Aksa Enerji'ye 240 milyon dolarlık proje finansmanı

Aksa Enerji, Bolu Göynük'te kuracağı termik santral için 240 milyon dolar tutarındaki proje finansmanı temin etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Aksa Enerji, Bolu Göynük'te kuracağı termik santral için 240 milyon dolar tutarındaki proje finansmanı temin etti.
 
Proje finansmanı imza töreninde konuşan Aksa Enerji Üretim Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, santralin 320 milyon dolarlık yatırım sonucunda, yıllık 2 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle 2014 yılında faaliyete gireceğini kaydetti.
 
Yatırımın finansmanı için Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası önderliğinde 240 milyon dolarlık uzun vadeli proje finansman tamamlandığını belirten Kazancı, bu yıl 2045 megavat kurulu güçleri bulunduğunu, Türkiye'nin toplam enerji talebinin yaklaşık yüzde 4,5'lik kısmını karşıladıklarını belirtti.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin de banka olarak enerji projelerine toplam 6,5 milyarlık dolarlık kredi verildiğini aktardı.
Aksa Göynük Enerji Termik Santralı projesinin birçok açıdan Türkiye'ye katkı sağlayacağını dile getiren Edin, projenin cari açık, enerji ihtiyacı ve istihdam ve enerjide dışa bağımlılığı azaltması açısından çok önemsediklerini söyledi.
 
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce ise ülkenin enerji tüketiminin her sene yüzde 7-8 civarında arttığı bir dönemde enerji arzının mutlaka daha fazla önem kazanacağını söyledi.
 
Aksa Enerji'nin projesine önem verdiklerini belirten İnce, kaynakların bankalar açısından da ülke açısından da kıt olduğunu anımsatarak, yatırımcılara seçici olmaları tavsiyesinde bulundu.
 
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özdingiş de sürdürülebilir enerji politikaları ve enerji arz güvenliğinin, ülkelerin gelişmeleri ile ekonomik ve milli güvenliklerinin temelini oluşturduğunu belirtti.
2023 yılına kadar, tüm yerli kömür potansiyelinin ekonomiye kazandırılması ve elektrik üretiminde kömürün payının da yüzde 30 olmasının amaçlandığını belirten Özdingiş, ''Bu kapsamda, yine ülkemizin farklı bölgelerinde bulunan ve TKİ'ye ait kömür sahalarının, Aksa Göynük Enerji Üretim'e uygulanan yöntemle yani üretilen birim elektrik enerjisi üzerinden rödovans payı almak şeklinde ihaleleri gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir