Boydak Holding'de toplu iş sözleşmesi imzalandı

Hak-İş ile Boydak Holding arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. İmzalanan sözleşme yaklaşık 9 bin 500 işçiyi kapsıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen Boydak Holding'deki yaklaşık 9 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Boydak Holding binasındaki imza törenine Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Boydak Holding Üst Yöneticisi Ertunç Laçinel, TMSF'nin Boydak Holding'e Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevlendirdiği Yılmaz Şener ile sendika temsilcileri katıldı.

Burada konuşan Hak-İş Genel Başkanı Arslan, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da holdingin sahiplerinin kimler olduğunun ötesinde bu kuruluşların ekonomideki rolünün ve misyonunun devam etmesinin önem taşıdığını söyledi.

Holdingin Kayseri ekonomisi ve burada çalışanlar için önemli olduğu kadar ülke ekonomisinin de yıldız kuruluşları arasında bulunduğunu ifade eden Arslan, "Bu kuruluşun hem çalışan hem de yönetenler açısından birlikte geleceğe hazırlanması lazım. Geçmişten gelen tecrübesini daha ileriye taşıyarak milli ekonomimize olan katkısını daha da arttırılması konusunda çaba sarf etmemiz lazım." dedi.

Bu ortaklık maddi bir ortaklık değil

Bu işletmenin bacalarının tütmesi gerektiğine dikkati çeken Arslan, şöyle konuştu:

"Çalışanların çalışmaya devam etmeleri lazım. Hatta hükümetimizin aldığı istihdam seferberliği kapsamında yeni çalışanlar takviye edilerek bir model geliştirmemiz gerekiyor. Biz çalışanlar olarak bütün aşamalarda bu işletmenin bir ortağı gibi kendimizi görüyoruz. Hak-İş olarak yönetim kurulu ve işletmemiz bizim rakibimiz değil, ortağımız, bu ortaklık maddi bir ortaklık değil. Bu, işletmenin geleceğe taşınması noktasında birlikte çalışma konusunda bir ortaklık. Burada yerleşik bir yapı vardı, yeni bir yapı inşa edildi. Bu yeni yapıyla biz var olan sistemi devam ettirme konusunda bir kesinti yaşadık. Yönetim kurulunun ortaya koyduğu samimi tutum, bu sıkıntıları ortadan kaldırdı. Boydak Grubu, üretmeye devam etmeli. Daha fazla üreteceğiz, daha fazla satacağız ve daha fazla kazandıracağız. Bu şirketi, bulunduğu yerden daha ileriye götürme noktasında biz elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız.

İmzalanan sözleşmenin FETÖ ile mücadeleyi unutturmayacağını vurgulayan Arslan, yasal sürecin ve mücadelenin asla eksilmeden daha da güçlü şekilde sürdürülmesinden yana devlete verdikleri desteğe devam edeceklerini dile getirdi.

Arslan, sözleşme sırasında yoğun bir müzakere süreci yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Elde edilen rakamlar bütünüyle arzu ettiğimiz rakamlar olmasa da ülke ekonomisi, şirketin durumu, çalışanların beklentisini yan yana koyduğumuz zaman görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlanmış olması, işin mahkemeye, greve gitmeden masada bitmiş olması büyük bir fayda. Ülkemizde yeterince sorun stoku var. Bir de işçi-işveren sorunu yaşanması hepimizi üzerdi, kimse kazanmaz, herkes kaybederdi. Herkesin kazandığı bir toplu iş sözleşmesi imzalanması hepimiz için önemliydi."

"Bizler emanetçiyiz"

TMSF üyesi ve Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Şener ise holdingde emanetçi olduklarını dile getirdi.

Ülkenin içinden geçtiği şartlar gereği yönetime geldiklerini anlatan Şener, şöyle devam etti:

"Bizden evvel burada bu kurumun bugüne gelmesine vesile olan bir başka aile ve aile mensupları vardı. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar böyle bir yönetim tarzını mecburiyet haline getirdi. Bizim görevimiz, ülkemiz tarafından emanet edilen bu değerleri, emaneti koruyarak daha büyüterek, yücelterek insanımız lehine, Kayseri lehine ve ülkemiz lehine büyüterek taşımaktır. Görevimiz ne kadar sürer, bu belli olmayabilir ama buradan ayrıldığımızda aldığımız nokta ile bıraktığımız nokta arasında en azından kendi menfaatimize müspet gelişmeleri kaydederek ayrılmalıyız. Buna vesile olacaklar burada çalışanlardır. Bu gayret ve samimiyet ile yolumuza devam edeceğiz. Bugünden sonra yapacaklarımız önemlidir. Akdettiğimiz konu, arzu ettiğimiz nihai rakamlar değildir ama şimdilik dükkanın açık kalması ve hepimizin hayatına devam etmesi için bu kadardır."

Konuşmaların ardından imzalanan anlaşmadan 8 bin 560 işçinin direkt, sendikasız 871 işçi ise dolaylı yararlanacak, işçinin kıdemine göre yüzde 10-14,5 bandında muhtelif artış, yüzde 12,75 ortalama artış sağlanacak.

Holdingde daha önceki sözleşmelerin iki yıllık yapıldığı, tarihinde ilk kez 3 yıllık anlaşma imzalandığı öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir