ABank büyümeyi 6 ana sektör üzerine inşa edecek

ABank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, önümüzdeki 3 yılda aktifte yüzde 20 kredide yüzde 30 büyüme planı yaptıklarını belirterek 6 sektörü ise ana büyüme alanları olarak gördüklerini anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

julide_-006.jpg

AlternatifBank (ABank) yeni oyun planını ‘nokta atış’ üzerine kuruyor. Belli bir müşteri segmentinde belirlediği 6 sektörde büyümeye hız vermeye hazırlanan ABank, perakende bankacılıkta da Anadolu Grubu’nun bilgi ve birikimini kullanacak. ABank için odak müşteri profili orta ticari işletmeler segmenti; odak sektörler ise turizm, enerji, inşaat, gıda, tarım ve otomotiv olacak. Banka büyük proje finansmanlarını ise Katarlı ortakları ile fonlayacak. 

Geçen yıl temmuz ayında Anadolu Grubu’nun sahip olduğu hisselerin yüzde 71’ini Commercial Bank of Qatar (CBQ) satmasıyla yabancı sermayedarlı bankalar kervanına katılan ABank, son bir yıldır Katarlı ortak ile Türkiye’deki konumlandırmaya yönelik stratejik çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların yanı sıra büyümesine de devam eden ABank, bir yılda10.6 milyar TL aktif büyüklüğe, 7.1 milyar TL krediye ulaştı. Son bir yıllık süreci ‘doku ve bünyenin birbirini tanıması’ olarak yorumlayan ABank’ın yeni Genel Müdürü Meriç Uluşahin, “Stratejilerimizin ana hatları üzerinde çalışıyoruz. Dokunun ve bünyenin birbirini tanıması, yeni ortağın Türkiye pazarına alışmasına yönelik bir süreç yaşadık. Bu tür ortaklıklarda yaşanan frene basma sürecini biz yaşamadık. Büyüme sürdü” dedi. 

Uzmanlaşma kıymetli olacak 
Sektörde verimlilik hesapları önümüzdeki dönemde gündemde olacak ve marjların daha stabil ve düşen enfl asyon ortamında daha dar olacağı öngörüsüyle ‘uzmanlaşma’ çok kıymetli olacak. Bu anlamda da ABank, bundan sonraki stratejisini ‘butik’ hizmet verme üzerine kurarak fark yaratacak. Uluşahin, “Her portföyde, her alanda olmak yerine seçtiğimiz sektörlerde ve buradaki müşterimize ‘ABank burada’ diyeceğiz ve akıllarına ilk gelen banka olacağız” diyor. Bankanın ana güç kaynağı orta ticari işletmeler segmenti olurken kredi portföyünün yüzde 55’i de bu alana açılan kredilerden oluşuyor. Önümüzdeki 3 yılda bankanın kredi portföyünde ticari segmentin payı yüzde 50-55’te kalmaya devam ederken perakendenin payı da yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkacak. Yani ABank perakende tarafta da biraz ‘gaz’a basacak. 

Seçtiği illerde lider olacak 
Meriç Uluşahin, orta ticari bankacılık olarak tanımladığı alanda bankanın butik hizmet verdiğini anlatırken “Bankanın kredi portföyünün yüzde 55’ini orta ticari, yüzde 5’ini perakende, yüzde 40’ını ise kurumsal şirketlere açılan plasmanlar oluşturuyor. Orta ticari işletmeler segmentinde büyümeyi sürdüreceğiz. Bu hedef doğrultusunda ana ortak CBQ ile 6 hedef sektör belirledik. Turizm, enerji, inşaat, gıda, tarım ve otomotiv sektörlerinin alt dallarına kadar yayılacağız” bilgisini verdi. 
Uluşahin, büyüme projeksiyonlarını anlatırken “Biz her türlü bankacılık hizmeti vereceğiz” vurgusunu yaparak “Ama kendimizi ve pazar payımızı bu sektörlerde büyüterek, seçtiğimiz illerde liderliği hedefl edik. Türkiye’nin önümüzdeki büyüme projeksiyonuyla beraber turizm sektörünün öne çıkacağına inanıyoruz. Aynı şekilde yiyecek, gıda bizim için ana sektörlerden biri olacak. Diğer hissedarımız Anadolu Grubunun perakende alanındaki bilgi ve birikimini de kullanmak istiyoruz. Bizi öne çeken ve sürükleyen faktör bu olacak. Bizden hiçbir zaman şunu duymayacaksınız; ‘Biz ilk 10 banka içerisinde olacağız.’ Seçtiğimiz segment ve sektörlerde pazar payında lider olacağız. Bu konumlama bizi sektörün kendi içerisinde daha üst sıralara çıkarıyorsa da memnun olacağız” diye konuştu. 

Katar ile ticaret köprüsü kuracak 
Uluşahin, “Katarlı firmaların buradaki projeleri, Türk şirketlerinin de Katar’daki yatırımları veya işbirlikleri için köprü olacağız. Özellikle kurumsal ve proje finansmanına nasıl aracılık edebiliriz diye bakıyoruz” açıklamasında bulundu. 

Perakendeye doğru yönelecek 
Perakende bankacılığı ticari iş kolundan ayıran banka, perakende bankacılığın içine 1 milyon ciroya kadar küçük işletmeleri de dahil etti. Perakende bankacılığın banka kredi portföyündeki yüzde 5 olan payını 3 yılda yüzde 15’lere çıkartacaklarını dile getiren Uluşahin, “Orta ticaride yüzde 50-55 aralığında yer alacağız. Ama büyük müşteri tarafından perakendeye doğru aktaracağımız bir yapı olacak. Bireysel ve perakende tarafta bilançomuz büyüyecek ama esas büyüme ticari tarafta olacak” dedi. 

ABank, şube sayısını artırmayı düşünmüyor. Uluşahin, Türkiye ekonomisinin yüzde 90’ına dokunabilecek yerlerde konumlanmış 73 şubelerinin olduğunu ifade ederek, “İş planlarımızın, dağıtım kanallarımızın bizi konumlandırdığı yerlerde yıllık 4-5 tane şube açabiliriz” dedi. 

23 bin civarında kredi kartı bulunan ABank’ın bu pazardaki payı çok düşük. Meriç Uluşahin, bu alanda da işletmelerin finansman ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir kart ürününü odaklarına aldıklarını ifade ederek, “bu ürün ileşirketlere tüketici kredisi ile uygun limitli kredi kartını sağlamayı hedefl iyoruz” bilgisini de verdi. 

Antalya, Aydın, Manisa, İzmir gibi tarıma uygun yerlerde şubelerinin olduğunu dile getiren Uluşahin, “Tarımda da aktif olacağız. Sera sulama, hayvan atıklarından enerji üretimi gibi orta ölçekli projelerde yer alacağız. Tarımın ana üretim veya dağıtım tarafını nasıl finanse ediyorsak; oradaki küçük çiftçileri kredilendirmekte de varız” değerlendirmesini yaptı. 

Efes Kart'ı devreye aldı 
ABank, Anadolu Grubu’nun çatısı altında Efes satış noktalarına ‘Efes Kart’ adı altında; ilk etapta belirli kredi limiti bulunduran bunun yanında Efes’ten yapacakları aylık tüm ciroları kredilendiren, hem bireysel hem işletme kredisini kendi içerisinde barındıran bir kartı devreye soktu. Uluşahin, “Perakende hedefimiz ana bandın zincirinden en son noktadaki satış noktasına kadar, o değerler zincirini kapatmak. Bu anlamda da Efes Kart’ı devreye soktuk. 70 binden fazla Efes satış noktası bulunuyor. Bu satış noktalarının distribütörlerine kendi iş imkanlarını artıracak POS’lar veya farklı uygulamalar da yapacağız. Cihazlar üzerinden otobüs bileti satılması, banka POS’larından nakit kullanımını sağlayarak aracı olabilecekleri, böylece kendi ana işleri içerisinde ek gelir sağlayacakları imkanlar vereceğiz. Perakende dağıtım kanalları üzerinden büyütmeyi hedefl iyoruz” dedi. Bu modeli diğer perakende gruplarında da kullanmayı, geliştirdikleri ürünlerle yeni iş birlikleri yaratmayı istediklerini anlatan Uluşahin, “İlk etapta 4 bin Efes satış noktasına, yıl sonunda da 25 bin karta ulaşmayı hedefl edik. Gelecek yıl ilk çeyrekte ise 70 bin kart hedefimiz var. Başka markalarla da anlaşacağız” diye konuştu. ABank geçtiğimiz günlerde 250 milyon dolarlık eurobond ihracı gerçekleştirdi. Bankanın ihracına 1.6 milyar dolar yani ihracın 6 katı fazlası talep geldi. Banka bu kaynağı uzun vadeli projelerde kullanacak. Uluşahin, “Bu kaynağı ekonomiye, reel sektöre aktardıkça tekrar dönüp kaynak alacağız. Bu bize daha uygun fiyatlama imkanı getirecek" dedi.

Kredi düzenlemelerinde küçük bankalar lehine ince ayar yapılabilir 
Meriç Uluşahin, BDDK tarafından kredi ve karttaa hızlı borçlanmayı önlemek için alınan tedbirlere de ince ayar yapılması gerektiğini düşünüyor. Uluşahin, “Düzenlemeleri olumlu buluyorum ama olmamalı. 2-3 yıl sonra cari açık belirli seviyede kontrol altına alınınca düzenlemelerde normalize olmalı” görüşünü dile getirirken düzenlemelerin bilanço maliyetlerini artırdığını ve kendi ölçeklerindeki bankaları daha çok etkilediğini de ifade etti. Uluşahin, mevcut havuzu doğru dengeleyecek uygulamaların düzenleyici otoriteler tarafından gündeme alınması gerektiğini vurguladı. Uluşahin, “Özellikle ayırdığımız risk karşılıkları veya tek kart limitlerinde biraz daha bilanço odaklı yaklaşımlar bizim önümüzü açacaktır” dedi. Karttaki maaş sınırlamasına ilişkinde Uluşahin, “Tüm bankalar o limitleri almış vaziyette. Burada rekabet olacaksa o limitin taşınabiliyor ve o alt yapının buna müsait olması lazım. Tüketici kredilerinin de bilançodan aldığı payla ilişkilendirilmesi rekabetin daha sağlıklı yaygınlaşmasına da neden olabilir. Tabii ki durduk yerde bir avantaj sağlamamak gerekiyor ama makul ölçüde o dengenin bankalar arası eşit dağılımına neden olabilecek bir takım düzenlemeler bu sürecin önünü açabilir” dedi.