'Vakıf eserleri ve fakir fukara için kâr etmeliyiz'

Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, kârlarını vakıf eserlerinin ihyası için kullanacaklarını söyleyerek, “Kârımızı çoğalttıkça vakıf eserlerimiz daha fazla ihya edilecek; ecdadın ruhu şâd olacak. Fakir, fukaranın yüzü gülecek” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR 

Kamunun ikinci katılım bankası Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, bankanın karlarını vakıf eserlerinin ihya etme ve gelecek nesillere aktarmak için kullanacaklarını belirterek, “Bu amaç için kar etmemiz şart” diye konuştu. Şu ana kadar umduklarından çok daha yoğun bir ilgi gördüklerini ve 84 bin kişinin iş için, 1500 firmanın da kredi almak için başvuruda bulunduğunu kaydeden Oran, “Bu ilginin birçok sebebi var. Ancak en önemli sebebi halkımızın vakıfl ara olan bakışı. O nedenle biz de katılım bankacılığına vakıfl arın paylaşım kültürünü katarak sektörde yeni bir açılıma öncülük etmek istiyoruz. Vakıf kültürü ile katılım bankacılığı prensiplerini sentezleyeceğiz. Katılım bankacılığının özüne uygun işlerle, kâr-zarar ortaklığına odaklanacağız. Böylece kârımızı çoğalttıkça ana hissedarımız Vakıfl ar Genel Müdürlüğü’ne ait vakıf eserlerimiz daha fazla ihya edilecek; ecdadın ruhu şâd olacak. Fakir, fukaranın yüzü gülecek” dedi.

Banka ile bağımızı koparmak istiyoruz 

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş ile birlikte bankanın kuruluş çalışmalarını ve yakın dönem hedefl erini paylaşan Oran, Vakıfb ank ile aralarında herhangi bir hissedarlık ilişkisi bulunmadığını, sadece muhabirlik hizmetleri aldıklarının altını çizdi. Vakıfb ank’ın Vakıfl ar Genel Müdürlüğü’ne ait yüzde 58 hissesinin Hazine’ye aktarılması konusunda çalışmaların devam ettiğini kaydeden Oran şu bilgileri verdi: “Hazine’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bu yüzde 58 hisse için ne değer biçeceği, ödemeyi nasıl yapacağı belli değil. O çalışmalar sürüyor. Biz bu sürecin dışındayız. Vakıfbank’tan Vakıfl ar Genel Müdürlüğü’ne ait hisselerin Hazine yerine Vakıf Katılım’a devredilmesi gibi bir durum ise söz konusu değil. Vakıfb ank çok güçlü bir marka ve iyi yönetilen bir banka. Ama biz Vakıfbank ile olan bağımızı koparmak istiyoruz.” 

Hisse devri tamamlandıktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıf Katılım’a ne kadar kaynak aktaracağının da belli olmadığını vurgulayan Oran şöyle devam etti: “Ancak hisselerin Hazine’ye devrinden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bize yapacağı kaynak aktarımı ile Vakıf Katılım’ın sektörün en güçlü kamu bankası olacağını öngörüyoruz. Katılım bankacılığı bankacılık sektöründe yaklaşık yüzde 5 paya sahip. Bu katılım bankacılığının önünde ciddi bir büyüme potansiyeli bulunduğuna işaret ediyor. Bugün dünya katılım bankacılığı sektöründen yalnızca yüzde 6 pay alan Türkiye, katılım bankacılığının yaygın olarak faaliyette bulunduğu ülkeler arasında henüz olması gereken sıralamada değil. Bizim hedefimiz sektördeki pastayı bölüşmek değil, sektörü büyütmek.”

İslamofobi bize fırsat yaratıyor 

Katılım bankacılığının gelişmesi için bugün koşulların çok daha elverişli olduğunu söyleyen Öztürk Oran, “Her şeyden önce siyasi irade bu sektöre tam destek veriyor. 13 yılı aşkın süredir sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar; faiz hassasiyeti taşıyan fonlara sahip Körfez ülkelerinin Amerika ve Avrupa’da yaşanan İslamofobiden duyduğu rahatsızlık ve Türkiye’nin bu ülkelerle sıcak ilişkileri ülkemizde katılım bankacılığının güçlü potansiyelinin diğer ipuçlarını oluşturuyor” dedi. Sektörün global büyüklüğünün 2 trilyon dolara ulaştığını hatırlatan Oran, “Katılım bankacılığı, İstanbul Finans Merkezi projesinin en önemli ayaklarından biri. Biz de İstanbul’u katılım bankacılığının merkezi yapmak için çalışacağız ” dedi.

3 yılda 100 şube ve 1200 çalışan hedefi

Vakıf Katılım’ın yakın dönem hedefl erini İkram Göktaş şöyle paylaştı: “Kuruluş çalışmalarımızı tamamladık. Artık hızlı bir şubeleşme ve büyüme sürecine giriyoruz. Bu çerçevede yılsonuna kadar 30 şube açarak yaklaşık 500 çalışan sayısına ulaşmayı hedefl iyoruz. Bu ay içerisinde 10 şubeye çıkacağız. İlk şubelerimizi İstanbul İkitelli ve Ümraniye’nin yanı sıra Ankara, Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Denizli ve Sakarya’da açacağız. Sonrasında da kısa sürede Türkiye geneline yayılmayı hedefl iyoruz. Bu kapsamda 3 yılın sonunda müşterilerimize 100 şube ve 1.200 çalışanla hizmet vermeyi öngörüyoruz. Öncelikli amacımız sektörü büyütmek; hem yurtiçi hem de yurtdışında daha fazla fonu sisteme dahil etmek ve daha fazla kişiye ulaşmak. Böylece sektördeki pazar payımızın 2018 yılında yüzde 10’a çıkmasını ve 2023’te sektör liderliğini bize getirecek seviyeye ulaşmasını bekliyoruz.” Göktaş, iki sukuk şirketi kurmak için BDDK’ya başvurduklarını da söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir