Alara, meyve suyuna ‘Alanar’ ile girecek

Türkiye’nin meyve fidanı üreticisi Alara, şimdi ağacını yetiştirdiği meyvelerin suyunu da satacak. Meyve suyu sektörüne özel bir alandan girecek olan firma, önümüzdeki ay seçkin restoranlarda ve marketlerde Alanar markası ile boy gösterecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

BURSA - Türkiye’nin en büyük meyve fidanı üreticilerinden Alara, meyve suyu sektörüne giriyor. Toplam 4 bin 500 dekara sahip 15 meyve bahçesinde modern meyve yetiştiriciliği yapan firma, Amerika’da popüler olan Wonderful çeşidi nar nektarı ile piyasaya giriş yapmaya hazırlanıyor. Alara, yılsonuna kadar 200 bin şişe, 2015’te ise 1 milyon şişe nar nektarı üretimi hedefliyor.

Firma, şubat ayında ‘Alanar’ markasıyla Bursa ve İstanbul’da seçkin süpermarket ve kafe-restoranlarda tüketicisiyle buluşturacağı ürün gamını 250 ml, 500 ml, 750 ml ve 1 litre aile boyu olmak üzere cam şişede yüzde 100 doğal, pastörize edilmeden koruyu madde katkısı olmadan sunacak. Son 2 yılda 2 bin tonun üzerinde Wonderful çeşidi nar üretmeyi hedefleyen Alara, bu yıl üretimin dörtte birini meyve nektarı imalatında kullanmayı hedefliyor.

1981 yılından bu yana fidan yetiştiriciliği, meyve üretimi ve meyve ihracatı alanlarında ülkeye çok sayıda patentli ürün kazandırdıklarını anlatan Alara Fidan ve Alanar Meyve AŞ CEO’su Yavuz Taner, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek dane nardan evde sıkma kadar doğal ve kendi bahçelerinde yetiştirdikleri meyvelerden meyve nektarı üretimine başladıklarını söyledi. Yaklaşık 5 yıldır Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini, ilk ürünlerini şubat ayında piyasaya sunacaklarını ifade eden Taner, yaklaşık 4 yıldır yurtiçi fuarlarda ikram olarak sundukları nar nektarının büyük beğeni topladığına değindi. Taner, nar suyu ile başlayan meyve nektarı ve meyve suyu projesini yıl içinde sezon ürünlere göre Japon eriği, özel kayısı çeşitleri, şeftali, posalı elma nektarı ile devam edeceğini ifade etti. Tüm meyve suyu çeşitlerinde meyve liflerini de bulunduracaklarına değinen Taner, “Öte yandan fidanlarını Güney Afrika’dan getirttiğimiz patentli çekirdeksiz renkli üzüm çeşitlerimizin de posalı olarak meyve nektarını üreteceğiz. Bu çeşitlerin en büyük özelliği patentli meyvelerden üretilecek olması ve farklı aromalar içermesi. Ürün gamımız, damak tadı Türk lezzetlerine uyumlu olan çeşitlerden oluşacak. Tüm ürünlerimizde meyvelerimizin liflerini de kullanacağız. Bu nektar ve meyve suyu çeşitlerini, yıl içerisinde meyveleri hasat ettikçe, sezonunda piyasaya sürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Kabuğuyle değil danesinden yapılıyor

Amerika’da çok popüler olan Wonderful nar çeşidini meyve nektarı olarak yalnızca iç piyasaya sunacaklarını ve bu sayede yeni bir pazar oluşturacaklarını belirten Taner, “Damızlık olarak getirdiğimiz nar fidanlarını çoğaltarak Tarsus, Antalya, Serik ve Manisa-Salihli’deki bahçelerimize diktik. Kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz narların büyük bir bölümünü Avrupa ve Uzakdoğu’ya ihraç ediyoruz. Geri kalanları da dondurulmuş dane olarak saklıyoruz” dedi. Taner, şöyle devam etti: “Damakta tatlı-mayhoş bir tat bırakan Wonderful nar çeşidimizi cam şişelere hapsederek her yaş gurubunun beğeniyle içeceği bir meyve nektarı haline getirdik. Piyasadaki nar sularının çoğunluğunun, kabuğu ile beraber sıkılması nedeniyle damakta acı bir tat bıraktığını görüyoruz. Bu ürün ise, ayıklanmış olan daneden sıkıldığı için kabuğundaki acıyı meyve suyuna bırakmıyor. Hiçbir ısısal işlem yapmadan üretilmesi nedeniyle doğal nar tanesinin evde sıkılmış meyve nektarından hiçbir farkı kalmıyor. Meyve sularımız, pastörize edilmeden, sıkıldığı gibi en doğal şekliyle tüketiciye soğuk içecek olarak sunuluyor.”

