Arçelik’in buzdolabı satışları ÖTV indirimi ile yüzde 60 arttı

ÖTV indirimi beyaz eşyada satışları canlandırdı. Arçelik, ilk 2.5 haftada buzdolabı satışlarının yüzde 60, çamaşır ve bulaşık makinesi satışlarının ise yüzde 30 arttığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Arçelik, satışlarında ÖTV indirimi ile oluşan artışı nisan sonuna kadar sürdürebilmek ve Türkiye’nin enerji verimliliğine katkıda bulunmak amacıyla Beyaz Eşya İle Kalkınma Paketi’ni hayata geçirdi. Kampanyaların tanıtım toplantısında “İlk 2.5 haftada ÖTV indiriminin satışlara etkisi çarpıcı oldu” diyen Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, bu süreçte buzdolabı satışlarının yüzde 60, çamaşır ve bulaşık makinesi satışlarının yüzde 30 arttığını açıkladı. En hareketli iller Mersin, Zonguldak, Antalya, Ordu, Aydın, İzmir, Bursa ve Kocaeli olarak öne çıkıyor. Arçelik’in verilerine göre indirim tüketiciyi evinden çıkarttı; Arçelik mağazalarına giriş çıkışta son 2.5 haftada yüzde 30 artış yaşandı. Pazarın bu yıl yüzde 3 ila 5 büyümesini beklediklerini açıklayan CEO Bulgurlu, talebin erkene çekildiğini, Nisan ayından sonra ekonomi iyi giderse pazardaki hareketliliğin de sürmesini umduklarını söyledi.

100 liralık fatura 70’e iniyor, A+ ÖTV’siz olsun

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, ÖTV indiriminin beyaz eşya sektörü için çok kritik bir zamanda hayata geçtiğini belirterek, “Üretici, perakendeci, tüketici olan herkes bu dönemden pozitif etkilenecek. ÖTV indirimi sektörün hareketlenmesi, tüketicinin kazanması ve hanelerin enerji dostu evlere dönüşmesi için doping etkisi sağlayacak” dedi.

Arçelik, pazardaki hareketliliği, enerji verimliliği yüksek ürünlere geçerek Türkiye’nin enerjiden kaynaklanan cari açığını düşürebilmek için de bir fırsat olarak değerlendiriyor. Türkiye’deki tüm buzdolaplarının en verimli A+++ enerji sınıfındaki ürünlerle yenilenmesi durumunda, 4.500 MW kurulu güce sahip bir güneş enerjisi santralinin ürettiği enerji kadar tasarruf sağlanıyor. Bu enerji miktarı, Ankara ve İzmir’deki hanelerin toplamının yıllık elektrik enerjisi tüketimine karşılık geliyor. Beyaz eşyaların bir hanedeki elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 50’sini gerçekleştirdiğini söyleyen Bulgurlu şöyle devam etti: “Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın olmak üzere 4 ana beyaz eşyasını en ileri enerji sınıfındaki ürünle değiştiren bir ailenin elektrik faturasında yılda yaklaşık yüzde 30 tasarruf yapılıyor. Bu değeri hem tüketiciler hem de ülkemiz için kaldıraç olarak kullanabilmek amacıyla ÖTV sisteminin enerji sınıflarına göre yeniden düzenlenebileceğine inanıyoruz.”

Açıklanan kampanyalar kapsamında Arçelik ve Beko’dan buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi alanlara fırın veya kurutma makinesi hediye ediliyor. Doğa dostu ev paketi kampanyası kapsamında ise Arçelik markalı A+++ model buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesinden oluşan ürün paketi, yüzde 6,7 ÖTV indirimine ek olarak 1.000 TL indirimle satışa sunuluyor.

Evlilik hazırlığı yapanlar mobilya mağazalarına akın etti

Mobilyada KDV oranının ay başında yüzde 18’den 8’e düşürülmesi sektörü hareketlendirdi. Fiyatların ortalama yüzde 10 düştüğü sektörde, mobilya talebi yüzde 15 ila yüzde 30 arasında arttı. Sektör temsilcileri, 3 aylık indirim sürecinin daha uzun olması gerektiği, böylece iç pazarın ciddi şekilde hareketleneceği ve istihdamın artacağı görüşünde. Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “Henüz KDV indiriminin üzerinden henüz 20 gün geçti ancak ciddi şekilde olumlu etkisi mağazalarımızda hissedildi. Hemen gelip mobilya almıyor vatandaşlarımız ama uğrayıp siparişini veriyor, almayı düşündüğü modelleri inceliyor. Mağazalarımıza gelen müşteri sayısı yüzde 15-20 civarında arttı. Beklentimiz 3 aylık süreçte satışların en az yüzde 30 artması” diye konuştu. Güleç, KDV indirimi için geçerli olan sürenin yeterli olmadığını, en azından 6 ay olması gerektiğini sözlerine ekledi. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) eski Başkanı İsmail Doğan, KDV indiriminin kalıcı olmasını istediklerinin altını çizerek, hiç olmazsa yıl sonuna kadar yüzde 8 KDV’nin devam etmesi gerektiğini, böylece yüzde 25’lik büyümeyle 100 bin ek istihdamın sağlanabileceğini vurguladı. Şu anda her grup mobilyanın satışının arttığını ifade eden Doğan, düğün alışverişi yapmak isteyen ve acil mobilya ihtiyacı olanların mağazalara adeta akın ettiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir