Altay'dan test sürelerini kısan yazılım

Savunma alanındaki yazılım tecrübelerini derinleştiren Altay Yazılım, test yazılımı ile aylar sürecek denetimi günlere indirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Savunma sanayii odaklı yazılım üreten Altay Yazılım, edindiği deneyimle savunma sektörü yanında sivil alanda da çeşitli ürünler ortaya koydu. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Altay Yazılım Yönetici Başkan Yardımcısı Baki Şensoy, sistem bileşenlerinden yonga (çip) gibi en alt düzey devrelerden sistemin tamamına kadar yazılımların testlerini yapabilen bir yazılım geliştirdiklerini ve bir süre önce savunma alanında kullanıma sunduklarını açıkladı.

Altay Yazılımın, danışmanlık ve destek hizmet sektöründe 1957’de başlayan faaliyetlerinin 1998 yılında yazılım sektörüne döndüğünü belirten Baki Şensoy, geçen süre içinde 2003 yılında savunma sektörünün ilk ihracatını yaptıklarını ve halen 17 ülkeye savunma alanında yazılım ihraç etmiş ve AR-GE’de 100’den fazla çalışana ulaşmış bir şirket olduklarını kaydetti. Haziran 2017 yılı itibariyle AR-GE Merkezi olarak sertifikalandırıldıklarını belirten Baki Şensoy, savunma sanayii odaklı ürünlerinin yanı sıra sivil alanda da kullanılan çeşitli yazılımları geliştirdiklerini vurguladı.

Hata bulan yazılım, aylar sürecek testleri günler seviyesine indiriyor

Altay Yazılımın savunma sektöründe taktik sistemler, komuta kontrol, kurumsal sistemler gibi alanlarda çeşitli projeler yürüttüğünü kaydeden Baki Şensoy, bu yazılımların halen çeşitli kurum ve kuruluşlarda kullanıldığını anlattı. Hata bulan yazılımları hakkında da bilgi veren Baki Şensoy, “En alt seviyede, yonga üzerinde koşan (çalışan) yazılımların testi yapılıyor. Bu bir özel yetenek. Otomatik test yapabilen bir yazılım. Büyük tasarım yapan şirketlerin çok işine yarıyor. Aylarca sürebilecek testleri tek gecede yapabiliyor. Bu yazılımlar hem yazılımın, hem de sistemin çalışıp-çalışmadığının ya da hatanın nerede olduğunu buluyor. Test yazılımı, sistemi öğrenip, tek tek bütün unsurlarını kontrol ediyor” dedi. Baki Şensoy, bu tür bir yazılımın tasarım aşaması yanında, kaza sonrası bir İHA’nın neden düştüğünün bulunmasını da sağlayabilmesini örnek olarak gösterdi.

Savunma alanında İHA’lar, çeşitli silah sistemlerinin atış kontrolleri, asker almaya ilişkin e-devlet sorgulaması, atış hesaplaması yapabilen el bilgisayarları gibi çok sayıda ürünlerinin kullanımda olduğunu anlatan Baki Şensoy, ayrıca Norveç’in çok gizli projelerine dahi katılma yetkisine sahip olduklarını belirtti.

Baki Şensoy, ASELSAN ve TEMSA işbirliğiyle geliştirilen ve alt bileşenlerinin önemli bir kısmının yerli olarak AR-GE ile geliştirilmesi, hızlı şarj özelliğiyle benzerlerinden ayrılan elektrikli otobüsün bazı yazılımlarını kendilerinin yaptığını hatırlattı. Bu otobüs halen Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampüsü içinde normal bir şehir içi toplu taşıma sisteminde kullanıldığında karşılaşacağı şartlara benzer şartlarda test amaçlı seferler yapıyor.

Sanayi 4.0

Altay Yazılımın kontrollü bir büyüme içinde olduğunu ve sivil alanda da yazılım ürünlerini büyütme hedefi koyduğunu söyleyen Baki Şensoy, bunlar arasında piyasaya sunulan ve KOBİ’lerin Sanayide Dijitalleşme (Sanayi 4.0) ihtiyaçlarına çözüm getirecek bir ürünleri bulunduğunu da açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir