Ant Yapı Rusya'nın en büyüklerine talip oldu

Oko Tower ile Moskova'nın en yüksek binasını tamamlayan Ant Yapı, bu seferde 31 milyon yolcu kapasiteyle Moskova'nın en büyük ikinci havalimanı olan Domodedovo'yu anahtar teslim tamamladı. (Leyla İlhan)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Halihazırda 2 milyar 300 milyar doları Rusya'da olmak üzere, Türkiye, İngiltere ve Amerika'da toplam 3 milyar 200 milyon dolarlık projelerin yapımını sürdüren Ant Yapı, Rusya'nın en büyük 2. büyük havalimanının 2'inci terminalini anahtar teslim tamamladı.

2015 yılında ihalesini aldığı Domodedovo Havalimanı'nı 700 milyon dolarlık yatırımla yaptı. Mart ayında açılacak havalimanının yolcu kapasitesinin ise 31 milyon adete çıkması bekleniyor. Şirket, ayrıca Rusya'nın 108 katla en yüksek binasına da talip oldu. Rusya'da 1990'lı yıllardan beri faaliyet gösterdiklerini anlatan Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, aralarında 90 katlı ve 354 metrelik yüksekliğiyle Moskova'nın en yüksek binalarından olan Oko Tower'ında olduğu 98 projeyi tamamladıklarını belirterek, "Uçağın düşürülmesinden sonra ülkeye yeniden iş yapması için kabul edilen 30 Türk şirketinin arasına 3 şirketle birden girdik" dedi.

Domodedovo Havalimanı'nın aynı zamanda Rusya'nın ilk özel havalimanı olduğunu aktaran Okay, 31 milyon yolcu kapasitesi ile Rusya'nın en yoğun ikinci havalimanı olacak Domodedovo Havalimanı'nın 10 yıl içinde yılında tamamlanması beklenen diğer yatırımlarla 70 milyon adet yolcu kapasitesine çıkarılmasının beklendiğini, bu alanda yapılacak devam ihalelerine de girmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Şirket olarak havalimanı içinde 120 milyon dolarlık yatırımla yapılacak köprü projesinin ihalesini de aldıklarını söyleyen Mehmet Okay, havalimanında kullanılan elektrik mekanik malzemelerin yüzde 80'ini Türkiye'den aldıklarını söyledi. Okay, anahtar teslim edecekleri havalimanı için başka şehirlerden havalimanlarının yapımına çağrıldıklarını söyledi.

20 kulenin olduğu ünlü Moskova City bölgesinde ise 8 kule yaptıklarını anlatan Okay, ayrıca bölgede yapılacak olan 108 katla şehrin en yüksek yapısı olacak kulenin ihalesine girdiklerini söyledi. Sadece Rusya'da 13 bin kişiye istihdam sağladıklarını aktaran Okay, ülkede 30 projeye teklif verdiklerini söyledi.

Bodrum projesi 2019'da satışa çıkıyor

Türkiye'de ise Antteras projesini yaptıklarını bunun yanı sıra Galataport projesinin kaba inşaat taahhüt işini aldıklarını aktaran Okay, ayrıca Bodrum'un Aspat Koyu'nda yeni projeye başlayacaklarını anlattı. Bodrum projesini nisan gibi satışa sunacaklarını söyleyen Okay, Türkiye'de devam eden iş miktarlarının 200 milyon dolar olduğunu belirtti. Bunun dışında Amerika ve Londra'da rezidans projeleri yaptıklarını söyleyen Okay, Londra'da aldıkları iş miktarını 200, Amerika'daki iş miktarını ise 500 milyon dolar olarak açıkladı.

Kremlin'e komşu proje yapıyor

Capital Grup adına 200 milyon dolara "Zolotoy Ostrov" Çok fonksiyonlu Yaşam Kompleksi'nin işini aldıklarını anlatan Mehmet Okay, "Kremlin Sarayı'nın bulunduğu Moskova'nın tarihi merkezine yakın 106 bin metrekare büyüklüğe sahip çok fonksiyonlu bir kompleksin inşaatına 2017 yılında başladık. 220 odayla Mandarin Otel'inde geleceği projeyi 2019 yılı sonunda tamamlayacağız" dedi. Şehirde yürüttükleri bir diğer projenin ise Capital Towers olduğunu belirten Okay, Krasnaya Presnya Parkı ve Expocentre'ın yakınında yapılacak projenin ikisi 61 katlı, diğeri 65 katlı 3 kuleden oluştuğunu belirtti. Konut ve ofisten oluşan 400 milyon dolarlık projede 720 rezidans dairesinin yer aldığını aktaran Okay, ayrıca Yasniy Yasam Kompleksi'nin yapımını üstlendiklerini kaydetti.