Aon‘un Türkiye’ye güveni tam

Aon Türkiye Eş CEO’ları Selda Oknas ve Ferhan Özay, 20 yıldır Türkiye’de olan Aon’un Türkiye’de olmaktan çok memnun olduğunu ve varlığını giderek daha da artırmak hedefinde olduğunu söylediler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-013.png

Risk yönetimi, sigorta ve reasürans brokerlik, insan kaynakları çözümleri ve dış kaynak hizmetleri konularında dünyanın en önde gelen hizmet sağlayıcılarından Aon,- Türkiye’de 20’nci yılını kutluyor. 20 yıl önce bir kişi ve bir masa ile başlayan süreçte Aon Türkiye, 250 çalışanın olduğu ve yıllık 500 milyon TL’leri aşan bir ciroluk şirket konumuna ulaşma başarısını gösterdi. İki eş CEO ile yönetilen Aon Türkiye, grubun EMEA bölgesindeki yıldız ülkeleri arasında gösteriliyor. 

Aon Türkiye Eş CEO’ları Selda Oknas ve Ferhan Özay, globalin Türkiye’ye güvenin tam olduğunu ve burayı üs olarak görerek, ekonomik gelişime destek verelim düşüncesinin hiç değişmeden devam ettiğini söylediler. 

Aon Türkiye Eş CEO’ları Selda Oknas ve Ferhan Özay, sektöre yönelik düşünceleri ve Aon Türkiye’nin hedefl erini DÜNYA ile paylaştı. Aon Türkiye Eş CEO’su Selda Oknas, yatırım yapılan bir ülkeye güvenmenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Terör olayları arttı yabancılar ne yapar gibi düşünülen bir ortamda Aon’un EMEA toplantısını Türkiye’de yapacak olması Türkiye’ye olan güvendir. Bu güzel bir referans. Globalin Türkiye’ye güveni tam, burayı üs olarak görmeleri, ekonomik gelişime bizde destek verelim düşüncesi hiç değişmeden devam ediyor” dedi. Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay da “Reasürans bacağından bakıldığında Aon, burada olmaktan çok memnun ve varlığını giderek daha da artırmak için ne yatırım yapılabilir bu konuda globalden çok büyük destek görüyoruz. Türkiye’de bir risk dendiğinde veya riskin yönetilmesi dendiğinde ilk akla gelen şirket olalım diyoruz” diye konuştu.

Türkiye son 20 yılda çok kriz yaşadı 

Selda Oknas, Aon’un dünya başkanının Türkiye’yi çok yakından takip etiğinin altını çizdi. “Türkiye’de önemli bir atak yapmamız bekleniyor” diyen Oknas sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortak CEO’lar olarak, ülkede siyasi ortam belirsizlik nasıl etkileniriz diye bakıldığında son 20 yılda çok kriz yaşadık ve Aon burada hiç etkilenmeden büyümeye devam etti. Bakın şirketlerin krizlerde en son vazgeçtiği şey sigorta oluyor. Bu nedenle biz burada güvenle büyümeye devam ettik ve bu bize büyük bir güven veriyor.” 

Daha fazla yatırım yapmamız isteniyor 

Avrupa’da yatırımların gelişmişlikten dolayı azalması, Türkiye’de ise hız kesmeden devam etmesi ve genç nüfusun burayı cazip hale getirdiğine işaret eden Oknas, bu konuda üst yönetimden çok büyük destek gördüklerini ve daha fazla yatırım yapmaları konusunda destek gördüklerini ifade etti. 

“Fırsat olursa satın almayı seven bir şirketiz” diyen Ferhan Özay ise şöyle konuştu; “Aon’un kuruluşuna bakarsanız hep satın almalar görürsünüz. Grubumuzda satın almalardan sorumlu bir departmanımız var. Fakat satın almada belli bir büyüklük arıyoruz. Satın alma fırsatlarını kontrol ediyoruz fakat dikkatli olmak istiyoruz. Değerinin iki tarafça iyi değerlendirildiğini görmek istiyoruz. Bizim bazı şablonlarımız var, şu acentelik brokerini şu fiyata satın alabilirsiniz deniliyor.” 

Kârlı bir şirketiz ve bu anlamda sektör lideriyiz 

Yıllık cirolarını sorduğumuz Ferhan Özay, direk müşteri tarafında 400-500 milyon TL’lik bir prim hacimleri olduğunu bunun içine reasüransında eklediğinde rakamın daha da büyüdüğünü söyledi. “Biz burada daha büyük ve daha kârlı bir şirket olmak için çalışıyoruz” diyen Özay sözlerini şöyle sürdürdü: “Değişen rekabet şartlarıyla kârlılığın şirketlerin ensesinde soğuk bir nefes olduğunu söylemek gerekir. Biz kârlı bir şirketiz ve ciro birinciliğinde değilsek te kârlılıkta hep açık ara öndeyiz. EMEA’da da bu yönde çok iyi noktadayız. Üretimde de EMEA içinde 25 ülke içinde ilk 5’deyiz.” 

Sektördeki düzenlemelere yönelik görüşlerini paylaşan Fer- Aon‘un Türkiye’ye güveni tam han Özay, yurtdışına çıktıklarında Türkiye sigorta piyasası konusunda regülasyonların çok sık olduğu konusundaki eleştiriler duyduklarını anlatarak, “Özellikle zamanlaması konusunda. Türkiye farklı bir ülke ve dinamikleri olabilir. Burada acı deneyimler görebiliyoruz. Risk taşıma kapasitesinde, hasar ödeme konusunda vb gibi. Müdahaleci bir regülatör görüntüsü çizen bir ülke Türkiye” diye konuştu. Sigorta sektöründe yaşanan kâr edememe problemine yönelik görüşlerini de paylaşan Özay, “Aynı şeyleri yapa yapa farklı bir netice edemiyorsunuz. Demek ki biz trafikte sürekli zarar ediyorsak bir yerlerde kaçak var ve bunu açık yüreklilikle ortaya koymakta fayda var. Biz bu hastalığa alıştık gibi geliyor bana” dedi.

Reasürans piyasasına sermaye akıyor

Son yıllarda artan doğa felaketlerinin reasürans piyasalarına etkilerini sorduğumuz Ferhan Özay, doğa olaylarının artmasının reasürans havuzunda bir problem yaratmadığını belirterek, “Oluşan hasarların bir kısmı sigortalı hasarlar, bir kısmı ise sigortasız. Fakat gelişen teknoloji ile reasürörler risk modellerini o kadar iyi yapıp riskleri tüm dünyaya o kadar güzel yayıyorlar ki bu nedenle büyük hasarlarda bir zarar görmüyorlar. Zaten bunun doğal neticesi ile giren sermaye 575 milyar dolara ulaştı. Çok karlı olduğu için çok sermaye geliyor. Bu nedenle de fiyatlar düşmeye başlıyor. Havuzun sorumluluğunu karşılayamaması gibi durum söz konusu değil” dedi.

KOBİ’lere paket bir hizmet planı içindeyiz

Türkiye’nin bir KOBİ ülkesi olmasına rağmen bugüne kadar bu tarafı fazla kullanamadıkları bilgisini paylaşan Selda Oknas, “Hızlı büyüyelim diye daima büyük şirketlere yöneldik bugüne kadar. Bu nedenle KOBİ’lere yönelmek hedefimiz var. Bu alan daha çok acentelerin elinde. KOBİ’lere hızlı servis ve hızlı çözümle yaklaşmak istiyoruz. İnternetten, mobilite üzerinden onlara nasıl ulaşabiliriz gibi çalışmalarımız var. Bu yönde yatırım planlarımız var. KOBİ’lerin gelişimlerini iyi yakalayıp onlara paket bir hizmet getirebiliriz” dedi.

‘Risk Ustaları’nın ilk konuğu Manchester United’dan'