Taner, meyve sularının soğuk sıkım sistemi ile üretilmesi nedeniyle 365 gün tüketiciye sunabilecekleri bir düzenek geliştirdiklerini vurgulayarak, bu sayede nar sezonu sona erdiğinde de nar suyu ve nektarı üretimine devam edebileceklerini kaydetti. Bu yıl marka bilinirliği ile piyasada var olup, gelecek yıl üretimlerini artıracaklarının bilgisini veren Taner, yılsonuna kadar 200 bin şişe, 2015’te ise 1 milyon şişe nar nektarı üretimi hedeflediklerini açıkladı. 2 yılda 2 bin tonun üzerinde Wonderful çeşidi nar hasat etmeyi hedeflediklerini ifade eden Taner, bu yıl meyve hasadının yüzde 25’ini meyve nektarı imalatına aktaracaklarını dile getirdi. Taner, ürünü ilk aşamada dirsek teması olan pazarlarda piyasaya sürmeyi planladıklarını ifade ederek, “Ürünümüzü, Bursa ağırlıklı olmak üzere İstanbul’daki seçkin süpermarket ve kafelere sunacağız. Üretimi Bursa’daki soğuk hava depolarında gerçekleştireceğiz. Bu alanda kapasite artırımına yönelik yüksek kapasiteli makine yatırımları planlıyoruz” dedi.

Bu yıl ihracat hedefi 17 milyon euro

2013 yılında ihracat kanalında hızlı geliştiklerini ifade eden Yavuz Taner, “İhracatımızı 3 misline katladık. 2014’te de bu yıla göre kendi bahçe meyve ihracatımız iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu artışın kendi bahçelerimizdeki mahsulün artmasına bağlıyoruz. Al-sat çalışmalarında da artan bir müşteri portföyüne sahibiz. Uzakdoğu ve Rusya pazarı gelişen pazarlar. Bunun getirdiği potansiyel artışla beraber hem al-sat hem de kendi ürünlerimiz ile alakalı ihracatı geliştirmeye yönelik projelerimiz de sürdürüyoruz” dedi. Geçen yıl 10 milyon euronun üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerinin bilgisini veren Taner, bu yıl için 17 milyon euro civarında ihracat hedeflediklerini sözlerine ekledi.

‘WONDERFUL NAR’ AMERİKA’DA POPÜLER: Son iki yılda 2 bin tonun üzerinde Wonderful çeşidi nar üreten Alara, meyve suyunda bu çeşidi kullanacak. Wonderful, özellikle Amerika’da sağlık için çok popüler. Meyve suyu üretme fikri, fuarlarda ikram ettikleri ürüne yoğun ilgi gösterilmesinden doğmuş. 

İyi tarımın bir parçası

İyi Tarım Uygulamaları Standardı  (GlobalGap) kapsamında; ilaç kalıntısı olmayan meyve üretiminin son yıllarda Türkiye’de de hızla gelişme göstermesiyle son tüketicinin bilinç kazandığını ifade eden Yavuz Taner, “Tüketici artık sağlıklı meyveyi tüketmeyi ve aynı zamanda sağlıklı meyve suyu tercih ediyor. Bizim meyve nektarı üretimlerimiz bir yerde bu projenin bir parçası halinde. Çünkü bunun hammaddesini kendimiz üretiyoruz. Bahçelerimizden her yıl binlerce ton meyve elde ediyoruz. Bunların bir kısmını ihraç ediyor, bir kısmını da iç piyasada sanayiye yönlendiriyoruz. Bu proje ile bu payı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir