'Müşteriye ulaşma konusunda dijitalleşme çok önemli'

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, yeni dönemde gündemlerindeki tek maddenin dijitalleşme çalışmaları olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merve YİĞİTCAN  

İSTANBUL - Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, önümüzdeki dönemde grup şirketleri için en büyük yatırımın dijitale olacağını söyledi. Haluk Dinçer, DÜNYA gazetesine açıklamalarda bulundu. Dinçer’e göre, yüksek rekabet ortamında dijital kanallar büyük önem kazandı. Dinçer’in başında olduğu grubun altında Carrefoursa, Teknosa, Avivasa ve Aksigorta şirketleri bulunuyor. Perakende sektörüne ilişkin bilgiler verirken, Türkiye’de toplam perakende pazarının 650 milyar lira büyüklükte olduğunu hatırlatan Dinçer, modern perakende sektörünün ise bunun üçte birini oluşturduğunu dile getirdi. Pazarda büyük ölçüde geleneksel kanalların ve kayıt dışının hakim olduğundan bahseden Dinçer’e göre, bu durum gıdada diğerlerine göre biraz daha fazla. Dinçer, gıdanın yüzde 80’e yakının modern perakendenin dışında olduğu bilgisini verdi. 

Perakendede konsalidasyon ve satın almalar olacak 

Perakende sektörünün son 15 yılda önemli bir dönüşüm içerisinde olduğuna değinen Dinçer, “Zincir mağazalar ve AVM’ler artık Türkiye’nin her yerinde. Dolayısıyla modern perakende bundan sonra da büyüyecek. Bu kaçınılmaz. Gıda perakende pazarı 400 milyar TL büyüklükteyken modern zincirler bunun dörtte birini oluşturuyor. Pazar bundan sonra da istikrarlı bir şekilde dönüşecek, zincirler para kazanmaya devam edecek” dedi. Dinçer, buna karşın yerel marketlerin büyüme gücünü son yıllarda kaybettiğini, dolayısıyla ilerleyen dönemlerde ulusal pazara kayma olasılıklarının yüksek olduğunu kaydetti. Dinçer’e göre, sektör bu yapısıyla konsolidasyona ve satın almalara açık. 

Çok formatlı zincir marketler arasında Carrefoursa’nın Türkiye’nin en büyük ilk iki markasından biri olduğunu söyleyen Dinçer, 2013 yılında Carrefoursa’nın çoğunluk hisselerinin Sabancı’ya geçtiğini hatırlattı. Dinçer’in verdiği bilgiye göre, mağaza sayısı 240’dan 780’e, ciro ise 2,6 milyar TL’den 4 milyar TL’ye ulaştı. İstihdam ise 5 yılda 2 katına çıkarak 13 bine yükseldi. Carrefoursa’nın hızlı büyüdüğünü dile getiren Dinçer, “Hızlı büyümenin getirdiği bazı sancılar oluyor. Mağaza formatlarının her birinin ayrı ürün karması, ayrı çalışanları, ayrı karları var. Bu da şirkete oldukça komplikasyon getiriyor” dedi. Teknoloji perakendeciliğine ilişkin de pazar verilerini paylaşan Dinçer, söz konusu pazarın büyüklüğünün 40 milyar TL olduğunu, teknoloji marketlerinin ise pazarın sadece dörtte birini oluşturduğu bilgisini verdi. Birçok elektronik ve telekom şirketinin kendi mağazaları olduğuna dikkat çeken Dinçer, pazarda toplam 43 bin noktada teknoloji ürünlerinin satıldığına dikkat çekti. 

Carrefoursa’da 10 milyar TL ciro hedefi 

Grubun perakende sektöründeki gelecek 5 yıllık hedefl erini anlatan Haluk Dinçer, “Carrefoursa’da geçtiğimiz 3 yılda önceliğimiz büyümedeydi. Bu konuda önemli bir noktaya ulaştık. Şimdi önceliğimiz operasyonel verimlilikte... Malum çok mağaza açtık ve bu durumda mağazaların ortalama yaşı düşüyor. Yeni açılan mağazaların bir olgunluğa gelebilmeleri için belli bir zaman lazım, süreçlerin iyileştirilmesi lazım” dedi. Hedefl erinin, 2016’da 5 milyar lira ciro elde etmek olduğunu dile getiren Dinçer, 2020 yılında ise 10 milyar TL ciroya ulaşmak istediklerini ifade etti. Dinçer, “Bu büyüklüğü gerçekleştirecek güçteyiz” diyerek grup olarak iddialarını ortaya koydu. Teknosa’da ise 2016 yılının büyüme, operasyonel verimlilik ve dijital sıçrama yılı olacağını söyleyen Dinçer, şöyle devam etti: “Bundan sonra yatırımlarımızın ağırlığını mağazalar değil, dijital dönüşüm oluşturacak. 2020 yılında satışların yarıya yakınının dijital kanallardan gelmesini bekliyoruz. Web sitemiz mağazalara nazaran yüzde 50 daha fazla ziyaretçi çekiyor. Mağazalarımıza gelenlerin yüzde 80’i ürünlere internetten bakmış oluyorlar. Online satışların payı bu sene tahminen yüzde 6, ama her yıl çok hızlı büyüyor. Site ziyaretini takiben mağazalardan alım da oldukça fazla. Bizim satışlarımızın yüzde 30’unu web sitesinden sipariş edilip mağazadan teslim alınan ürün alışverişleri oluşturuyor.” 

‘Son 5 yılda hızlı büyüdük’ 

Grubun güçlü olduğu bir diğer sektör ise sigorta. Bu sektörde Sabancı bireysel emeklilikte Avivasa, hayat- dışında ise Aksigorta ile hizmet veriyor. Bireysel emeklilik sisteminin Türkiye’de nispeten yeni bir konu olduğuna değinen Haluk Dinçer, bireysel emeklilikte toplam fon büyüklüğünün 50 milyar TL’ye ulaştığı bilgisini verdi. Avivasa ile son beş yılda hızlı bir büyüme yakaladıklarını belirterek, “Avivasa Türkiye’nin en büyük oyuncusu. Türkiye’nin en büyük doğrudan satış kadrosuna sahip. 600’den fazla satış danışmanımız var. Akbank’ın 900 şubesi ile hizmet veriyoruz, ayrıca 300’e yakın acentemiz var. Bizim fon büyüklüğümüz ise 10 milyar liraya ulaştı. Pazarın lideri biziz” dedi. 2014 yılında Avivasa ile başarılı bir halka arz gerçekleştirdiklerini hatırlatan Dinçer, şirketin piyasa değerinin 2,3 milyar liraya ulaştığını dile getirdi. Hayat-dışı sigorta pazarı toplam prim üretiminin ise 26 milyar lira büyüklüğe ulaştığı bilgisini veriyor Dinçer. Avivasa ile son 5 yılda çok hızlı büyüdüklerini aktaran Dinçer, “Bireysel emeklilik fon büyüklüğümüzü 2,5 milyar liradan bugün 10 milyara taşıdık. 2014’te Avivasa’yı halka açtık. Yılın en büyük halka arzıydı Avivasa” ifadelerini kullandı.

“Avrupa bilgisayarda, biz cepte büyüyoruz” 

Pazardaki yabancı yatırımcıların başarısız olup Türkiye’den çekildiklerini söyleyen Dinçer, “Bir tek Almanlar Media Markt ile kaldılar. Teknosa ise 2000 yılından beri Türkiye’nin lider teknoloji markası, pazar payı da kuvvetli. 2014 yılına kadar büyüme ve karlılığımızı sürdürdük. Son iki yılda ise hükümetin aldığı bazı tedbirler var; kredi kartı taksitlerine getirilen sınırlandırmalar malum. Bu pazarı büyük ölçüde etkiledi” dedi. Pazar TL olarak büyüse de dolar bazında durgunluk yaşandığını kaydeden Dinçer, şöyle devam etti: “Telefonda bilhassa çok hızlı bir büyüme var. Geçen sene telefon satışları yüzde 25 büyüdü. Avrupa’ya göre telefonun ağırlığı bizde çok daha yüksek. Avrupa’da bilgisayar ürünleri daha önde. Çünkü biz çok mobiliz, genç bir nüfusuz. İki yıldan kısa bir sürede telefon değiştiriyoruz.”

Yüksek rekabet ortamında dijitalleşme önemli 

Sigorta sektörünün zaman zaman zarara girdiği bilgisini veren Dinçer, şunları söyledi: “Aksigorta’da son 5 yılda selektif büyüyoruz, pazar payı değil, değer yaratmaya öncelik veriyoruz. Hesabı iyi yapmamız lazım. İyi kontrol yapmak lazım.” Dinçer, sigorta sektöründe gelecek 5 yıllık hedefl erini paylaştı: “Avivasa’da hedefimiz güçlü büyürken altyapıya yatırım yapmak, dijital yapıyı güçlendirmek, yenilikçilik yapmak ve varsa satın alma fırsatlarını değerlendirmek. Bireysel emeklilik fon büyüklüğü için hedefimiz 30 milyar lira. Aksigorta’da hedefimiz sürdürülebilir karlı büyüme. Şirketin öz kaynak verimliliğini yüzde 25’in altına düşürmeyeceğiz. Süreçlere, dijitalleşmeye, organizasyonlara yatırım yapıyoruz.” Yeni bir yatırım planlarının olmadığını dile getiren Dinçer, gündemlerindeki tek maddenin tüm şirketlerinin dijitalleşme çalışmaları olduğunu söylüyor. Çok yüksek rekabet ortamında dijitalleşmenin önemli olduğuna değinen Haluk Dinçer, müşteriye ulaşma, onu tanıma konusunda dijital kanalların çok önem kazandığını vurguladı. Ayrıca Dinçer, dijitalleşme ve organizasyona yatırım yaparak, geleceğin Aksigorta’sını yaratmayı hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye’nin hizmette gideceği çok yolu var

Bireysel emeklilik sistemini genişletecek en önemli iki faktörün işe yeni başlayanlara tasarruf yapma fonunun zorunlu hale getirilmesi (otomatik katılım sistemine geçiş) ve kıdem tazminatı fonu olduğuna işaret eden Dinçer, Türkiye’nin doğru adımlar atması halinde yüzde 5’lerde büyüyebileceğini ifade etti. Bazı ekonomistlerin bundan sonra eski büyüme hızlarının belki de hiç geri gelmeyeceği yönünde görüş bildirdiklerini anımsatan Dinçer, şöyle devam etti: “Geçmişteki 10 yılda esas dünya büyümesini sırtlayan ülkelerde bile şu an değil büyüme, küçülme var. Çin büyümesinin bile %6 olduğu, ama inandırıcı olmadığı söyleniyor. ABD bile 2008 krizinden beri istikrarı sağlayamıyor. Almanya en büyük ekonomiye sahip; orada bile ekonomide küçülme görülüyor. Her sektörün ayrı bir yapısı var ekonomik büyüme ve genel kalkınma ile ilgili. Türkiye daha hızlı büyürse, sektörler de doğru orantılı büyüyecek. Muhtemelen sanayi sektöründen kayma gerekecek. Hizmet sektöründe Türkiye’nin gidecek daha çok yolu var. “

Bu konularda ilginizi çekebilir