Binaları haute couture giydiren Çuhadaroğlu Amerika yolcusu

Yurtiçi ve yurtdışında birçok prestijli binanın cephe süslemesini yapan Çuhadaroğlu, 2016’da 4 kıtada 25 ülkede hizmet vermeyi hedefliyor. Şirketin hedef pazarları ise ABD ve Güney Afrika.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merve YİĞİTCAN

İSTANBUL - Türkiye’nin alüminyum doğrama sektöründeki en eski firması Çuhadaroğlu, 2016’da 4 kıtada 25 ülkeye hizmet vermeyi hedefl iyor, şirketin yeni rotası ise ABD ve Güney Afrika. Çuhadaroğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu, şirketin 62 yıllık serüvenine ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yüksek Mimar Ahmet Çuhadaroğlu tarafından 1950’lerde şirket, Türkiye’de o döneme dek hiç gelişmemiş alüminyum doğrama sektöründe faaliyete başlamış. O dönem 5 kişiyle yola çıkan Ahmet Çuhadaroğlu’nun firması bugün doğrudan 600 dolaylı da yaklaşık 5 bin kişilik bir istihdam yaratıyor. Firmanın Türkiye’de imza attığı ilklerin başında da izolasyonda jenerik isim olmuş ‘çekomastik’ markası geliyor. Nejat Çuhadaroğlu, “Babam o dönem Türkiye’de hiç üretilmeyen bu malzemeyi üretmeye başlamış. Hatta bunu üretmek için Almanya’dan bir genel müdür transfer ediyor. Daha 10 yıl öncesine kadar da bu ürünü Türkiye’de bizden başka üreten yoktu” diye konuştu. 

3 ülkede daha ofisleri var 

Dünyada 60 yıllık entegre alüminyum doğrama üretimi yapan firma sayısının çok az olduğuna dikkat çeken Çuhadaroğlu, sektörde Türkiye’den ilk ihracatı yapanların da kendileri olduğunu hatırlattı. Çuhadaroğlu’nun Paris, Bakü ve Londra’da ofisleri bulunuyor. Şu anda 21 ülkede hizmet veren firma, bu rakamı yeni yılda 25’e çıkarmayı planlıyor. İhracatta hedef pazarlar da Amerika ve Güney Afrika olacak. Çuhadaroğlu, şöyle konuştu: “Fransa’da ilk uygulamayı yapan Türk firması biziz. Almanya’da da uzun zamandır varız. Hatta Almanya’da yaptığımız işlerle tereciye tere sattık diyebiliriz. ABD’de görüşmelerimiz sürüyor. Burada da etkili olacağız. Güney Afrika’da da yer almaya başladık. Hatta buraya sadece ürün satmıyoruz, ‘balık tutmayı’ da öğretiyoruz. Know-how’ımızı oraya taşıyoruz, ekip arkadaşlarımızı supervisor gönderiyoruz. Belki maliyetli ancak, bu da bizi sürdürülebilir kılıyor. Ürettiğimiz ürünün ciro bazında yüzde 40’ını ihraç ediyoruz. Hedefimiz bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak.” 

Bombaya dayanıklı cephe yapıyor 

Çuhadaroğlu, 2015’i yüzde 30 büyüme ile kapatatı. Bu yıl ise en az yüzde 20 büyüme hedefleniyor. Nejat Çuhadaroğlu, “Sektör büyümesinin bu yıl yüzde 2 - yüzde 3 olduğu düşünülürse büyük bir başarı” dedi. Çuhadaroğlu, yurtiçinde ve yurtdışında pek çok prestijli yapıda dış cephe giydirme işini üstlenmiş. Bakü Olimpiyat Stadı, Montcalm Hotel City Road Londra, Paris’teki Tour D2 bu yapılardan sadece birkaçı. “Biz bina terziliği yapıyoruz” diyen Çuhadaroğlu’na göre, her binanın da tıpkı insanlar gibi farklı özellikleri ve ölçüleri var, dolayısıyle her cephe işlemini ‘haute couture’ çalışıyorlar. Çuhadaroğlu, “Deprem ve terör bölgesinde yaşıyoruz. Arkadaşlara 15 yıl önce dedim ki, bombaya ve kurşuna dayanıklı cepheler yapmalıyız. Artık binalar yağmura yaza olduğu kadar teröristlere karşı da dayanıklı olmalı binalar. Bu nedenler Bomstop ürününü geliştirdik. Bu ürün en fazla kamu ve yabancı şirketlerden talep geliyor” dedi.

HİSART MÜZESİ'Nİ TÜRKİYE’YE KAZANDIRDI

Çuhadaroğlu, sosyal sorumluluk anlamında da çeşitli alanlarda projeler gerçekleştiriyor. Dört okul yaptıran şirket, 12 yıldır da öğrenci proje yarışmaları düzenleyerek sektöre farkındalığı artırıyor. Firmanın en büyük sosyal sorumluluk projesi ise Hisart Müzesi. “Bin senelik tarihi müzede canlandırıyoruz” diyen Nejat Çuhadaroğlu, “Dünyada eşi benzeri yok. Tarzı, sunumuyla çok farklı. Bin senelik tarihi hem canlandırmalarıyla hem gerçek objeleriyle sunuyoruz. Orada kullanılan etnografik eserlerin hepsi gerçek. Dünyada artık orijinallerini sunmuyorlar, ancak biz sunuyoruz. Her eser benim elimden çıktı diyebilirim” ifadelerini kullandı. Hisart, şu an Çuhadaroğlu’nun Çağlayan’daki ilk tesislerinde yer alıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir