5 milyon dolar yatırıp 5 milyar lira toplayacak
İtalyan portföy yönetim şirketi Azimut, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına girmek için Türkiye’yi merkez olarak kullanmayı planlıyor.
BORSA/FİNANS SERVİSİ
Türkiye'de üç şirket satın alarak 2,5 milyar liralık portföy büyüklüğüne ulaşan İtalyan Azimut, 5 yılda 5 milyar liralık portföy büyüklüğü ile sektörde 5. olma hedefi için kolları sıvadı. Araştırma ve satış grubunu büyütmek için 5 milyon dolarlık insan kaynağı yatırımı planlayan şirket, başarı yakalaması halinde Türkiye'yi Ortadoğu ve Kuzey Afrika için merkez olarak kullanacak. 2012 yılında Global Portföy'ü satın alarak Türkiye pazarına giren Azimut Group daha sonra Notus Portföy'de hakim ortak haline gelmiş, son olarak da Bosphorus Capital'i satın almıştı. 3 işlem için toplamda 12 milyon dolar ödediklerini bildiren Azimut Türkiye Direktörü Giorgio Medda, Türkiye'de tasarruf oranlarının gelişeceğine inanarak yatırımlarını artıracaklarını ve organik büyüme fırsatlarını değerlendirebileceklerini söyledi. Global yatırımların ağırlıklı olarak dolar cinsinden sabit getirili bonolarda olduğunu kaydeden Medda, Türkiye'de ise 3 şirketin toplam portföyünün yüzde 95'inin bonolarda, yüzde 5'inin ise hisse senedi ve emtialarda olduğunu dile getirdi.
Üçlü koalisyonu tercih ediyor
Azimut şirketlerinin yöneticileri bir grup gazeteci ile bir araya gelerek soruları yanıtladı. Gazetecilerin soruları üzerine Türkiye'deki üç şirketi birleştirmeyi planlamadıklarını kaydeden Medda "Bulunduğumuz diğer ülkelerde de Türkiye'dekine benzer bir yapıda çalışıyoruz. Bu yapı Azimut'un çalışma kültüründe var. İtalyanlar olarak biz koalisyon seviyoruz. Zaten tüm dünyadan yöneticilerin katıldığı haftalık online toplantılarda birikimlerimizi paylaşıyor ve yön belirliyoruz" diye konuştu.
"Bankalar sektörü domine ediyor"
Toplantıda konuşan Azimut Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, Azimut Grubu olarak 44 portföy yönetim şirketi içinde 9. sırada olduklarını, hedeflerinin ise ilk 5'e girmek olduğunu söyledi. 4 büyük bankanın portföy şirketlerinin fon büyüklüğünü yakalama imkanları olmadığını bildiren Salar, "İlk 5'e girmek için portföy büyüklüğümüzü 5 milyar liranın üzerine taşımamız gerekiyor. 5 yıl içinde bunu başarmayı hedefl iyoruz. Portföy sektörü bankalar tarafından domine ediliyor. Bankaların 11 binden fazla şubesi olduğu için performansla değil, dağıtım ağıyla sektöre ağırlıklarını koyabiliyorlar. Yatırımcının istediği fonu satın alabilmesine imkan veren TEFAS sistemi bu etkinin azalmasına yardımcı olacak" dedi.
İslami hisse fonu kurulacak
Azimut Portföy Genel Müdürü Dr. Abdullah Selim Kunt ise 150 milyon dolar büyüklükle toplam varlık açısından dünyanın en büyük sukuk fonunu İstanbul'dan yönettiklerini söyledi.
Azimut Group bünyesindeki Global Sukuk Fonu'nun biri Lüksemburg diğeri Türkiye'de olmak kaydıyla iki ayrı fon kanalıyla oluşturduklarını belirten Abdullah Selim Kunt, 4 fıkıh uzmanından oluşan İslami Danışma Kurulu'nun fonlarını denetlediğini bildirdi.
Türk şirketlerinden oluşan bir İslami hisse senedi fonu kurmayı düşündüklerini dile getiren Kunt, katılım endeksinde yer alan 30 şirketten ancak 8'inin kendi fıkıh uzmanlarının onayından geçebildiğini kaydetti.