‘45 yaşında koltuğu bırakacağım’

Dimes’in üçüncü kuşak patronu Ozan Diren, koltuğu bırakmaya hazırlanıyor. Şimdiden icra kurulundaki dört adayı kendi yerine hazırlayan Diren, “Hedefim 45 yaşında görevi devretmek. Tamamen profesyonelleşeceğiz. Adayların ikisi kadın” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Dimes, üçüncü kuşağa taşınabilen az sayıdaki yerli şirketten biri. 2011’den bu yana genel müdürlük koltuğunda oturan Ozan Diren’in şu sıralar yurtdışına yoğunlaşan yatırım hedefl eriyle paralel uygulamaya koyduğu bir amacı var: Tam profesyonelleşme. Bunun için yıllar önce bir aile anayasası hazırladıklarını ve yönetimde yedekleme çalışmalarına başladıklarını vurgulayan Diren, “En büyük hayalim, Dimes’in uluslararası bir şirkete dönüşmesi. Bunun için de tam profesyonelleşme şart. Ben de kendime 45 yaşında yönetimi profesyonel birine bırakma hedefi koydum. Burada genç, iyi bir ekip var. Bu ekiple her türlü imkan mevcut” dedi.

Dört aday var

Ozan Diren’in genel müdürlük koltuğu için hazırladığı dört aday var şu anda icra kurulunda. Bunlardan ikisinin kadın olduğunu belirten Diren, cinsiyet eşitliğini konuşmanın bile bugüne yakışmadığı görüşünde: “Dedem 1960’larda kadınlara eğitim aldırıyordu. 2017’de hala cinsiyet eşitliğinden bahsetmek saçma. Şirketimizdeki beyaz yakalıların büyük kısmı kadın.” 1974 doğumlu olan Diren, görevini devrettikten sonra yinetim kurulunda kalarak çalışmalarına devam etmeyi düşündüğünü belirtti. Şu anda üçüncü jenerasyonda 12 kişi bulunduğunu anlatan Diren, bir aile ferdinin şirkette çalışmadan önce sektörde en az üç yıl deneyim kazanması gerektiğinin de altını çizdi.

Yurtdışında fabrika birkaç yıla olur

Dimes, son yıllarda yurtdışı yatırımlarına odaklanan şirketlerden. Japonya’dan Karayip Adalarına, Afrika’dan Amerika’ya kadar hemen bütün ülkelere ihracat yapıyorlar. İngiltere’nin en büyük iki zincirinde bulunduklarını söyleyen Ozan Diren, özellikle nar suyu konusunda çok başarılı dönüşler aldıklarının altını çizdi. İki yıl içinde yurtdışında bir fabrika kurmayı hedefl ediğini vurgulayan Diren, Orta ve Doğu Avrupa’da araştırmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, “Buralarda ihracat pazarları çok güçlü. Asıl hedefimiz bu bölgelerin tarımsal kaynaklarından yararlanmaktan ziyade lojistik avantaj yakalamak” diye konuştu.

2.5 yılda amorti edilebilecek yatırımlara odaklandıklarını anlatan Diren, verimliliği ön planda tuttuklarını söyledi. Diren, “Bu yıl yüzde 100 meyve suyu ürünlerimiz ayrışacak. Taze sıkma meyve suyu pazarında yüzde 45 paya ulaştık. Ürünlerde vitamin oranını nasıl maksimumda tutarız diye Ar-Ge yapıyoruz. Dolum teknolojileri üzerine çalışıyoruz. Soğuk kahveden sonra meyve kurusu gibi yatırımları gündemimize aldık. Verimlilik odaklı çalışıyoruz. 60 bine yakın çiftçi aileyle sürekli iletişim halindeyiz” dedi.

Yılda 100 bin ton meyve işliyor

• Dimes, toplam 225 bin metrekarelik alanda yıllık 100 bin ton meyveyi işleyerek 300 bin ton meyve suyu üretiyor.
• Tesislerde ayrıca yılda 100 bin ton da süt ve süt ürünleri üretimi söz konusu.
• Geleneksel Osmanlı şerbeti, limonata, buzlu çay ve soğuk kahve gibi inovatif ürünleri geliştirmek için Ar-Ge ekibini büyüttüklerini anlatan Ozan Diren, “Geçen yıl küçülen sektörde cirosunu büyüten tek fi rmayız. Cironun yüzde 2’sini Ar-Ge’ye ayırıyoruz” dedi.
• Yıllık cirosu 400 milyon lira olan Dimes, 2016’da 30 milyon liralık ihracat gerçekleştirdi.
• Ozan Diren, 2017 yılı için 10 milyon TL tutarında kapasite artırma, yenileme ve pazar geliştirme yatırımı için bütçe ayırdıklarını söyledi. Şirketin bu yılki ciro hedefi 445, ihracat hedefi ise 40 milyon TL.

12 bin çocuğa çevre eğitimi

Dimes’in sosyal sorumluluk çalışması olarak iki yılı aşkın süredir odaklandığı “Küçük Şeyler Doğayı Yeniler” projesi kapsamında ilkokul çağındaki yaklaşık 12 bin çocuğa çevre eğitimi verildi. Proje kapsamında ilkokullara gidilerek meyve sularının konulduğu karton ambalajlar kağıda dönüştürüldü, ardından bunlara resimler yapılarak bir sergi açıldı. Bu sırada verilen çevre eğitimiyle çocuklarda, geri dönüşümün önemi ve neler kazandırabileceği konusunda farkındalık yaratılması amaçlandı.