'hijyenbu.com' ile önce Türkiye'de sonra dünyada markalaşacak
Kolonya üretimiyle kozmetik sektörüne adım atan İlkom, bu yıl kurduğu hijyenbu.com online alışveriş sitesiyle markasını ulusallaştırmayı planlıyor
ZEHRA ORUÇ
BURSA - Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla ürün gamını zenginleştirerek, Bursa ve çevresindeki pazar payını artıran İlkom, kişisel temizlik ve hijyen sektöründe uluslararası arenaya göz dikti. Bu yıl e-ticarete de giriş yapan İlkom, yılbaşı itibariyle 40’ı aşkın ürün çeşidini hijyenbu. com adresinden tüketicisiyle buluşturuyor. Şirket, kolonya ürün gamına, Bursa Siyah İnciri, orkide, zeytin, mandalina, kavun gibi kokulardan oluşan 10 yeni çeşidi de ekleyerek, parfüm pazarına hazırlanıyor.
İlkom Kozmetik Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Duran, kolonyadan oto bakım ürünlerine, bambu kokularından ıslak havlu mendiline kadar 40’ın üzerinde ürünle online alışveriş kanalında olacaklarını söyledi. Duran, ürünlerinde internet satışlarına özel kampanyalar da sunacaklarını belirtti. Ürün geliştirme çalışmaları hakkında bilgi veren Duran, “Bursa Siyah İnciri, orkide, zeytin, mandalina, kavun gibi kokulardan oluşan 10 çeşit yeni kolonya ürünü ile parfümün oluşturduğu pazarı kırmayı hedefl iyoruz. Bu ürün gamını ay sonuna kadar piyasaya çıkaracağız” diye konuştu. Oda parfümlerini geliştirerek, koku giderici konseptle yeni ürünler oluşturduklarını vurgulayan Duran, “Kötü kokuya neden olan bakterileri yok edebilen bir ürün grubu üzerinde çalışıyoruz. Evcil hayvanlara yönelik, sigara kokusunu ve ayakkabı kokusunu ve genel ortam kokusunu gideren 4 farklı ürünle kısa sürede piyasada olacağız” bilgisini verdi. Duran, yüzde 100 bitkisel içerikli saç şampuanı, el-vücut şampuanı ve krem üretimeyi hedefl ediklerini aktardı.
Türkmenistan pazarında Çin’le yarışıyor
İhracata ağırlık vereceklerinin altını çizen Duran, Rusya pazarını mercek altına alacaklarını söyledi. Duran, önceki yıl yüzde 10 olan ihracat oranını 2014’te yüzde 20’ye çıkardıklarını aktardı. Geçen yıl Türkmenistan’a da ihracat yaptıklarını anlatan Duran, “Daha çok Çin ile çalışan Türkmenistan’ın zorlu bir pazar. Ancak bir başlangıç olarak 15 bin dolarlık ihracat anlaşması yaptık. Islak havlu ve sıvı sabun gönderdik. Görüşmelerimizi bu yıl da sürdürüyoruz. Bu pazarda Çin ile rekabet edeceğiz” dedi.
Aylık 3 milyon adet üretim ile kapasitenin yüzde 80’ini kullandıklarını söyleyen Duran, geçen yıl 500 bin dolarlık makine yatırımı yaptıklarını anımsattı. “Bu yıl da kapasite artırımına yönelik makine yatırımlarımızı sürdürüyoruz” açıklamasını yapan Duran, “Birkaç ilave hat yatırımı ile hem ürün kalitemizi artıracak hem de üretim maliyetlerimizi düşüreceğiz. Diğer yandan, yılbaşı itibarı ile devreye aldığımız baskı-ambalaj makinelerimizle de tamamen entegre bir tesise dönüştük. Artık etiket, ambalaj türü ihtiyaçlarımızı kendi bünyemizde çözeceğiz. Bu yatırımla birlikte geçen yıl toplamda 200 bin ila 500 bin dolar aralığında yatırım gerçekleştirdik” diye konuştu.