CarrefourSA 3 bin kişiyi işe alıp dengeli büyüyecek

“Geçen yıl hazım dönemi geçirdik. 2017’ye iyi hazırlandık” diyen CarrefourSA Genel Müdürü Hakan Ergin, bu yıl için dengeli büyüme ve karlılığa odaklandıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ

İSTANBUL - Satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 14 artırarak yaklaşık 4.5 milyar lira ciroya ulaşan CarrefourSA, 2017’de karlılığa odaklandı. Toplamda 650 mağazası bulunan şirket, 2017 yılı için 100 milyon liranın üzerinde yatırım yapıp, 3 bin kişiyi işe alacak. 2016 yılının çok zor bir yıl olduğunu söyleyen CarrefourSA Genel Müdürü Hakan Ergin, 2016’nın kendileri için hazım dönemi olduğunu ifade etti. Toplam 650 mağazaya ulaştıklarını belirten Ergin, şöyle devam etti: “2 yıl önce 1000 mağaza hedefimiz vardı. Beklemediğimizden fazla zaman kaybettik. Satın almalara odaklandık. Bu yüzden bizden kaynaklı olarak hedefimizin altında kaldık. 2017 yılında kaygılı değiliz. Çok iyi hazırlandık. Daha iyi bir yıl geçireceğiz.”

‘Kârlılıkta 400 metrekare altındaki rekabet belirleyici’

CarrefourSA, 2016 yılında gerçekleştirdiği faaliyetlerin sonuçlarını ve 2017 yılına ilişkin belirlediği hedeflerini düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Toplantıda konuşan CarrefourSA Genel Müdürü Hakan Ergin, pazar araştırmaları için 3 milyon lira bütçe ayırdıklarını dile getirdi. Ergin, daha kaliteli ürün hizmeti sağlayabilmek adına 60 binden 40 bin ürün çeşidine düştüklerini vurguladı. İndirim mağazalarının çok ciddi bir çıkış yakaladığını aktaran Ergin, şu açıklamalarda bulundu: “Bunu da sütle, süt ürünleriyle başardılar. Bizim de önem verdiğimiz bir konu bu. Hipermarketler burnunu havaya kaldırdı. Bu da satışların da havaya kalkması demek. Satışların artacağına inanıyoruz. 400 metrekare altı mağazalarda artış var. Ama metrekare satışlarında sorun var. Metrekare başına satışlar çok büyük sarsıntılara yol açacak. Rakiplerimizin de çok sayıda müşterisi var. Bizim önceliğimiz verimlilik. Mağaza bazında çift haneli büyümelerimiz sürüyor. 400 metrekare altındaki rekabet firmaların karlılığında belirleyici olacak. İndirim mağazaları 20 bin sınırına geldi. Rekabet yoğun. İndirim mağazaları biraz zorlanacak. Oyun taktiğinde değişiklik yapacaklar.”

Satışlarını yüzde 14 artırdıklarını kaydeden Ergin, 4 milyar 492 milyon liraya çıktıklarına dikkat çekti. Ergin, 2016’nın son çeyreğinde operasyonel karlılığın yüzde 2.7 oranına ulaştığını, net karlılıkta başa baş noktasına geldiğini söyledi. Karlılıkta sıkıntılar olabileceğine değinen Ergin, şu bilgileri verdi: “2017’de büyüme sağlayacağız. Ancak net kar elde edemeyebiliriz. Enflasyonun üzerinde büyüyeceğimizi düşünüyoruz. Toplamda 11 bin çalışanımız var. Bu yıl 3 bin kişiyi alacağız. “

100 milyon liranın üzerinde yatırım yapacak

2017’de 100 milyon liranın üzerinde yatırım yapacaklarına vurgu yapan Ergin, bu yıl için firma satın almalardan ziyade lokasyon satın almalara yoğunlaşacaklarını aktardı. “AVM’si canlı olmayan bir yerde hipermarketlerin başarılı olma şansı yok” diyen Hakan Ergin, AVM’lerde koşullar iyi olduğu sürece kalacaklarını kaydetti. Kimsenin kendilerini zorla AVM’ye sokmadığına dikkat çeken Ergin, “Kira belirleyeci kıstas. Oturup konuşuyoruz. Anlaşmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

MÜŞTERİLERİNİN EVİNE GİRİP GÖZLEM YAPACAK

Toplam 550 üründe yüzde 14 indirim gerçekleştirdiklerini söyleyen CarrefourSA Genel Müdürü Hakan Ergin, bu indirimli ürünlerle kırmızı sepetleri ortaya çıkardıklarını kaydetti. 2017’nin müşterileri adına tasarruf yılı olacağını belirten Ergin, şu ifadeleri kullandı: “Gelecek aydan itibaren Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilerimizin evine konuk olarak alışveriş tercihlerini gözlemleyeceğiz. Onların dolaplarına bakacağız. Hangi ürünlere ilgi gösterdiklerini, hangi ürünlerde daha fazla harcama yaptıklarına bakacağız.”

Bu konularda ilginizi çekebilir