4G, Finlandiya'dan önce Azerbaycan'a ulaştı

Azercell, Bakü'de 4G hızında mobil internet dönemini başlatarak bu yarışta hem Türkiye'nin hem de Avrupa ülkelerinin önüne geçti. Altyapıyı tamamlayan Azercell, abonelik satışına ise 18 Haziran'da başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
Mehmet Dayıoğlu
 
BAKÜ - TeliaSonera'nın Avrasya bölgesindeki en büyük operasyonlarından biri olan Azercell, hem teknolojik yenilikleri uygulama hızıyla hem de hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle Azerbaycan'da fark yaratıyor. 
 
Türk CEO'su Ali Ağan yönetimindeki Azercell'in son başarısı ülkenin mobil internet hızındaki 4G devrimi oldu. TeliaSonera'nın operasyonları arasında bu ağı kurmayı başaran Avrasya'da ilk iştirak Azercell olurken, Avrupa'da da İsveç'in ardında Finlandiya'nın ise önünde, ikinci sırada yer alıyor. 
 
Ağan'ın verdiği bilgiye göre şirket, altyapıyı ana sponsoru olduğu Bakü'de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na yetiştirmiş olsa da 4G ağı 18 Haziran'da ticari kullanıma geçecek, Bakü'de 100 Mbps'ye kadar süper hızlı veri aktarımı sağlayacak. Projenin ilk aşamasında Azercell 4G ağı, modem satın alan abonelerine Bakü şehir merkezinde ve deniz kıyısındaki ulusal parkta hizmet verecek. 
 
Pazar payı yüzde 55
 
Yaklaşık 4 buçuk milyon abonesi olan Azercell, yüzde 55 pay ile 3 firmanın faaliyet gösterdiği Azerbaycan mobil iletişim pazarının lider şirketi. Ali Ağan'ın sözlerine göre kurulduğu 1996'dan bu yana ülkede 1 milyar doların üzerinde yatırım yapan firma, bir o kadar da vergi ödemiş. 
 
Azercell, Azerbaycan'da 4G demo'sunu bir ilk olarak Kasım 2010 yılında Bakü'de yapılan BakuTel adlı ICT ve telekomünikasyon fuarında yapmıştı. Ardından, Nahçıvan Devlet Üniversitesi'nde 4G demo uygulamasını başlatmıştı ve Bakü'deki Teknik Üniversitesi'nde öğrenciler için bir 4G mobil laboratuvarını kurmuştu.
 
Sosyal sorumlulukta da önde
 
Azercell, kazandığının önemli bir bölümünü de ülkede yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerine harcıyor. Kimsesiz çocuklar için kurduğu yurtta bin çocuk yetiştiren firma, bu çocukların eğitimlerini tamamlayıp, iş - güç sahibi sahibi bireyler olmalarını sağlıyor. 
 
Mobil Diş Sağlığı Kliniği ise en modern diş sağlığı ekipmanlarıyla donatılmış bir otobüs. Bu otobüs ülkenin en uzak noktalarına kadar giderek, yetimhanelerde ve okullarda durumu iyi olmayan çocuklara ücretsiz diş bakımı hizmeti veriyor. 
 
Azercell'in hayata geçirdiği fark yaratan projelerden diğeri ise 'Barama'. 'Koza' anlamına gelen Barama, bilişim sektöründe ilerlemek isteyen Azeri gençlere çok büyük bir fırsat sunuyor. Projesi olan gençler, Barama'ya başvurarak projelerini detaylı bir şekilde anlatıyor. Seçici kuruldan onay alabilenler, şehrin tarihi kesiminde yer alan Barama'nın muhteşem merkezinde çalışmaya başlıyor. 
 
Bu merkezde gençlere ihtiyaçları olan tüm ekipmanlar, cihazlar ve bilgisayarlar tedarik ediliyor. Tıkandıkları noktalarda ise Azercell'in uzmanları, çözüme yardımcı olmak için seferber oluyor. Azercell, burada hayata geçirilen, hatta son kullanıma hazır ürün haline getirilen projelerde hiçbir hak talebinde bulunmuyor, aksine pazarlanmasına da yardımcı oluyor. Bu merkezde hayata geçirilen bir projeyi satın aldıklarını anlatan CEO Ali Ağan, ürünün daha sonra Özbekistan'da, hatta Uganda'da firmalara satıldığını belirtti. 
 
Azercell'in yüzde 51'i TeliaSonera ile Turkcell ortaklığı Fintur Holdings'e ait. Kalan hissesi ise TeliaSonera ile Turkcell arasında paylaştırılmış.
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir