Alsancak arazisi, iki devi bir araya getirdi

Teknik Yapı'nın, haziran ayında Emlak Konut GYO'dan 1.6 milyar liralık bedelle hasılat paylaşım modeliyle aldığı Tariş'e ait İzmir Alsancak arazisinin 1. kısmı için Halk GYO ile ortaklık kurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

Gayrimenkul sektörünün iki büyük ismi Teknik Yapı ve Halk GYO, Ege bölgesinin en büyük projelerinden biri olan İzmir Alsancak Projesi için buluştu. Teknik Yapı, Emlak Konut GYO’nun, İzmir’in Alsancak ilçesindeki 47 dönümlük arazisinin ilk kısmı için haziran ayında açtığı ihaleyi 1 milyar 672 milyar liralık bedelle yüzde 35 idare payı taahhüdü ile kazanmıştı.

İhaleyi aldıktan sonra Halk GYO ile işbirliği yapan Teknik Yapı, İzmir Alsancak projesinde, tüm gelir ve giderler ile elde edilecek kar yarı yarıya paylaşılacak. İhalenin şartlarına uygun olarak ticaret, konut ve turizm alanları ile karma özelliklere sahip olacak projenin, tasarım çalışmalarının altı ay içerisinde tamamlanması bekleniyor.

İş birliği amacıyla dün düzenlenen imza töreninde konuşan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bu projenin Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşım modeliyle yaptıkları 4. proje olduğunu belirterek, “Emlak Konut’la daha önce Evora Denizli projesiyle Anadolu’ya girmiştik. Bu proje bizi Anadolu’da yeni bir proje arayışına itti. İzmir’de mühim bir şehir. Bu nedenle güçlü girmek lazımdı. Bundan dolayı Türk inşaat sektöründe ses getirmek için bir araya geldik” dedi.

3. kez İstanbul dışına çıktı

Halk GYO Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Feyzullah Yetgin, 1,6 milyar liralık hasılat taahhüdüyle kazandıkları projeye ilişkin işbirliklerinin başta İzmir olmak üzere tüm Türkiye’ye değer katacağını ifade etti. Kuruluşunun 7 yılını geride bırakan şirketlerinin yaptığı proje sayısının 8 ulaştığını aktaran Yetgin, “Bu süreçte ülkemizin önemli gayrimenkul şirketleriyle işbirliği de kuruyoruz. Bu amaçla İzmir Alsancak projesinde güçlerimizi birleştirdik. Böylece İzmir bizim için Eskişehir ve Erzurum dışında İstanbul dışına çıktığımız 3. projemiz oldu” dedi. Yetgin, bundan sonrada Halk GYO’nun nitelik ve nicelik olarak kendilerine katkı sağlayacak yeni ortaklıklarla portfoyünü büyüteceğini de söyledi.

Toplantıda konuşan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, sektörün iki önemli kuruluşun bir araya gelmesinin sadece proje bazlı ve ticari amaçlı olmadığını bu işbirliğinin günün sonunda ekonomiye ve istihdama katkı sağlayacağını kaydetti. Genelde firmaların birbirlerini eksik taraflarını tamamlamak için işbirliği yaptığını belirten Umut Durbakayım, ancak bu yapının ortaklardan birinin eksiğini kapatması nedeniyle çöktüğünü söyledi. Kendilerinin ise aynı güçte iki büyük şirketin ortaklığıyla oluştuğunu aktaran Durbakayım, ortaklık kapsamında her şeyi yarı yarıya paylaşacaklarını kaydetti. Proje tasarımını 6 ayda tamamlayıp başlamayı planladıklarını ifade eden Durbakayım, “Konut, otel, ofis ve ticari alanları yer alacağı projemiz İzmir’in merkezinde Kordon'un yanı başında olacak” dedi.

'KDV'de uzatma bekliyoruz'

Aynı zaman İNDER başkanığını da yürüten Nazmi Durbakayım sektörle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyacımız var. Bir ana ihtiyaç olan konut için doğru zaman bugün. Çünkü dün kaçtı, geleceği bilmiyoruz, ama konut tükenen bir şey olan arasa üzerinde yapılıyor o nedenle doğru zaman bugün. Konutta faizler ve fiyatlar düşecek diye bekleyenler hüsrana uğrayacak. Herkes kendi imkanları içinde konut almalı.” Bu ay sonunda bitecek KDV ve harçlardaki indirim uygulamasında bir süre uzatımı beklemediklerini anlatan Durbakayım, “Süre uzatımı süreci sadece ağrı kesiciyle tedavi etmeye benzer. Bunun yerine vergi ve harçlar reel bir düzeye çekilmeli” diye konuştu.

Emlak Konut’un şimdi al 2019’de öde kampanyasına değinen Durbakayım, “Bu kampanya baz faiz üzerinden yapıldığı için firmalara bir yük getiremiyor. Kampanyanın amacı insanları satış ofisine getirmek. Oraya gelince sunulan uygun kampanyalarla satış yapıyoruz” açıklamasını yaptı.