Bursalı firmalar Turquality ile dünyanın zirvesine oynuyor

Bursalı firmalar Turquality rüzgarını arkasına alarak küresel rekabette öne çıkmak için harekete geçti. Hedef pazarlarda başarı yakalayan Bursalı firmalar, ihracatta da katma değerlerini artırdı. (Esra Özarfat)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

Ticaret Bakanlığı'nın 10 yılda 10 dünya markası hedefiyle 2004 yılında oluşturduğu Turquality programında bugüne kadar 279 firma yer aldı.

92 firma marka destek programı kapsamına girdi. Pek çok farklı sektörde üretim yaparak dünyanın değişik coğrafyalarına ürün gönderen Bursalı firmaların da Turquality desteklerine ilgisi büyük. Bursa merkezli olan veya üretiminin büyük kısmını Bursa'da yapan ve ihracatta marka değerini artırmak isteyen pek çok firma, birbiri ardına programa dahil oluyor. Bursa'da bugüne kadar Turquality desteklerinden 24 firma yararlanırken, 11 firma marka destek programı içinde yer aldı. Pek çok firmanın da Turquality başvurusunda bulunduğu biliniyor.

Turquality kapsamında desteklenen firmaların hedef pazarları olan Almanya, Rusya, İngiltere, ABD, Türk Cumhuriyetleri, Kuzey Afrika, Uzak Doğu ve Orta Doğu pazarlarında ihracatta yüzde 100 başarı yakaladıkları ifade ediliyor. Bu başarı ihracat kilogram değerine de olumlu etki ediyor. Markalaşma avantajını doğru kullanan firmaların katma değerlerini de artırdığı, ihracat kilogram değerinin 3.5 dolardan başladığı belirtiliyor. 160'tan fazla ülkeye yılda 2 milyar dolarlık ihracat yapan tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde ise bu değer tekstilde 8.5 dolar, konfeksiyonda ise 20 dolar olarak ifade ediliyor.

"Desteklerin artması gerekiyor"

Fizik tabanlı, bilime dayalı teknolojiler geliştirmeye odaklanan Ermaksan'ın 6 kıtada, 100'ün üzerinde ülkede binlerce makinesı bulunuyor. Yerli sermaye ile global ölçekte ismini duyurmuş olan ve geleceğin teknolojilerini üretmeye odaklanan Ermaksan, Turquality'nin Marka Destek Programı'ndan yararlanıyor. Savunma sanayinden, yenilenebilir enerjiye kadar pek çok sektöre yönelik özel üretimler de gerçekleştiren Ermaksan'ın hedefi, Turquality desteğiyle kilogram değerini yükseltmek. Ermaksan Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Özkayan, "Turquality sayesinde, mevcut pazarlardaki etkinliğimizi daima güçlü kılarken, yeni pazarlara ulaşma hedefimizde de arkamızda böyle bir gücün olması şirketimizi ön plana çıkarıyor. Özellikle ihracatta kilogram değerimizi yükseltmemiz için bu desteklerin artarak devam etmesi gerekiyor. Bu konuda, ihracattaki kilogram değerimizi ilk olarak 15 dolar, sonrasında da 20 dolar seviyesine mutlaka ulaştırmalıyız" dedi.

Markalaşmaya 10 milyon dolar

Yüzde 100 yerli sermaye ile üretim yapan Warmhaus da Turquality marka destek programına dahil oldu. Firma bu sayede yurtdışında markalaşma ve ihracat konularındaki faaliyetlerini artıracak. Turquality marka destek programı ile uluslararası arenada daha da güçleneceklerinin altını çizen Warmhaus Genel Müdürü M. Kağan Turan, "Ürünlerimizin yüzde 50'sini 30'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz ve önümüzdeki süreçte alacağımız destekle ihracat oranımızı büyütmeyi, ürünlerimizi tüketicilerle buluşturmayı, global markalaşma sürecini hızlandırmayı ve ciromuzu artırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki beş yılda teşvik kapsamında global marka ve alt yapıya toplam 10 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Küresel oyuncular arasında

Ürün gamında sızdırmazlık pulları, torna parçaları, enjektör gövdesi ve enjektöre ait alt parçalar yer alan Doğu Pres de Turquality Marka Destek Programı'na kabul edildi. Amerika'dan Japonya'ya 18 ülkede 30'dan fazla müşteri lokasyonuna ürün gönderen Doğu Pres'in hedefi global güç olmak. Üretimin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini belirten Doğu Pres Genel Müdürü Alper Uysal, "Havacılık sektöründen sonra en kapsamlı ve en bağlayıcı standartların uygulandığı, dünyadaki en global ve yoğun rekabetin yaşandığı otomotiv sektöründe küresel oyuncular arasındayız. 2018 yılı itibari ile 18 ülkeye ihracat yapıyoruz. Turquality Marka Programı'na kabulümüz kurumsal altyapının gelişimi ve hedef pazarlarda uluslararası rekabet gücümüzü arttırmada büyük katkı sağlayacak. Global bir marka olma yolunda yürüttüğümüz çalışmalara emin adımlarla devam edeceğiz" diye konuştu.

Çin kapılarını zorluyor

Ekonomi Bakanlığı'nın Turquality programında yer alan İnoksan'ın hedef pazarları arasında yakın dönemde ABD ve Çin bulunuyor. ABD'deki testleri başarıyla geçen İnoksan, şimdi de Çin'den gelecek güzel haberleri bekliyor. Firmanın hedefinin 2023 yılına kadar toplam cirosunun yüzde 50'sini ihracattan elde etmek olduğunu ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, "Yeni ihracat pazarlarındaki ürün talebini karşılamak ve talebi sürekli kılmak için yerli katma değer oranının en yüksek olduğu ürünler için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl yaptığımız 2 milyon euroluk makine yatırımıyla özellikle stratejik ürün gruplarında yüzde 200 kapasite artışı sağladık" dedi.

Sektörler farklı hedef aynı

Ulaştırma, yapı, endüstriyel ürünler ve yeşil enerji gibi temel iş alanlarında üretim yapan Aktaş Holding, Turquality destekleri kapsamında Hindistan pazarını hedef olarak belirledi. Halihazırda Hindistan'ın Tata, Mahindra gibi dünya çapındaki markalarının tedarikçisi olan Aktaş, ileriki dönemde burada yatırım da planlıyor. Ermetal bünyesinde üretimlerini sürdüren Bürosit de marka destek programında yer alıyor. Ofis koltuğu, çalışma masası, ortak alan mobilyaları, kanepeler ve depolama araçları ürün gruplarında yerlilik oranını artırmayı hedefleyen Bürosit, ithalatı kısarken, ihracatta da hedef pazarlarda etkinliğini artırmayı planlıyor. İklimlendirme sektörünün öncü firması Coşkunöz Isı Sistemleri, COPA markası ile 2015'ten beri Turquality Marka Destek Programı'nda yer alıyor. Üretimin yüzde 70'ini 40'ı aşkın ülkeye ihraç eden firma, bulundukları pazarlarda en çok talep gören 3 markadan biri olmayı hedefliyor. COPA'yı global markalarla rekabet eden olumlu ve güçlü Türk markası konumuna getirmeyi hedefleyen firmanın odaklandığı pazarlar Avrupa ve Asya ülkeleri.