Callpex, 4. çağrı merkezi için 6’ncı bölgeyi araştırıyor

İstanbul, Yozgat ve Bingöl’de, bin 650 çalışanla çağrı merkezi hizmeti veren Callpex, 4’üncü merkez için 6’ncı bölgede yatırım planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 İBRAHİM EKİNCİ

Callpex Genel Müdürü ve Çağrı Merkezleri Derneği Başkanı Metin Tarakçı, 2012’den 2013’e cirolarının 33 milyon liradan 42 milyon liraya çıktığını, 2014 yılında da 51 milyon ciro planladıklarını söyledi. Halen İstanbul, Yozgat ve Bingöl’de, bin 650 çalışanla onlarca şirkete callcenter hizmeti verdiklerini anlatan Tarakçı, “4’üncü merkez için yatırım planımız var. 6’ıncı bölgeyi düşünüyoruz” dedi.
Callpex, Pegasus’a hizmet vermek üzere kurulmuş bir birim. Ali Sabancı’nın ‘melek yatırımcı’ olarak geliştirdiği şirket, şimdi dört ortakla yoluna devam ediyor. Metin Tarakçı 18 yıldır sektörde. Callcenter işine müşteri temsilciliğinden başlamış. Callpex’e 11 ay önce katılmış. Gelişiyle birlikte projeler de gündeme alınmış. Yeni hizmet biçimleri geliştiriyor. Sadece callcenter hizmeti vermiyor, kurmak isteyen firmalar için de çözümler üretiyor. “Rent a seat” (koltuk kiralama) adını verdikleri yeni sistemi şöyle anlattı: “Biz 30 firmaya hizmet veriyoruz. Düşünün, herkes kendi merkezini kuracak olsaydı, 30 ayrı bina, 30 ayrı kadro, 30 ayrı teknoloji yatırımı gerekecekti. Oysaki biz bir çatı altında onlarca firmaya hizet veriyoruz. Bu nedenle kurmak isteyenlere de ‘gelin koltuk kiralayalım’ diyoruz. Bu çok daha az maliyetli, üstelik eğitimli bir kadro ile hizmet alabilecekler.”

Sektör büyüklüğü 1.5 milyar dolar

Tarakçı, sektörde enerji, yazarkasa, e - fatura taraflarının büyüyeceğini; hali hazırda en büyük talebi yaratan bankacılık, telekom ve kamunun yanı sıra başka sektörlerden callcenter hizmeti talebinin arttığını söyledi. Tarakçı, “Müşterinin düzgün diksiyonlu, bilgili bir temsilciyle karşılaşması önemli. Dolayısıyla bireye dokunan her sektörde bu ihtiyaç artıyor” dedi.

Callpex’in bir başka yeniliği “yol yardımı hizmeti.” Borusan’la çalıştıklarını ve anlaşmalı 500 çekiciyle hizmet verdiklerini anlatan Tarakçı, başka lojistik, sigorta, otomotiv ve rent a car şirketleriyle de görüştüklerini, yeni müşterileri olacağını söyledi.

Tarakçı’nın verdiği bilgiye göre sektör 1.4 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaştı. 70 bin kişi çalışıyor. Sektör her yıl ortalama yüzde 15 - 20 büyüyerek gidiyor. Önemli bir sosyal fonksiyonu var. Düşük gelirli bölgelerde ciddi istihdam, özellikle kadın istihdamı yaratıyor. Sektörde binin üzerinde çağrı merkezi var. Bunların 300’ü  büyük. Çağrı Merkezi Derneği’nin 43 üyesi, sektördeki iş hacminin yüzde 85’ini temsil ediyor.

6’ncı bölge teşviki yetersiz

Sektöre sadece 6'ncı bölgede teşvik veriliyor. Tarakçı, “Bu uygulama sektörün gelişmesini sınırlıyor. Diğer bölgelerde de yatırım yapılabilmeli” dedi. Bir başka konu, mesleğin “tehlikeli” grupta sayılması ve bunun getirdiği maliyetler... Tarakçı, “Banka bünyesinde olduğunda az tehlikeli olan hizmet, bizim çatımız altında ‘tehlikeli’ hale geliyor. Bu konuyu hükümetle de konuştuk. Her iki konuda çözümü takip ediyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir