BASF CEO'su Brudermüller: Türkiye yatırımlarımız hız kesmeyecek

Dünya Gazetesi - Kerim Ülker

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

60 milyar euroluk cirosu ve 115 binden fazla çalışanıyla dünyanın en büyük kimya şirketi olarak değerlendiriliyor Alman devi BASF. 1865’te kurulmasının ardından uluslararası alanda büyümeye giden BASF’nin ilk duraklarından biri 1880 yılında satış yaptığı İstanbul oldu.

Türkiye’yle kesintisiz 138 yıldır iş yapan en eski şirketler arasında yer alan BASF'nin İstanbul'da bulunan merkez ofisinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 7 ofisi daha bulunuyor. Türkiye’de sahibi olduğu 6 üretim tesisinde yaklaşık 800 kişi istihdam ediyor. BASF’nin Türkiye’ye verdiği önem bununla da sınırlı değil.

İstanbul ofisi aynı zamanda Rusya, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Afrika'yı kapsayan 78 ülkeyi yönetiyor. Bu bilgiler ışığında başlıyor BASF’nin yeni stratejileri toplantısı. Ludwigshafen’de gerçekleştirilen toplantıda Dr. Martin Brudermüller, Türkiye’yi önemli bir ortak olarak görüyor. Türk ekonomisinin güçlü bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Brudermüller, “Firmamızın genel müdürlüğünün bulunduğu İstanbul, sadece Türkiye için değil, çevre ülkeleri göz önünde bulundurduğumuzda bölge açısından stratejik bir öneme sahip” diye anlatıyor. Türkiye’ye yönelik yatırım planlarının her geçen yıl artırmayı hedeflediklerini anlatan Brudermüller, “Hem Türkiye ekonomisine güveniyoruz hem de Türkiye’deki geleceğimizi parlak görüyoruz” diyor.

Çin’den ABD’ye dünyanın değişik ülkelerinden 50’den fazla gazetecinin katıldığı toplantıda konuşan Brudermüller, “Yeni stratejimizle BASF’yi büyüme yoluna dahil ediyoruz” diyerek başlıyor toplantıya. 2012 yılından bu yana amortisman ve özel kalemler öncesi faaliyet gelirlerinin yılda ortalama yüzde 8 büyüdüğünü dile getiren Brudermüller, “Bu oran, sabit maliyetlerdeki yıllık yüzde 3 artışın çok üzerinde” diye anlatıyor.

Mükemmeliyetle 2 milyar euro katkı hedefliyor

Sözü şirketin CFO’su Dr. Hans-Ulrich Engel alıyor. Engel, “Pazardan daha güçlü bir büyüme elde etmek istiyoruz ve satış hacmimizi global kimya üretimi büyümesinin üzerinde artırmayı hedefliyoruz” diyor. BASF’nin güçlü finansal yapı oluşturmak adına 2019 ve 2021 yılların arasında devam edecek yeni bir mükemmeliyet programı başlattıklarını kaydeden Engel, şu bilgileri veriyor: “Program, 2021 yılının sonundan itibaren yıllık 2 milyar euroluk kazanç katkısı sağlamayı hedefliyor.”