‘Avrupa’nın en büyük recycle polyester elyafçısı olacağız’

Gama Recycle Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaplan, yeni hedefleri ve beklentileri paylaştı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDA ER

Önümüzdeki yıl sonuna kadar yapacakları yatırımlarla ayda yaklaşık 6 bin ton pet şişeyi polyester elyafa dönüştüreceklerini kaydeden Gama Recycle Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaplan, 2020 yılına kadar Avrupa’nın en büyük recycle polyester elyaf üreticisi olmayı hedeflediklerini ifade etti.

Recycle olarak ifade edilen iplikleri pet şişelerden geri dönüştüren dünyadaki tek entegre tesis olduklarını dile getiren Kaplan, “2019 yılı sonuna kadar yapacağımız yatırımlar ile ayda 6 bin ton pet şişeyi polyester elyafa dönüştüreceğiz. Dünyanın en büyük regenere iplik kapasitesine sahibiz. Recycle polyester elyaf kapasitemiz ile de 2019 sonunda dünyada ilk 10 üretici arasında olmayı hedefliyoruz. Aylık 3 bin 500 ton regenere elyaf üretimi, 3 bin 500 ton regenere open end iplik üretimi, bin ton regenere recycle ring iplik üretimi, bin 500 ton recycle (pet şişelerden) polyester elyaf üretim kapasitesine sahibiz” dedi.

Geri dönüşüm sektöründe kırpıntı olarak tabir edilen konfeksiyon atıkları ve kullanılmış kıyafetlerden mekanik yöntemler ile regenere elyaf üretimi ve regenere elyaftan iplik üretimi yaptıklarını aktaran Kaplan, “Bu iplikler virgin ipliklerin kullanıldığı her sektörde kullanılabilir. Open end olarak pamuk, polyester, akrilik, naylon, viskon gibi yürütücü elyaflar ile karıştırılıyormuş. Regenere iplikler, renkli olarak üretilip ayrıca boyanmadıkları için fiyat avantajı da sağlamaktadır. Aylık bin 500 ton regenere iplik ihracatımız var. 30 ülkeye ürün gönderiyoruz” diye konuştu.

İlave su ve enerji tüketimi gerektirmiyor

Pet şişelerden elde edilen elyafların viskon, naylon, akrilik, pamuk gibi elyaflar ile karıştırılarak, virgin polyesterlerin kullanıldığı her alanda kullanılabieceğini kaydeden Kaplan, “Recycle polyester elyaflar; virgin polyesterin kullanıldığı her alanda kullanılabilinir. Hatta içeriğindeki bazı modifiye pet molekülleri sayesinde virgin polyesterlerden daha elastikidir. Antibakteriyel, anti-fungal, hidrofilik ve pamuk görünümlü, hidrofobik, flame retardent, parlak ipeksi görünümlü gibi değişik özelliklerde üretilebiliyor. Bu elyaflar ilave su ve enerji tüketimi gerektirmeyen dopedyed yöntemleriyle renkli olarak üretiliyor” dedi.

20 Ar-Ge’li ürün patent aşamasında

Zafer Kaplan, tabiatta sınırlı olan yeraltı ve yerüstü kaynaklarının daha verimli kullanımını sağlamak amacıyla doğru çözümlere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bunu sağlayabilmek açısından geri dönüşüm bu endüstriyel döngünün en önemli halkası. Hali hazırda bu konuda dünya genelinde çok çeşitli çalışmalar yapılıyor. Gama Recycle olarak biz de Ar-Ge merkezimizde yaklaşık 20 civarında patentli ve patent aşamasında olan ürünlerimiz ile makine tasarımlarına sahibiz. Bunların bir kısmının sektöre bambaşka bir bakış açısı getirdiğini ve getireceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.