Akarmak katma değeri yüksek üretime odaklandı

Kuruluşunun 27. yılını kutlayan Akarmak, 2017 yılında yaklaşık 10 milyon Euro satış ve yüzde 20'lik büyüme gerçekleştirdi. 130 kişiye istihdam sağlayan firma, bu yıl da aynı oranda büyüme öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Abdullah SÖNMEZ

ESKİŞEHİR - Farklı sektörlerde kullanılan otoklav, lastik kaplama ekipmanları ve tıbbi atık sterilizasyon sistemleri üreten Akarmak, yüksek katma değerli ürünleri odağına aldı. Yükte hafif pahada ağır ürünlerin üretimine kanalize olan firma, üretim aşamasında en kritik imalat operasyonlarını kendi bünyesinde yaparak faaliyetlerine devam ediyor.

Cam, kompozit, yapı, kauçuk ve sterilizasyon alanlarında kullanımı olan otoklav ürünlerini ürettiklerini belirten Akarmak İş Geliştirme ve Satış Yöneticisi Sadettin Ak, kendi markaları ve mühendislikleri ile üretilen bu ürünlerinin geçen yılki toplam satışlarının yüzde 85'ini oluşturduğunu söyledi. Özellikle cam ve kompozit sektörlerinde oldukça aktif olduklarını anlatan Ak, "Ürettiğimiz otoklavların kullanım alanları her sektöre göre farklılık gösteriyor. Güvenlik camı, kurşuna dayanıklı cam, mimari cam ve oto cam üretiminde kullanılan laminasyon otoklavında dış pazarda akla gelecek ilk 3 firmadan biriyiz. Kompozit sektöründe kullanılan otoklav üretiminde de ilk sıralardayız. Genel anlamda ise faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde Akarmak markası dünyanın her noktasında akla gelen ilk 4 firma arasında yer almaktadır" dedi.

İlk nihai ürünleri olan lastik yenileme ekipmanları üretimine de devam ettiklerini ifade eden Sadettin Ak, "Lastik yenileme ekipmanları üretiminde yüksek katma değerli alanlara kanalize olduk. Katma değeri yüksek makineler üretiyoruz. Michelin firmasının Doğu Avrupa'da bulunan 20'ye yakın ülkedeki tesislerinin ekipman tedarikçisiyiz" diye konuştu. Otoklav teknolojisinin bir uygulaması olan tibbi atık sterilizasyon sistemlerinde de çok aktif olduklarını belirten Sadettin Ak, bu alanda özellikle Güney Doğu Asya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu bölgesine ciddi satışlar gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

"Üretimimizin yüzde 50'sini ihracata kanalize ettik."

Faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerde ürettikleri ürünlerin yerlilik oranının yüzde 80'in üzerinde olduğunu açıklayan Sadettin Ak, üretimlerinin yüzde 50'den fazlasını ihraç ettiklerine dikkat çekti. Tüm dünyaya yayılmış temsilci ve partnerleri aracılığıyla ve direk satış kanalları ile 2017 yılında 22 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Ak, "Akarmak olarak tüm kıtalara ihracat yapıyoruz. Ancak ürün tipine göre hedef pazarlarımız değişiyor. Tıbbi atıkta Güneydoğu Asya, Hindistan, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'yı odağımıza aldık. Vietnam, Filipinler, Ürdün, Sırbistan, Litvanya'ya ihracatımız oldu. Otoklav ve lastik yenileme ekipmanlarında ise tüm dünyaya ürünlerimizi ulaştırabilme kapasitesine sahibiz. Bu alanda geçen yıl ihracat yaptığımız ülkelerin başında ABD, Almanya, Avusturya, Güney Afrika, Hindistan, İspanya, Polonya, Rusya, Singapur, Suudi Arabistan ve Vietnam gibi ülkeler yer almaktadır" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde karlılığı artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Sadettin Ak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Akarmak gelecek adına sürdürülebilir ve sağlıklı bir platforma sahip. Daha verimli hale nasıl geliriz, daha hızlı nasıl üretiriz onun arayışları içerisindeyiz. Katma değeri Akarmak çatısı altında toplamayı hedefliyoruz. Firma olarak dünyada bilinirlik adına kabiliyet ve kapasite anlamında çok sağlıklı bir platform oluşturduk. Orta vadede daha yalın olmayı ve karlılığı yüksek hale gelmeyi planlıyoruz. Belli alanlara odaklanarak daha sürdürülebilir ve daha tahmin edilebilir bir şekilde önümüzü görebildiğimiz bir strateji oluşturduk."

Bu konularda ilginizi çekebilir