30 ülkeye Türk alçısı satıyor
Türkiye alçı pazarından yüzde 10 pay alan Alçıbay Alçı, aralarında Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'nın olduğu 30 ülkeye Türk alçı ürünlerini satıyor.
Leyla İLHAN
Gayrimenkul sektöründe alçının kullanımı giderek artıyor. Yıllık 8 milyon tonluk bir büyüklüğe erişen Türkiye alçı pazarından yüzde 10 pay alan Alçıbay Alçı, aynı zamanda yaptığı ihracatla da dikkat çekiyor.
Firmalarının Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Moldova gibi kuzeydeki komşu ülkelere yapı alçıları ihracatının en iddialı isimlerinden olduğunu aktaran Alçıbay Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Karakaş, ayrıca Türki cumhuriyetleri, Balkanlar, Afrika'nın tamamı ile Doğu ve Merkez Avrupa olmak üzere toplam 30 ülkede yaklaşık 70 müşteriye servis verdiklerini kaydetti.
Böylelikle dünyaya kaliteli Türk Alçısı kullanma imkânı tanıdıklarını belirten Karakaş, bu durumun yansımalarını şöyle anlatıyor:
"İnternetin gelişmesiyle birlikte uzaktaki müşteriler daha kolay ulaşılır gibi görünse de dünyadaki rakiplerinizle de daha zorlu rekabet koşullarını da beraberinde getiriyor. Ayrıca ürünlerinizi dış piyasaya servis etmek daha prensipli ve disiplinli çalışma gerekliliğini ortaya koyuyor. Dışarıda karşı karşıya kaldığınız zorluklar ile iç pazardaki müşteri birbirinden tamamen farklı metotlara sahip olmayı gerektiriyor. Bu da almanız gereken ticari önlemlerden, bulundurduğunuz personelin donanımına kadar tüm yapınızı değiştiriyor."
Yeni fabrikayla alçı pazarına katma değer katacak
Alçıbay, bu yıl mevcut iki fabrikasına ek olarak yeni fabrika daha açıyor. Türkiye'de Ankara ve Mersin'de bulunan iki tesiste yapı sektörüne GİPS perlitli alı sıva, alçı bazlı makine sıvası, saten perdah alçısı, alçı plaka yapıştırma alçısı, derz dolgu alçısı ve kartonpiyer alçısı gibi toz alçılar üreten Alçıbay, yeni fabrikada ise alçıpan üretecek.
Alçıbay'ı 2003 yılında günlük 230 ton kapasiteli küçük bir işletme iken devralarak çıktıkları bu yolda bugün günlük 2 bin 700 tona kadar yapı alçıları üretimi gerçekleştirebilen bir konuma getirdiklerini belirten Kağan Karakaş, "Toz alçı üretim tesislerimizden Ankara tesisimiz daha çok İç Anadolu bölgesinde ve Marmara bölgesindeki iç pazara hitap ederken Türkiye'nin Karadeniz komşularına ihracat için daha elverişli bir noktada. Mersin fabrikamız ise bölgesel hizmet vermesinin yanında hem Afrika hem de Avrupa müşterilerimize ulaşmak için daha doğru bir çıkış noktası" dedi.
Maliyetleri aşağı çekecek
Yan ürünlerle birlikte 12 milyon dolarlık bir yatırımla yapımı süren yeni tesislerinin Ankara'nın Bala ilçesinde olduğunu belirten Karakaş, "Eylül ayında sıcak ve soğuk denemelerini tamamlayarak ilk alçı plaka üretimi yapacak" diye konuştu.
Bu fabrika ile birlikte katma değeri daha yüksek alçılar üreteceklerini anlatan Kağan Karakaş şöyle devam etti:
"Dünya genelinde, işçilik fiyatları malzeme fiyatlarına nazaran daha hızlı yükseliyor. Alçı plaka işçiliği de benzeri ürünlere ve klasik yöntemlere göre çok daha hesaplı uygulama maliyetine sahip. İç bölme duvarları yapılırken alternatif ürünler yerine alçı plakayı daha uygun maliyetlerle ve daha kolayca uygulayabiliyorsunuz. Ürünün maliyeti geleneksel alçı sıvaya nazaran daha maliyetli ancak hem uygulama maliyetleri az, hem uygulaması kolay ve hızlı, hem de uygulama hataları yok denecek kadar az"
Yeşil binalara uygun üretim yapıyor
Üretimlerinin karbon ayak izi, enerji ve su tüketimi gibi nicel çevresel göstergeler incelenerek EPD sertifikasına layık görüldüğüne dikkat çeken Kağan Karakaş, bunun da yeşil binalarda Alçıbay markalı ürünlerin tercih edilmesini sağladığını belirtti.
2014 yılında Niğde Ulukışla alçı taşı ocaklarında özel bir kesme ataçmanı kullanarak madeni dinamit kullanmadan çıkartmaya başladıklarını ifade eden Karakaş, "Dinamit kullanmanın çevre sağlığı, güvenli saklama ve izin bulundurma gibi sebeplerden ötürü dezavantajları var. Ayrıca bu şekilde yapılan üretimle tozuma diğer klasik yöntemlere göre daha az gerçekleşip hem çevresel avantajlar sağlıyor hem de üretim kaybı azalıyor" diye konuştu.
Yapı sektöründe alçı kullanımı son 10 yılda hızlıca yükseldi
Yapı sektöründe kullanılan alçıların son on yılda oldukça hızlı bir çıkışla kendine geniş bir kullanım alanı bulduğunu ve ürünler de kullanım alanlarına göre çeşitlilik kazandığını belirten Karakaş, "Yapı alçıları, kullanım kolaylığı, kısa uygulama süreleri, hafifl iği ve maliyeti ile alternatif ürünler arasında en modern malzeme olarak yerini alıyor. Özellikle yerli pazarda yapı sektörü için alçı olmazsa olmaz malzemeler listesinde. Alçı plaka üretimi ile beraber toplam 8 milyon ton/yıl büyüklüğünde bir yerli pazar bunu doğrular nitelikte" dedi.