı bir döneme gireceğiz. Bulutlara çıkamayan şirketler yok olacak” dedi. Geleceğin teknolojileri ve şirketlerin bunlara bakış açısını konu alan toplantıda konuşan Özmen, International Data Corporation’a (IDC) göre toplam bilişim pazarının dünya genelinde binde 5 oranında büyüdüğünü ve pazarının yaklaşık 2 trilyon 570 milyar euroluk bir büyüklüğe ulaştığını anlattı. Bu dinamizmin önemli bir bölümünün KOBİ’lerden kaynaklandığını dile getiren Özmen, bu pazarda Türkiye’nin payının ise yüzde 1’in altında olduğunu söyledi. Boston Consulting Group’un (BCG) araştırmasını örnek veren Özmen şöyle devam etti: “Araştırmaya göre sadece Brezilya, Çin, Almanya, Hindistan ve ABD’deki KOBİ’lerin yüzde 10’u teknolojiye daha fazla yakınlaşsa, 6 milyon yeni istihdam ve 770 milyar dolar gelir sağlayacaklar. Aynı şekilde Türkiye’deki KOBİ’ler teknolojiyi yüzde 10 daha fazla kullansalar 15 milyar dolar ek gelir, 360 bin yeni istihdam sağlayacak.” 

Gelişmekte olan ülkelerdeki KOBİ’ler daha hızlı 

Özellikle KOBİ’lere yönelik yazılım pazarındaki büyümenin, pazardaki toplam büyüme hızının 12-13 kat üzerinde gerçekleştiğini dile getiren Özmen, BCG’nin araştırmasına göre de Brezilya, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerdeki lider KOBİ’lerin teknolojiyi gelişmiş ülkelerdeki KOBİ’lere oranla daha fazla sahiplendiğini belirtti. 

Özmen, “Çin’de lider KOBİ’lerde bulut ve internet kullanımı yüzde 87, Brezilya’da yüzde 80, Hindistan’da yüzde 77 seviyesinde. Gelişmiş ekonomilerden ABD’de ise bu oran yüzde 57, Almanya’da yüzde 60. Gelişmiş ülkelerdeki bu oranın görece düşüklüğü sizi şaşırtmasın. Bu ülkelerde teknoloji kullanımı uzun zamandır yaygın ve oturmuş olduğundan, bu ülkelerde şu anda bulut transformasyonu yaşanıyor” diye konuştu. Özmen’in verdiği bilgilere göre, 2011 yılında 91 milyar dolar olan bulut bilişimin büyüklüğü 2012’de 109 milyar dolara, 2013’te 150 milyar dolara ulaştı. Artık “bulutta doğan” şirketlerden söz edilmeye başlandığını anlatan Özmen, “Gelişen pazarlarda lider KOBİ’ler doğrudan buluta geçiş yapıyor. 1 milyar dolarlık Instagram, 19 milyar dolarlık WhatsApp, 100 milyar dolarlık Facebook. Eğer bulutun ortaya koyduğu fırsatlar olmasaydı, bu şirketlerin hiçbiri bu kadar kısa zamanda bu kadar çok kişiye hizmet verecek duruma gelemezdi. 2013’te çıkan uygulamaların yüzde 80’i bulut için tasarlandı. CIO’ların yüzde 90’ı bulutu tercih ediyor. Yakında bulutlara çıkamayan şirketler yok olacak” diye konuştu. 

Buluttan 14 milyon iş kolu doğacak, 1.1 trilyon gelir olacak 

Özmen, bulut teknolojilerinin çok önemli iş fırsatları sunduğunu söyledi ve yine IDC verilerini örnek gösterdi. IDC’ye göre, 2015'te dünyada bulut ve bulut ekseninde oluşan yeni iş kolları 14 milyon yeni iş fırsatı ve 1.1 trilyon dolara yakın bir gelir yaratacak. Özmen, oteller için rezervasyon imkanı sunan buuteeq. com ve bulut bazlı emlak şirketi redfin.com’un bundan 5-6 yıl önce bir masa ve bilgisayarla işe başladığını, bugün her ikisinin de yıllık 100 milyon doların üzerinde gelir elde ettiğini, dünya geneline hizmet verdiğini anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir