'Para sihirbazı' Mobius'un parası battı
22 bin çalışanı bulunan Orion Holding ve bağlı iki şirket mahkemeden 'iflas' kararı aldı. Holding ile parası batanlar arasında ünlü para spekülatörü Mark Mobius da bulunuyor.
Türkiye'nin en büyük holdinglerinin de aralarında olduğu yüzlerce şirkete, catering, güvenlik, temizlik gibi bir dizi hizmeti veren Orion Holding ve bağlı iki şirketi için 2013 sonuna doğru iflas erteleme talebinde bulunuldu. Mahkemeye yapılan başvuruda, şirketin iflas erteleme kapsamına alınarak faaliyetlerini sürdürmesine imkân tanınması istendi.
Şirket sahiplerine ulaşılmadı
Mahkeme, tedbir kararı öncesi kayyum ataması yaptı; bilirkişi raporları istedi. Ancak gelen raporlar olumsuz yönde oldu. Raporlara göre söz konusu şirketlerin kurtarılmasının güç olduğuna vurgu yapıldı. Kayyum raporunda ise, şirket sahiplerine ulaşılamadığı bilgisi yer aldı. Şirket avukatları ise, haciz baskısı altında oldukları için adreslerin sık-sık değiştirildiği belirtildi.
Üç şirket için iflas kararı
Orion Holding A.Ş., Orion Çamaşır Servis Hizmetleri A.Ş. ve Lavanta Turizm Hizmetleri San. Ve Tic. A.Ş.'nin iflas erteleme davasında mahkemenin kararı ise 11 Şubat'ta yapılan duruşmada alındı. Şirket avukatları yeni süre talebinde bulunsa da mahkeme bu talebi yerinde görmeyerek kararını açıkladı. Karara göre her 3 şirket için de iflas kararı çıktı. Kararla birlikte şirketlerin tasfiyesi için dosya ilgili müdürlüğe gönderildi.
200 milyon liralık borç
İflaslarına karar verilen 3 şirketin toplamda 200 milyon TL'ye yakın borcu bulunuyor. Vergi ve SGK'ya olan borç miktarı 50 milyon TL seviyesinde. Piyasaya ve işçilere de yüklü bir borcu bulunan Orion'un Türkiye'deki bazı banka ve faktoring şirketlerine de borcu bulunuyor. Tasfiye sürecine alınan Orion'dan alacaklılar arasında iki büyük yabancı fon da bulunuyor. Körfez sermayeli Gulf Capital'ın 20 milyon dolar, Franklin Templeton Fonu'nun bir kolu olan Darby'nin ise 12.5 milyon Euro'luk bir alacağı bulunuyor. Franklin Templeton'un yöneticileri arasında ünlü spekülatör Mark Mobius de bulunuyor. Orion, yabancı fonlardan kaynak alımını, yeni şirket alımları için yapmıştı.
Eski memur 22 bin kişiye patron oldu
Sektöründe yakaladığı hızlı büyüme ile dikkatleri üzerine çeken Orion'un sahibi Yalçın Karaman. 2000'li yılların başına kadar Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesinde müdür olarak görev yapan Karaman'ın kurduğu şirketlerin temeli 7-8 yıl öncesine dayanıyor. Kısa sürede hızlı bir büyüme yakalayan Orion'un en dikkat çekici hamleleri, yaptığı satın almalar oldu. Sevindik Yemek, Doruk Yemek, Güntay Temizlik, Güntay Sosyal, RGS Grup, Real Grup'u bünyesine katan Orion, iflas ertelemeye gittiği süreçte çalışan sayısı 22 bine ulaşmıştı. (Kaynak:Hürriyet)