Armada Gıda, bulgur için 5.5 milyon dolarlık tesis kurdu

40'a yakın ürünün ihracatını yapan Armada Gıda, şimdi de 5.5 milyon dolarlık yatırımla bulgur tesisini devreye aldı. 29 ülkeye ihracatta bulunan şirket, büyümesini sürdürmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAFAK AYŞAN BORA

MERSİN - Hububat, bakliyat, pirinç gibi 40'a yakın ürünün, üretim, paketleme ve ihracatını yapan Armada Gıda, şimdi de 5.5 milyon dolarlık yatırımla bulgur tesisini devreye aldı. Armada Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Sönmez, "Bulgurun besin değerleri yüksek olduğu için dünyada kullanımı her geçen gün artıyor. Biz de bu ihtiyaca cevap verebilmek için tesis yatırımı yaptık" ifadelerini kullandı.

Mersin'de 1993 yılından bu yana hububat ve bakliyat sektöründe faaliyet gösteren ve 29 ülkeye ihracat yapan Armada Gıda, nisan ayında devreye aldığı bulgur fabrikası ve diğer yatırımlarıyla büyümeye devam ediyor.

40 bin metrekare alanda hizmet veriyor

Armada Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Sönmez, 32 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 40 bin metrekarelik alan üzerinde hizmet verdiklerini söylerken, en son 4 bin metrekarelik kapalı alanda bulgur fabrikası yatırımı yaptıklarının altını çizdi. Bulgur fabrikalarının günlük 240 ton kapasiteli olduğunu aktaran Sönmez, bölgenin en modern tesislerinden birine sahip olduklarını vurguladı. Bulgurun besin değerlerinin yüksek olması nedeniyle dünyada kullanımının her geçen gün arttığını kaydeden Sönmez, ayrıca pirinçten daha sağlıklı olduğunu belirtti. Sönmez, "Bulgurun besin ve protein değerleri pirinçten daha yüksek. Ayrıca glisemik indeksi daha düşük. Bu yüzden daha sağlıklı ve dünyada kullanımı git gide artıyor" diye konuştu. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün en büyük kuru gıda tedarikçisinin Türkiye olduğuna da dikkat çeken Sönmez, "Türkiye'de üretilen zhivago cinsi buğday, tüm dünyada kabul edilmiş yüksek standartlarda bir buğday çeşidi. Biz de bulguru sadece zhivago buğdayı kullanarak üretiyoruz" dedi.

1-776.jpg

Şirket, günlük 400 bin adet paketleme kapasitesine sahip

Armada Gıda olarak, günlük 350 ton kapasiteli mercimek kırma ve temizleme tesislerinin olduğunu aktaran Sönmez, ayrıca günlük 600 ton kapasiteli 3 hat bakliyat eleme ve paketleme tesisleri ile hizmet verdiklerini kaydetti. Sönmez, günlük 400 bin adet bakliyat paketleme kapasitesine sahip tesislerinde ise en son teknolojiyle geliştirilen makineler bulunduğunu vurguladı. Kalite ve gıda güvenliğini en üstte tutmayı ilke edindiklerini söyleyen Sönmez, "Firmamız, BRC, ISO 9001 ve ISO 22000 belgelerine sahip. Depolama hacmi ile bölgesinin en büyük kapasiteli ve en kullanışlı dikey siloları arasında olan tesisimiz, gümrüklü antrepo statüsünde hizmet veriyor" diye konuştu.

Hedef, yeni yatırımla kapasiteyi %20 artırmak

Fethi Sönmez, 2017 yılı sonunda 7.5 milyon dolarlık ek yatırım yapmayı planladıklarını vurgularken, bu sayede mevcut kapasitelerini yüzde 20 artırmayı hedeflediklerini söyledi. Güneş enerjisine de yatırım yaptıklarını aktaran Sönmez, "4 entegre tesisimizin enerji tüketiminin yüksek olduğunu tespit ettik ve devletin teşviklerinden de yararlanarak güneş enerjisine yatırım yaptık. 2017 yılında faaliyete geçecek olan güneş enerjisi üretim tesisimizle birlikte kendi elektriğimizi kendimiz üreteceğiz" diye konuştu. İhracatta ilk 1000 firma arasında yer aldıklarını söyleyen Sönmez, hedeflerinin Fortune 500 listesinde üst basamaklarda yer almak olduğunu vurguladı.

İhracatı 45 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor

Hububat ve bakliyatın yanı sıra susam, pirinç gibi 40'a yakın ürünün, üretim, paketleme ve ihracatını yaptıklarını aktaran Sönmez, üretimlerinin yüzde 40'ını başta Irak, İtalya, Almanya, Hollanda ve Almanya olmak üzere toplam 29 ülkeye ihraç ettiklerini bildirdi. Önümüzdeki dönemde mevcut pazarlara ek olarak AB ve ABD pazarlarına yoğunlaşmayı planladıklarını ifade eden Armada Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Sönmez, "Geçen yıl 40 milyon dolar olan ihracatımızı bu yıl 45 milyon dolara çıkarmak istiyoruz" dedi.