Beton çivisi ithalatının önünü kesecek yatırım

Akdeniz Çivi, çelik beton çivisi üretimine hazırlanıyor.Türkiye’de bir ilke imza atmayı hedefleyen şirket, böylece dünyada kullanılan her türlü çiviyi kendi bünyesinde üretebilme potansiyeline ulaşacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Türkiye ve Avrupa’da sektörünün lider firması Akdeniz Çivi, çelik beton çivisi üretimine hazırlanıyor. Türkiye’de bir ilke imza atmayı hedefl eyen şirket, böylece dünyada kullanılan her türlü çiviyi kendi bünyesinde üretebilme potansiyeline ulaşacak. Toplamda 1,5 milyon dolarlık makine yatırımı gerçekleştiren firma üretime önümüzdeki yılın başında geçecek. 

Akdeniz Çivi Genel Müdürü Serhat Dövenci, Türkiye’de bu alanda ayda 500 bin dolarlık ithalat yapıldığını, bu üretimleriyle ithalatın önüne geçmeyi hedefl ediklerini söyledi. “Son derece modern, dünya standartlarında bir tesis kuruyoruz” açıklamasını yapan Dövenci, “Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) 40 bin metrekare alanımız var. 18 bin metrekaresini kapattık, gelecek yıl bu rakamı 20 bin metrekareye çıkarıp, yeni üretimimize başlayacağız. Paralelinde yaklaşık yüzde 20’lik ek istihdam da olacak. Şu anda çalışmalarımızı 30’u beyaz yakalı toplam 280 kişi ile sürdürüyoruz” dedi. 

Yeni ürünlerini ilk etapta iç piyasa satıp ithalatı durdurmak istediklerini vurgulayan Dövenci, ardından yurtdışına da açılıp üretimin yarısını ihraç etmek istediklerini belirtti. Türkiye’de ve Avrupa’da sektör liderliklerinin devam ettiğini söyleyen Dövenci, ürün gönderdikleri diğer pazarlarda da artan bir güçle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Mersin’in yanı sıra İstanbul’da da bir şubeleri bulunduğunu anlatan Dövenci, “Bu şubemizi de güçlendirdik ve Balkanlar ile Orta Asya’ya bu şubeden sevkiyata başladık. Yeni yapılanmayla yurtiçinde de Marmara bölgesindeki gücümüzü artırdık” diye konuştu. 

“Makinelerimizi kendi Ar- Ge’mizle üretiyoruz” 
Dünyadaki her türlü çiviyi ürettiklerine dikkat çeken Dövenci, makine çivileri, tel dizme çivileri, plastiğe dizme çiviler, kağıda dizme çiviler olmak üzere endüstride kullanılan tüm çivilerin ürün gamları arasında yer aldığını açıkladı. Dövenci, “Her yıl teknoloji yenilemeye yönelik Ar-Ge çalışmaları yapıp makinelerimizin kapasitelerini artırıp yeni çıkan tekno
ojilere uyumlu hale getiriyoruz. Kendi makinelerimizi yapmaya yönelik Ar-Ge çalışmalarımız da var. Dünyadaki son model makinelerden alıp onu dağıtıp Ar-Ge gibi kullanarak, kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda geliştirip bu süreç sonunda kendi makinemizi üretiyoruz” bilgisini verdi. 

Çivinin yanı sıra yaklaşık 7 yıldır yurtdışından hava ile çalışan el aletleri ithal ettiklerini de anlatan Dövenci, bu ürünleri yurtiçinde Amex, Akdeniz, Nail ve Testo markalarıyla sattıklarını açıkladı. Bu ürünlere yönelik ülke genelinde 350 mağazada stantları bulunduğunu bildiren Dövenci, geçen yıl 6,5 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdiklerini, bu yıl rakamı 10 milyon dolara çıkarmaya hazırlandıklarını anlattı. Türkiye’de tüm havalı ürün gruplarda da lider durumda olduklarına söyleyen Dövenci, yeni ürünleri “somun sıkma” grubunda da Amex markasının giderek Türkiye piyasasında tanınan bilinen bir marka olma yolunda ilerlediğini bildirdi. 

“İhracat yaptıkça bankalara borçlanıyoruz” 
Sektöre ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Dövenci, ihracattaki KDV iadelerinin gecikmesinden şikayetçi oldu. Yüzde 18 KDV’nin bir yıl gibi uzun bir sürede iade edildiğini anlatan Dövenci, devletten 4 milyon TL’ye yakın alacağı oluştuğunu, bu alacağına ulaşamaması nedeniyle nakit ihtiyacını banka kredileriyle çözüp banka borçlarını artırmak durumunda kaldığını söyledi. İhracatçıların ihracatları arttıkça sıkıntılarının da arttığını dile getiren Dövenci, bu durumun yatırımları da zorlaştırdığını söyledi. Ayrıca yatırımlarda Çukurova Kalkınma Ajansı desteklerinden yararlanamamaktan da şikayetçi olan Dövenci, “Her yıl müracaat edip, gelişmemize, ek istihdamlar sağlamamıza, farklı ürünler üretmemize rağmen sonuç alamıyoruz” dedi.

“Amerika’da ofis açmayı planlıyoruz” 
Geçen yıl 6 milyon dolarlık yatırımı tamamlayıp kapasitelerini iki katına çıkardıklarını belirten Dövenci, bu sayede ayda 4 bin ton çivi üretim kapasitesine ulaştıklarını söyledi. Üretim fazlalıklarını büyük ölçüde yurtdışına yönlendirdiklerini, iç piyasada yalnızca yaklaşık yüzde 10’luk bir artış yakaladıklarını dile getiren Dövenci, yoğun olarak Avrupa yanında Amerika’ya da ihracata başladıklarını anlattı. Geçen yıl 11 milyon dolar olan ihracatlarını bu yıl 22 milyon dolara çıkarmaya hazırlandıklarını, gelecek yılki hedefl erinin ise 30 milyon dolar olduğunu kaydeden Dövenci, gelecek yıl Amerika’da ofis açarak bu bölgedeki güçlerini daha da artırmayı hedefl ediklerini bildirdi.