Aon, Türkiye’deki 20’nci yılını, 27 Ekim 2015’te Çırağan Palace Kempinski’de dünyadan ve Türkiye’den, risk alarak başarıyı yakalamış iş dünyasının önde gelen Risk Ustaları'nı bir araya getirerek gerçekleştirilecek gala gecesinde kutlayacak. Aon Türkiye Eş CEO’su Selda Oknas:”Aon’un yenilik ve gelişme çabalarına baktığınızda bizim için aslında her yıl bir 20. yıl ama bu yıl 'risk ustaları' projemizi hayata geçiriyoruz. Bu projeyle, iş dünyamızın seçkin isimlerinin onları başarıya götüren yolda ne gibi riskler aldıklarını ve bunu nasıl yönettiklerini insanlara aktarmak istiyoruz” dedi. Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay ise Aon, ‘Risk Ustaları’ projesi kapsamında 26 Ekim 2015’de Soho House’da “ Riskli Sohbetler” etkinliğine başlayacakları bilgisini vererek: “Projemizin ilk Riskli Sohbetler etkinliğindeki konuşmacımız 6 yıldır ana sponsorluğunu da yaptığımız dünyanın bir numaralı futbol kulüplerinden Manchester United’dan. Manchester United Vakfı’nın CEOsu John Shiels” dedi.bir KOBİ ülkesi olmasına rağmen bugüne kadar bu tarafı fazla kullanamadıkları bilgisini paylaşan Selda Oknas, “Hızlı büyüyelim diye daima büyük şirketlere yöneldik bugüne kadar. Bu nedenle KOBİ’lere yönelmek hedefimiz var. Bu alan daha çok acentelerin elinde. KOBİ’lere hızlı servis ve hızlı çözümle yaklaşmak istiyoruz. İnternetten, mobilite üzerinden onlara nasıl ulaşabiliriz gibi çalışmalarımız var. Bu yönde yatırım planlarımız var. KOBİ’lerin gelişimlerini iyi yakalayıp onlara paket bir hizmet getirebiliriz” dedi.

Eş CEO’luk çok güzel işliyor

Aon, Türkiye’de farklı bir yönetim yapısı ile dikkat çekiyor. Eş CEO’luk sistemi ile yönetilen şirkette bu durumun nasıl işlediğini sorduğumuz iki yönetici de bu yapının dezavantajını görmediklerini belirtti. “Fikrinizi paylaşacak bir arkadaşınız var yanınızda” diyen Ferhan Özay şöyle konuştu: 

“Tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Başarı ve başarısızlık da ikimizin oluyor. Paylaşmak çok güzel ve çok güzel işliyor.”

a-o.jpg

Dünya Reasürans Zirvesi’nden izlenimler

Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya reasürans piyasının en önemli zirvesi konumunda olan Monte Carlo’da yapılan “RendezVous 2015”deki izlenimlerini de bizle paylaştı. “Zirveden ana çıkarımın önümüzde nasıl bir yol olduğunun tam da belli olmaması” diyen Özay gözlemlerini şöyle anlattı: “Bazı ekonomilerde zorluklar var. Birleşmeler yoluyla değişen ve giderek yumuşayan bir piyasadan bahsedebiliriz. İşin nereye gideceği belli değil. Tamamen farklı bir yandan da ufukta küçük kara bulutlar var, siber riskler, iklim değişikliği, nano teknoloji ve bunların insan ve varlıkları üzerindeki potansiyel etkileri. Tüm bunlara ilaveten Sovency II ve getireceği ilave sermaye yükümlülükleri. Reasürörler hiç kalmadıkları kadar hayati bir durumla karşı karşıyalar.”


KISA KISA…

● DASK mükemmel ve dünyada birçok ülkeye örnek olacak bir havuz niteliğine kavuştu. Çok ciddi bir reasürans koruması alıyor. 
● Aon Türkiye gelişmiş piyasalarla aşık atacak büyüklüğe ulaştı. Tabi ki bunu Türkiye ve ekonomisi sağlıyor. 
● Sigorta sektörü olarak en önemli eksikliğimiz pazarlama. Teknik olarak baktığımızda çok yetkin çalışanlarımız var ama pazarlama çok zayıf. 
● Aon’un güvenlik komitesi şirketlerin bilançolarına, sermaye yeterliliğine bakıyor ve bize güvenlik listesi gönderiyor. Sonra şu şirketlerin durumu iyi çalışabilirsiniz deniyor. 
● Devletin şehir hastaneleri projelerinde, aynı zamanda elektrik üretim santrallerinde lider broker olduk ve bize gurur veriyor ve yakında nükleerde de bizi göreceksiniz. 
● Biz Türkiye’de Aon Danışmanlık AŞ adı altında bir şirket kurduk ve çok hızlı büyüyor. Bu şirketimizin bölgesel bir hub olmasını istiyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir