'Türkiye öncelikli 21 pazardan biri'

Türkiye HSBC'nin yatırım için öncelikli 21 pazarından biri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - HSBC Türkiye Genel Müdürü James Emmett, Türkiye'nin HSBC'nin yatırım için öncelikli 21 pazarından biri olduğunu belirterek, büyüme anlamında önceliklerinin kurumsal ve ticari bankacılık olacağını söyledi.              

HSBC Türkiye'nin hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Emmett "Kurumsal ve ticari bankacılık alanında ölçekten bağımsız olarak uluslararası bakış açısına sahip ve küresel ticaret yapmak isteyen müşterilere daha çok
odaklanacağız. Büyüme anlamında önceliğimiz kurumsal ve ticari bankacılıkta olacak" dedi.
              
Bireysel bankacılıkta da ürün ve hizmetlerini sunmaya devam edeceklerini, doğrudan ve dijital bankacılık yatırımlarını sürdüreceklerini ifade eden Emmett, Türkiye'de bireysel bankacılıktan çıkmak gibi bir planlarının da olmadığını
belirtti.
              
Bankanın rakamsal olarak hedefleriyle ilgili bilgi vermeyen Emmett, HSBC'nin daha önce sık sık gündeme gelen Türkiye'de bir banka satın alma planının olup olmadığına dair ise yorum yapmadı.
              
Uluslararası düşünen firmaları hedeflediklerini belirten Emmett, United Biscuits'in alınmasında Yıldız Holding'e sağlanan finansmandaki rollerini örnek göstererek, bu alanda ve şirketlerin halka açılmaları sürecinde şirketlere daha fazla destek vermek istediklerini kaydetti.
              
Yıldız Holding'in United Biscuits'in 3.3 milyar dolarlık finansmanının yüzde 45'ini HSBC liderliğindeki yurtdışı bankalardan, yüzde 45'ini de yurtiçi bankalardan temin etmişti.
              
Emmett bankanın Türkiye'de ilk dokuz aylık verilere göre zarar açıklaması ile ilgili olarak da, karlılık anlamında kısa vadede bir yavaşlama görüldüğünü belirterek, bunun nedeni ile ilgili olarak şunları söyledi:
              
"...Sektörde geçtiğimiz bir yılda mevzuat anlamında değişiklikler oldu... Bununla bağlantılı olarak da provizyonlarımızın artmasının büyük etkisi oldu. Bu durumu da ileriye dönük olarak yöneteceğiz" dedi.

HSBC Türkiye ilk dokuz ayda ise 47.1 milyon lira zarar açıklarken, bu rakam geçen sene aynı dönemde 71.5 milyon lira net kâr olarak duyurulmuştu. Bankanın krediler ve alacakları ise 2013 sonuna göre yüzde 4 azalarak 18.3 milyar lira oldu.
              
Emmett ayrıca, Kasım ayında açıklanan siber saldırı sonucu bankanın 2.7 milyon müşterisinin kart bilgilerine ulaşılması ile ilgili olarak da "Kredi kartlarına yapılan siber saldırı sonucunda herhangi bir şüpheli işlem olmadı, finansal bir zarar
yaşanmadı" açıklamasını yaptı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir