Ankutsan, pizza kutusunda Amerika pazarını salladı
Antalyalı karton kutu üreticisi Ankutsan, Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın en büyük pizza fuarından, ülkenin en büyük ikinci ve dördüncü pizza üreticisi ile anlaşma ile döndü. Şirket, bin konteynerlık talep aldı.
Handan Sema CEYLAN
Antalyalı karton kutu üreticisi Ankutsan, pizza kutusunda ABD pazarını salladı. Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın en büyük pizza fuarından, ülkenin en büyük ikinci ve dördüncü pizza üreticisi ile anlaşma ile dönen Ankutsan, ülkede hedef büyüttü.
Antalya Oluklu Mukavva Kutu Sanayi (Ankutsan) ortaklarından Rüstem Kesgi, “Pizza kutusu üretiminde dünyadaki iddiamızı artırıyoruz. ABD hali hazırda en büyük ikinci müşterimiz. Hafif ürünümüzü uzaklara ihraç etme başarımızı tam otomasyona borçluyuz. İngiltere’de Finlandiya’da evlere pizza bizim Türkiye’de ürettiğimiz kutularla gidiyor. ABD’de bu hedefimizi yükselttik. Dünyanın en büyük pizza fuarı ‘The International Pizza Expo’ya katıldık. Önemli bir bağlantı ile döndük.
ABD’de pizza pazarının ikinci ve dördüncü büyük üreticisi için imalat yapıyoruz” dedi. Görüştükleri ABD’li firmanın 1000 konteynerlık talebi olduğunu anlatan Kesgi, “Bu muazzam bir büyüklük. ABD pizza kutusu pazarını sallıyoruz. Önceki gün Amerikalı dostlarımızı Mersin fabrikamızda misafir ettik.
Operasyon gücümüz ve otomasyon yapımız onları çok etkiledi” şeklinde konuştu. Kesgi, sadece pizza kutusu üretmediklerini yaş sebze meyve kolisi, fide kutusu, a box standart taşıma kolisi, yumurta kolisi, balık kutusu, mdf profil mobilya kutuları, gıda taşıma ve koruma kolileri, bakliyat ürünleri, lokum kutusu ve mermer kutuları ürettiklerini anlattı. Kesgi, şunları söyledi:
“Dört fabrikamız var. İlk kurduğumuz Antalya fabrikamız, Mersin, İstanbul tesislerimiz bizi büyütüyor. Bu yıl Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde 25 milyon dolarlık bir yatırımla sadece kutunun kumaşını üreten iç pazara yönelik fabrikamızı devreye aldık. 4 ayda kara geçirdik. İSO 2. Büyük Sanayi Kuruşu listesinde 381. kuruluş olduk. İstanbul’daki tesisimizin rakamı dahil olmadığı halde, sıralamada yükselmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yılın son çeyreğinde Çerkezköy OSB’de bir yatırımımızı daha devreye alacağız. 550 kişiye istihdam yaratıyoruz. Ankara’da sadece iç piyasaya yönelik çalışmamıza rağmen tüm üretimimizin yüzde 25’ini ihracata gönderiyoruz.”
İhracatçının sorunlarını çözecek AR-GE merkezi
Rüstem Kesgi, geçtiğimiz nisan ayında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı sektörün ilk Ar-Ge merkezi belgesini aldıklarını söyledi. Kesgi, “Böylece Antalya’nın belgeli Ar-Ge merkezini kurmuş olduk” diyerek şunları kaydetti: “Biz ülkemizde sektörün 5. büyük üreticisi olarak bu merkezi kurduk. Örneğin Antalya’nın en önemli ihraç kalemlerinden biri domates.
Rusya ile yaşanan sıkıntı malum. İhracatçı bu sorunu Belarus üzerinden mal göndererek aşmaya çalıştı. Bizden de normalde dayanıklılığı 4 gün olan kutular yerine 12 gün dayanıklı kutular aldılar. Biz Ar-Ge’miz sayesinde ihracatçılarımızın önemli bir sorununu çözdük. Merkezimizde bir taraftan ürünlerin çürümemesini, bozulmamasını sağlayan prototipler geliştiriyoruz. Bir taraftan da maliyeti azaltacak araştırmalar yapıyoruz. Sadece kendimize değil, ihracatçımıza, Türkiye’ye katma değer yaratıyoruz.”
Bahar projesi ile, bir fabrikanın doğalgaz gideri ortadan kalkacak
Maliyet düşürme ve yerlileşme çalışmalarına ağırlık verdiklerini kaydeden Kesgi, “Şimdi bir buhar projemiz var. Bunu hayata geçirdiğimizde 4 fabrikamızdan birinin doğalgaz masrafını yok etmiş olacağız. Her sanayici bizim gibi bir çalışma yaparsa doğalgaz ithalatımız ülke olarak yüzde 20 azalır” iddiasında bulundu.