29 şirketin yurtdışı özvarlığı 37 milyar dolar

2012 yılında yurtdışında 100 milyon doların üzerinde yatırım yapan Türk şirket sayısı 29’a yükseldi. 29 Türk şirket, yurtdışında 37 milyar dolarlık öz varlığa sahip

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yurtdışında en az 100 milyon dolarlık yatırım yapan Türk şirketlerin sayısı 19’dan 2012 yılında 29’a yükseldi. Bu 29 şirketin yurtdışı öz varlıkları ise 37 milyar doları aştı. Kadir Has Üniversitesi (KHÜ), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve New York, ABD merkezli Columbia Üniversitesi, The Earth Institute’a bağlı Vale Columbia Center on Sustainable International Investment (VCC) işbirliğinde sürdürülen ve 2010- 2012 yılları arasını kapsayan “Çok Uluslu Türk Şirketleri (ÇUŞ) Araştırması”nın üçüncü raporu tamamlandı. Raporu DEİK Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu ve Kadir Has Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Sedat Aybar açıkladı. 

"Yurtdışı yatırımlarımız çok küçük" 

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sedat Aybar, Türk şirketlerin yurtdışı yatırımlarının bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden fazla olmasına karşın Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin çok gerisinde olduğunu aktardı. Gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında Türki şirketlerin yurtdışı yatırımlarının yine çok küçük kaldığını ifade eden Aybar, şirketlerin 2011 yılında açıklanan raporla kıyaslandığında yurtdışı yatırımlarının artmasına karşın, yurtiçindeki yatırımlarındaki artışın çok daha fazla olduğunu anlattı. 
Rapora göre 29 Türk şirketinin yurtdışındaki öz varlığı toplam 37 milyar dolar. Şirketler 23 milyar dolarlık yurtdışı satışa ve 6 kıtada 426 yurtdışı iştirake sahipler. Ayrıca Türk şirketler yurtdışında toplam 116 bin kişiye istihdam sağlıyorlar. 

Raporda en çok yurtdışı varlığa sahip şirket 4 bin 872 yurtdışı varlıkla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) olurken onu sırasıyla, 4 bin 443 yurtdışı varlıkla Anadolu Grubu, 3 bin 779 yurt dışı varlıkla Enka İnşaat, 3 bin 333 yurtdışı varlıkla Koç Holding ve 3 bin 104 yurtdışı varlıkla Doğuş Grubu izledi. Anadolu Grubu (Holding), Yıldırım Holding (Holding), Gübretaş (Gübre - Kimya), Kürüm Holding (Demir - Çelik), Evyap (Hızlı tüketim ürünleri), Türk Hava Yolları (Havacılık), Türk Telekom (Telekomünikasyon), Hayat Kimya (Hızlı Tüketim), Ekol Lojistik (Lojistik) ve Teklas (Otomotiv) sıralamaya bu yıl ilk kez dahil olurken, sıralmada yer alan diğer şirkeler ise şunlar; “Şişecam, Yıldız Holding, Tekfen Holding, Zorlu Enerji Grubu, TAV Holding, Turkcell, Borusan Holding, Sabancı Holding, Çalık Holding, Alarko Grubu, Orhan Holding, Doğan Holding, Eczacıbaşı Holding, Çelebi Holding, Eroğlu Holding.”

Bu konularda ilginizi çekebilir