Alstom, Gebze'de Ar-Ge Merkezi kuracak

Transformatör üretiminde Türkiye'deki en büyüklerden olan Alstom Grid, Gebze'de fabrikalarında Ar-Ge Merkezi kurmak için başvuru yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEYNEP PARÇAM

KOCAELİ - Türkiye’nin en büyük transformatör üreticilerinden biri olan Alstom Grid Güç Transformatörleri, Ar-Ge merkezi kurmaya hazırlanıyor. Türkiye’de enerji üretimi, enerji iletimi ve raylı ulaşım sektörlerinde faaliyet gösteren şirket, Gebze’de kuracağı merkezde ürün bazlı faaliyetler ve dizayn standartları oluşturacak. 

Dünyanın değişik ülkelerinde 11 tane fabrikaları bulunduğunu anlatan Alstom Grid Güç Transformatörleri Genel Müdürü Hakan Karadoğan, toplamda 90 bin metrekarelik alana sahip Gebze’deki fabrikalarında kuracakları Ar-Ge merkezinin şu anda inceleme aşamasında olduğunu söyledi. Çok yüksek gerilimle çalışma yapmalarından dolayı Ar-Ge’ye önem verdiklerini vurgulayan Karadoğan, “Biz seri üretim yapmadığımız için her üretimimiz yeni dizayn. Mühendislik kısmının güçlü olması lazım. Bizim de 60 kişilik bir mühendislik ve araştırma geliştirme ekibimiz var. Buna dizayn harici fonksiyonları da eklerseniz 80 kişilik bir geliştirme ekibimiz var. Bu noktada inisiyatifimiz var ve burada bir Ar-Ge merkezi kuruyoruz. Başvurumuzu yaptık. Şu anda inceleme aşamasında onayını aldıktan sonra merkez açılacak. Ürün bazlı faaliyetlerin, dizayn standartları burada oluşturuluyor. Diğer ülkelerde böyle bir üretim varsa burada oluşturulan standartlar bazında üretim yapılacak, bu da bizim için gurur verici” diye konuştu. Karadoğan, Alstom’un Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarına ayırdığı yatırım tutarını da son yıllarda dikkat çekici biçimde arttığını dile getirdi. 

Ayrıca, General Electric’in Alstom’un enerji faaliyetlerini devralmasına ilişkin proje devam ettiğini de söyleyen Karadoğan, özetle şu bilgileri verdi: 
“20 Haziran 2014 tarihinde Alstom Yönetim Kurulu, General Electric’in Alstom’un Enerji işkollarını devralma ve bu işkollarının bazılarında ortak girişimler şeklinde üç ittifak kurma teklifini oybirliğiyle tavsiye etti. Rekabet ve düzenleme izinlerine ilişkin süreçler birkaç yetki alanında sürüyor. Sürecin, 2015’in ikinci çeyreği itibarıyla sonuçlandırılması öngörülüyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir