Aracını kiralayanların platformu Garajyeri Ortadoğu yollarında

Paylaşım ekonomisinin Türkiye’deki yeni üyesi araç kiralama platformu Garajyeri, kısa sürede gördüğü ilgiyle Ortadoğu ve Doğu Avrupa’ya doğru genişlemeyi hedefliyor. Garajyeri.com için İstanbul'da bin araç sırada

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI-İSTANBUL 

Garajyeri.com, günlük kiralık ev platformu Airbnb modelini kişisel araçlara uyguladı. Günün yüzde 90’ında boş duran kişisel araçların, ihtiyaç duyan kişiler tarafından kullanılmasının yolunu açan platform araç sahiplerine ekstra gelir sağlarken, saatlik ve günlük, hatta uzun dönem araç kiralamak isteyenlere de ekonomik bir seçenek vadediyor. Ayrıca anlık ihtiyaç lardan hareket edecek kullanıcıları için, android ve ios mobil uygulamalarıyla lokasyon tabanlı bir çözüm sunuyor. Arda Aşkın, Güven Özyurt, Erman Çağıral adlı 3 girişimci tarafından Doğa Girişim’den aldıkları yatırımla kuruldu. Garajyeri, 7 ayda hergün araç kiralar duruma geldi. Platformun şuanda bin 200 den fazla İstanbul’lu araç sahibi kayıtlı ve 10 bine yakın üyesi var. Bu alanda internet ortamında ilk tercih edilen marka olmayı planlayan platform, Türkiye’den sonra Ortadoğu ve Doğu Avrupa’ya doğru genişlemeyi hedefliyor. 

Platformdaki araçların saatlik veya günlük kira fiyatları araç sahipleri tarafından belirleniyor. Platform ise araç sahiplerine ödenen ücretten yüzde 15 komisyon alıyor. Araç kiralamak isteyen kullanıcılar lokasyon ve tarih seçerek arama yapıyor ve gelen sonuçlar içinden, fiyat, model ve mesafe açısından en uygun olan araca istekte bulunuyor. Araç sahibi bu isteği onayladığında, kiracı Garajyeri üzerinden ödeme yapıyor ve gidip anahtarı elden teslim alıyor. Araç iade edilinceye kadar Garajyeri hesabında tutulan kira bedeli, aracın teslimiyle birlikte araç sahibine aktarılıyor. 10 yaşından genç olan araçlarının zorunlu trafik sigortasını yaptırmış olan araç sahipleri araçlarını sisteme kayıt edip TC kimlik numaralarını, cep telefonu numaralarını, IBAN numaralarını, e-posta adreslerini ve ruhsat bilgileri gibi temel verileri siteye giriyor. Verilen bilgilerin doğruluğunu geçerli sorgulama sistemleriyle kontrol eden Garajyeri, araç sahipleriyle iletişime geçiyor ve üyeliklerini onaylıyor. Araç kiralamak isteyenler de aynı şekilde bilgilerini vererek platforma üye oluyor ama ayrıca, ehliyet puanı yeterliliği ve Facebook ile giriş gibi bir takım ek zorunluluklar da var. 

Hergün yeni araç ekleniyor 
Garajyeri Kurucu Ortağı Arda Aşkın, kaynakların ortak kullanımına olan ilgileri sebebiyle Türkiye’de daha önce hiç denenmemiş bu fikrini hayata geçirmeye karar verdiklerini belirtiyor. Sadece bayram haftası 500'den fazla araç kiralama isteği geldiğini belirten Aşkın, tüm araçların kiralandığını belirtti. Aktif olarak yüz yüze görüşüp, fotoğrafını çekip, sisteme kabul ettiğimiz 50 araç olduğunu söyleyen Aşkın, sırada bekleyen binden fazla araç olduğunu ve her gün sisteme yeni araç eklendiğini bildirdi. Günde bin tekil ziyaretçi aldığını belirten Aşkın, sadece İstanbul’a açık olduklarını kaydetti. “Garajyeri, Türkiye’de kişiden kişiye araç kiralama sigortası kavramını ilk kez ortaya koydu” diyen Aşkın, Doğa Sigorta ortaklığıyla, araçların kiralama süresince sigorta güvencesi altına alındığını anlattı. Aşkın, “Kendi geliştirdiğimiz araç takip sistemiyle ek bir güvenliğimiz var" dedi.

Araç kiralama pazarında yüzde 20 büyüyor
Türkiye’de günlük araç kiralama pazarında yıllık yüzde 20 büyüme olduğunu bildiren Aşkın, pazar hakkında şu bilgileri verdi: “10 kişiye 2 araç düşen ülkemizde ulaşım için karayolu ve araba halen ilk tercih edilen yöntem. Dolayısıyla potansiyelimiz çok büyük. Türkiye’nin günlük araç kiralama pazarı 25 bin adet iken, Yunanistan’da 1 markaya ait 35 bin araç bulunuyor. Günlük kiralamada Almanya’da kişi başı harcama 27 euro iken, Türkiye’de kişi başı harcama hâlâ 2,5 euro. Türkiye nüfusunun yüzde 6’sı araç kiralama deneyimine sahipken, bu oran AB’de yüzde 12.”

Bu konularda ilginizi çekebilir