Bella Maison'la döndü, 5 yılda 50 mağaza açacak
Tan Ailesi, 15 yıl aradan sonra ev tekstili sektörüyle Türkiye’ye geri dönüyor. Bella Maison markasıyla açılacak mağazalarda ‘mix-match’ konseptiyle müşterilerin kendi koleksiyonlarını oluşturması sağlanacak. Şirket, ayrıca Türkiye pazarında 5 yılda 50 mağaza açmayı hedefliyor.
İrem ÇETİNGÖZ
Türkiye’de mobilya üretimi yaparken, 2001 krizinin zor zamanlar yaşattığı ailelerden biri de Tan Ailesi. Krizle birlikte işlerindeki durgunluğu üretimini yurt dışına çıkararak aşmışlar. O dönemde Cezayir pazarındaki boşluğu gören aile, bu ülkeye yerleşmeye karar vermiş. Şimdi ailenin Cezayir’deki fabrikası aylık bin yatak odası, yıllık 10 bin mutfak kapasiteli ve 200 çalışana sahip. Tan Ailesi, Cezayir’de hem mobilya üretimi hem de mobilya üretiminde kullanılacak hammadde ve aksesuar tedarikçiliği yapıyor. Aradan geçen 15 yılın ardından ise tekrar Türkiye’ye dönmeye karar verdiler.
Bu kez mobilya işini değil ev tekstili sektörünü test edecek olan Tan ailesi, genç kuşak temsilcisi Muhammed Tan’ın yeni girişimi olan Bella Maison ile 5 yılda 50 mağaza açmayı ve 35 milyon TL ciro yapmayı hedefl iyor. Aile, 2017’nin sonunda ikisi Avrupa, biri Anadolu Yakası’nda olmak üzere üç mağaza, 2018’de sekiz mağaza açmayı planlıyor. Şirketin hedefinde 2018’den sonra ise Avrupa ülkelerinde mağaza açmak var. Ayrıca Bella Maison mağazalarında yer alacak olan ‘mix-match’ konsepti ile müşteriler kendi koleksiyonunu oluşturabilecek. Bella Maison mağazalarında trend alanlarına gelen müşteriler, vazodan nevresime, ev giyiminden mutfak eşyasına kadar her parçada kombin yaratma fırsatı bulacak. Müşteriler uyurken giyeceği pijama ile içinde uyuyacağı nevresiminde bile bir renk ahengi yakalayacak.
‘Ev tekstilini yatak işiyle anladık’
Bella Maison’da ‘evde yaşam keyfi’ mottosuyla yola çıktıklarını belirten Bella Maison Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Tan, mağazalarına gelen müşterilerinin kendilerini evlerinde gibi hissetmelerini sağlayacaklarını söyledi. Tan, Cezayir’den Türkiye’ye dönüş hikayelerini şu şekilde anlattı: “2011 yılından beri Türkiye’deyim. Öncelikle burada Cezayir’deki firmalarımızın satın almasını, tedariğini ve ihracatını yapması için bir firma kurduk. Bu firmayla Türkiye’nin iç piyasasıyla ilgili araştırmalar yaptık. Bir yatak firmasının toptancılığını aldık. Amacımız iç piyasada neler oluyor neler yapabilirizi görmekti. Yatak ticareti yaparken, ev tekstilindeki açığı fark ettik ve perakende sektörüne girmek istedik.” Tan, mağazalarındaki hedef kitlelerinin daha çok B+, A ve A+ olduğunu, C seviyesindeki müşteri kitlesini de “korkutmayacak” bir mağaza oluşturduklarını belirtti.
Müşteri kendi tarzını oluşturacak
Ürün gruplarının 63 ana kalem ve 7 ana başlıkta olacağını anlatan Muhammed Tan, ev tekstili ile birlikte ev içi kadın giyimi (pijama, gecelik), mutfak tekstil ürünleri de sunacaklarını aktardı. Mağazalarında faaliyete geçirecekleri ‘ ‘mix-match’ konseptinden bahseden Tan, “Her mağazamızda üç ayrı trend alanımız olacak. Her trend alanının içinde de 2 hikaye alanımız var. Bu hikaye alanları birbirini bütünleyen ürün gruplarından oluşacak. Buradaki ürünlerimiz tekli paket halinde satışa sunulacak” dedi. Tan, yeni konseptleri sayesinde müşterilerinin bu alanda çarşafını, kırlentini, nevresim takımını farklı kombinasyonlarla alacaklarını söyledi.
Web sitesi kurarak e-ticarette büyüyecek
Muhammed Tan, mağazalarında ev tekstil ürünleri dışında mutfağı besleyen seramik ürün gruplarının olacağını söyledi. Tekstil tarafına hazırladıkları ‘mix-match’ konseptini seramik ürün grubuna da uygulayacaklarını aktaran Tan, müşterilerin farklı renklerde tabakları, bardakları, fincanları kombin ederek satın alabileceklerini ifade etti. Türkiye’de e-ticaret sektörünün sürekli büyüdüğünü belirten Tan, “Yeni açılacak mağazamızla beraber e-ticaret ekibimiz de faaliyetlerine başlayacak. Müşteri ile devamlı iletişim içinde olan bir web sitesi kuruyoruz. Sitede ‘ bize danışın’ butonuna tıklayarak ürün satışı yapılacak” diye konuştu.
“Nişantaşı ve Etiler’de olmak istiyoruz”
Muhammed Tan, 2018’de 8 mağaza açıp, toplamda yılı 10-11 mağazayla kapatacaklarını söyledi. Tan, bunun da 35 milyon TL’lik ciroya karşılık geldiğini belirtti. "İstanbul pazarının yüzde 70-80’i AVM’den alışveriş yapıyor” diyen Tan, özellikle mağaza ayağında çok ciddi şekilde istihdamın gerektiğine dikkat çekti.
Tan, AVM’lerden sonra prestijli caddelerde de yer almak istediklerini kaydederek, “Nişantaşı ve Etiler gibi yerlerde olmak istiyoruz. Öncelikli hedefimiz AVM’ler, uygun bir lokasyon bulduğumuzda yerimiz olacak” dedi. Cezayir’de 2018 yılında üç mağaza açmak istediklerini ifade eden Tan, şu bilgileri verdi: “Cezayir pazarını çok iyi bildiğimiz için bu açılımı yapmaya karar verdik. Bunun yanı sıra Fas, Tunus bölgesinde hem mağazalaşma hem de ihracat sürecimizi başlatıyoruz. Güney Afrika bölgesiyle tamamen ihracat odaklı projemiz olacak. İhracat bölümü oluşturuyoruz. Amerika’ya ilişkin 6 aylık bir ihracat planlamamız var. Kurduğumuz ihracat bölümüyle birçok ülkeye toptan satış yapacağız.”