'Dijital perakende pazarı 5 yılda ikiye katlanacak'

BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Tansan, "Türkiye'de internet üzerinden yapılan perakendeciliğin büyüklüğü 7 milyar lira ve bu pazarın gelecek 5 yıl içerisinde iki katına çıkması bekleniyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yönetim danışmanlığı firması The Boston Consulting Group (BCG) ile fiyatlandırma teknolojisi konusunda uzman Boomerang Commerce tarafından hazırlanan "Çok Kanallı Fiyatlandırma Stratejisi" adlı rapora göre, Türkiye'de dijital perakende pazarı 5 yıl içerisinde iki katına çıkacak.   

BCG'den yapılan açıklamaya göre "Çok Kanallı Fiyatlandırma Stratejisi" adlı raporda, rekabetin kıyasıya yaşandığı perakende sektöründe dijital dönemle birlikte oyunun kurallarının yeniden yazıldığı belirtildi. 

Dünyada ve Türkiye'de çok kanallı perakende yönetimi ile birlikte hem firmaların, hem de müşterilerin hayatında ciddi değişimlerin gerçekleştiği vurgulanılan raporda, Türkiye'de djital perakende pazarının 5 yıl içerisinde iki katına çıkacağı ifade edildi. 

"Perakende sektöründe kıyasıya rekabet var"

Açıklamada görüşlerine yer verilen BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, Türkiye'de perakende sektöründe kıyasıya bir rekabetin olduğunu bildirdi. 

Dijital dünyanın gelişimi ile oyunun kuralları yeniden yazılırken, rekabet şartlarının da değiştiğine işaret eden Tansan, Türkiye'de internet üzerinden yapılan perakendeciliğin büyüklüğünün 7 milyar lira olduğunu ve bu pazar büyüklüğünün gelecek 5 yıl içerisinde iki katına çıkmasının beklendiğini dile getirdi. 

Tansan,  potansiyeli fark eden ve çok kanallı perakendeciliğe yönelen firmaların yakaladıkları rekabet avantajı ile gelecek dönemde adlarını daha sık duyuracaklarının altını çizdi. 

Perakende satış kanallarının teknoloji ile birleştiğini ve geleneksel yöntemlerin rafa kaldırılmasının zamanı geldiğini vurgulayan Tansan'ın açıklamasın  şu görüşlere de yer verildi: 

"Müşteriler artık alışveriş yaparken birden fazla kanalı kullanıyor ve daha bilinçli hareket ediyorlar. Bilgisayarlardan, tabletlerden veya akıllı telefonlardan farklı firmaların ürün ve fiyat karşılaştırmalarını yapıp, müşteri yorumlarını okuyorlar. Sonrasında da karar verip internetten ya da mağazadan alışverişlerini yapıyorlar. Teknoloji ile kızışan bu yarışta perakendeciler hızlı karar vermeye çalışırken, birçoğu hangi fiyatın doğru olduğunun, hangi kampanyaların işe yaradığının ve hangi ürünlerin satışında değişiklik sunacaklarının farkında değiller. Tecrübelerimize göre, perakende firmaları dijitalleşme konusunda üç konuda zorlanıyorlar. Bunlar;  müşteri odaklı strateji belirleme, elindeki veriden değer oluşturma ve çok kanallı fiyatlandırma stratejisine imkan verecek organizasyon modelini oluşturma. Burada en önemli konu, müşterilerin çoklu kanal serüvenlerini anlama ve bu serüveni basit, renkli ve cazip kılmak. İnternetten alınan bir ürünün müşteriye mağazadan teslim edilmesi, ertesi gün teslimat seçeneği, farklı ödeme opsiyonu gibi hizmetler artık Türkiye'deki perakendeciler tarafından  neredeyse standart olarak müşterilere sunuluyor. Çok kanallı hizmet anlamında müşterilerin artan beklentileri ile birlikte iyi bir seviyeye doğru ilerlediğimizi düşünüyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir