80 yaşındaki Nescafe’den sürdürülebilir tarıma 500 milyon dolar

Sürdürülebilir kahve tarımını içeren Nescafe Planı’nı 2010’da açıklayan şirket, bu kapsamda 17 kahve üreticisi ülkede 2020’ye kadar 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor. Bu amaçla bugüne kadar 1 milyon çiftçi eğitildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Nestle tarafından sekiz yıllık bir çalışmanın sonucunda 1938’de geliştirilen “çözünebilir kahve”, bu yıl 80’inci yaşını kutluyor.

Nescafe markasının 80’inci yılı dolayısıyla basınla bir araya gelen Nestlé Türkiye CEO’su Felix Alleman konuşmasına Avrupa’nın kahve kültürünü Osmanlı’ya borçlu olduğunu belirtti. “Yavuz Sultan Selim döneminde Türkiye’ye getirilen kahve ile sohbet kültürü bu topraklarda başladı, daha sonra Avrupa’ya yayıldı. İlerleyen yıllarda süt tozu üretimindeki deneyimimiz nedeniyle bizden kahveyi de rahat saklanabilen, kolay çözünebilen bir formüle dönüştürmemiz istendi. 8 yıl çalıştıktan sonra kahve çekirdeklerini kokusunu koruyarak Nescafe haline getirdik” diyen Alleman, 80 yıldır sürdürülen bu kültürün devam etmesi için marka olarak sorumluluk hissettiklerinin de altını çizdi.

‘Dededen gelen kültürü devam ettiriyoruz’

İşte bu sorumluluk duygusu Nescafe’nin kahve tarımının sürdürülebilirliği için yeni projeler geliştirmesine neden olmuş. 1953’te Everest’e yapılan ilk tırmanışa da, 1969’da Ay’a atılan ilk adıma da Nescafe’nin şahitlik ettiğini aktaran Alleman, bu yaklaşımı geleceğe taşımak için yenilikçi kültürü devam ettirdiklerini ve Nestle’nin yıllık 1.7 milyar dolarlık Ar-Ge bütçesinden önemli bir payın kendilerine ayrıldığını vurguladı. Bunun bir parçası olarak da yeni geliştirilen hibrit bir kahve tohumunun bu bitkinin tarımını yapan ülkelerde çiftçilere dağıtıldığını anlatan Alleman, “Meksika’da dededen kalma topraklarda kahve üreten ancak gelinen noktada verimlilik düştüğü için geçimini zor sağlayan çiftçilere yeni tohumları verdik. Daha dayanıklı ve yoğun aromalı bu kahve tohumlarının yanı sıra eğitimlerini de sağladık. Sonuçta çiftçilerin hem kazancı hem de kahve tarımını sürdürme inançları arttı” diye konuştu.

Sürdürülebilir kahve tarımını içeren Nescafe Planı’nı 2010’da açıklayan şirket, bu kapsamda 17 kahve üreticisi ülkede 2020’ye kadar 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor. Bu amaçla bugüne kadar 1 milyon çiftçi eğitildi. Alleman bu planın ayrıca çevre ayak izini azaltmayı da kapsadığını ifade etti. Buna göre şirket, kahve üretiminde sıfır ayak izi yaratmayı amaçlıyor.

Türkiye’de kişi başı yıllık tüketim 35 fincan

Türkiye’de ilk lansmanı 1984’te yapılan Nescafe’nin bugün yıllık kişi başı tüketimi 35 fincan. Nestlé Türkiye İçecekler Genel Müdürü Pınar Öney Bilsel, bugün Türkiye’de 14 milyon haneye giren markanın birçok ilke imza attığını söyledi. Bilsel, “2001’de ilk Nescafé 3ü1 Arada, 2008’de ilk içime hazır soğuk kahve Nescafé Xpress, 2014’te yaratıcı kahve sanatı Nescafé Dolce Gusto kahve makinesini pazara sunduk. Bugün 52 milyon kişiye ulaşıyoruz” diye konuştu.