Alkim 50 milyonluk yatırımla dünya liginde ilk beşe girdi

Ankara Çayırhan'da 50 milyon TL yatırımla kurulan yeni sodyum sülfat tesislerinde üretime geçen Alkim Kimya, yıllık 410 bin tona yükselen kapasitesiyle dünyanın en büyük beşinci üreticisi unvanını aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Ferhat POLAT
 
ANKARA - Deterjan, kağıt, cam ve tekstilin önemli hammaddelerinden biri olan sodyum sülfatın dünyadaki en önemli üreticilerinden biri olan Alkim Kimya, üçüncü tesisini Ankara Çayırhan'da faaliyete geçirdi. Alkim Kimya, 50 milyon TL yatırımla kurduğu yeni tesisle birlikte toplam yıllık sodyum sülfat kapasitesini410 bin tona çıkarmış oldu.
 
Çayırhan Tesisleri'nin tanıtım toplantısında konuşan Alkim Alkali Kimya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Reha Kora, fabrikanın temellerinin 2010 yılı Haziran ayında atıldığını ve 2011 yılı Aralık ayında da ilk üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Şu an günlük 400 ton üretim yaptıklarını belirten Kora, yıl sonunda tam kapasiteye ulaşmış olacaklarını dile getirdi. Konya ve Afyon'da kurulu iki fabrikaya ilave olarak Çayırhan'daki sodyum sülfat tesislerinin devreye girmesiyle tüm talepleri rahatlıkla karşılayacak kapasiteye ulaştıklarını belirten Kora, "50 milyon TL yatırım yaptığımız, 150 bin ton kapasiteli tesisimizin devreye girmesiyle yıllık rafine sodyum sülfat üretimimiz 410 bin tona yükseldi. Böylece dünyanın en büyük 5. sodyum sülfat üreticisi konumuna ulaştık" dedi. 
 
Yeni metodun patentini alacak
 
Ankara Çayırhan'da ölçülmüş 195 milyon ton Glauberit rezervi bulunduğunu ve bunun 65 milyon ton saf sodyum sülfata karşılık geldiği bilgisini veren Kora, "Bu devasa Glauberit rezerviyle Çayırhan, Alkim'in parlak geleceği oldu" dedi.Kendi Ar-Geçalışmaları sonucunda ulaştıkları özel madencilik teknolojisine dikkat çeken Kora, Çayırhan'da sodyum sülfatın hammaddesi olan Glauberit madenini yeraltında dinamitle patlatıp, solüsyon tekniği kullanarak, tesislere çözelti halinde taşıdıklarını anlattı. Bu sayede maksimum işletme verimliliği sağladıklarını belirten Kora, dünyada ilk kez kullanılan bu metot için yurtdışı patent başvurusunda bulunduklarını açıkladı. 
 
Elektriğini kendisi üreten tam otomasyona sahip modern entegre tesislerde, yüzde 99 saflıkta anhidr sodyum sülfat ürettiklerini belirten Kora, "Çalışan personelimiz ile istihdama, yan hizmetlerimiz ile iş çevresine ve yöre kalkınmasına; ihracat kapasitemiz ile ödemeler dengesine ve ülke kalkınmasına büyük katkılar sağlamaya çalışıyoruz. Ve tabi yatırımcılarımız için sürdürülebilir, güvenli bir karlılık tesis ediyoruz" diye konuştu.
 
Cironun yüzde 20'si ihracattan
 
Alkim Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Reha Kora, ürettikleri sodyum sülfatın önemli bölümünü yurtiçi piyasaya verdiklerini söyledi. Özellikle büyük deterjan üreticilerine satış yaptıklarını kaydeden Kora, bununla birlikte cirolarının yüzde 20'sinin de ihracattan geldiğini söyledi. Dış pazarda komşu ülkeler Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Lübnan, Mısır, İsrail'deki cam, kağıt ve deterjan fabrikalarıyla çalıştıklarını anlatan Kora, bir diğer önemli müşterileri olan Suriye'ye ise son 8 aydır satış yapamadıklarına işaret etti.
 
İlk kez kredi kullandı
 
Alkim Kimya Genel Müdürü Nihat Erkan Çayırhan Tesisleri için yapılan 50 milyon liralık yatırımın en geç 5 yıl içinde geri döneceğini belirtti. Bu arada Alkim Kimya'nın Çayırhan yatırımı ile birlikte ilk kez kredi kullandığı bilgisini paylaşan Erkan, yeni tesis yatırımında Avrupa Yatırım Bankası'ndan 9 milyon Euro'luk ilk iki yılı ödemesiz, 5 yıl vadeli çok uygun kredi sağladıklarını söyledi.  
Bu konularda ilginizi çekebilir