Çarşı Pazar’ın havası yetmedi 94 mağazadan 84’ü kapandı

TURYAP, 7 milyon dolar kira getirisi karşılığı İstanbul Ulaşım’dan kiraladığı Çarşı Pazar’ı havasızlık ve elektrik sorunları nedeniyle yaşatamadı. AVM'deki 94 mağazadan 84’ü kapısına kilit vurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

İSTANBUL - İstanbul Levent’te, metro istasyonunda yer alan Çarşı Pazar, havalandırma ve elektrik sorunları nedeniyle kısa ömürlü oldu. 94 mağazadan 84’ü kapanırken TURYAP belediyeye dava açtı.

2012'nin başında 4 bin 500 metrekare alanda kurulan 94 mağazalı Çarşı Pazar projesi, iş ve alışveriş merkezleri Metrocity, Kanyon, Levent Plaza, Sky Mark Tower ile Özdilek’e yer altından geçiş sağlıyordu. Günde 150 bin kişinin kullandığı çarşı TURYAP tarafından yıllık 7 milyon dolar kira getirisi karşılığında İstanbul Ulaşım’dan kiralanmıştı. Ayakkabıcı, kuaför, cafe, çiğ köfteci, kumpirci gibi farklı türden mağazaların yer aldığı çarşıyı uzun süre havalandırma sisteminin çalışmaması ve yetersiz elektrik nedeniyle birçok işletme terk etmek durumunda kaldı. Halen 10 mağazanın faaliyet gösterdiği çarşıda yaşanan sorunlar nedeniyle TURYAP belediyeye dava açtı. Çarşı Pazar’da dükkanların metrekaresini 200 dolara kiraladıklarını anlatan TURYAP Genel Müdürü Azmi Sarıbay, yıllık 7 milyon dolar kira geliri hedefiyle yola çıktıklarını söyledi. Ancak kısa süre sonra belediye kaynaklı sorunlar yaşadıklarını belirten Sarıbay, ilkinin havalandırma konusunda karşılarına çıktığını aktardı. Sarıbay, “Belediyenin isteğiyle havalandırma sistemini bir şirketin arazisine çıkan yangın merdivenine kurmuştuk. Ancak firma mahkeme kararıyla durdurunca, binlerce insanın geçtiği çarşıda koku oluştu ve ısıtma sistemi çalıştırılamadı” dedi. Sorun çözülene kadar 6 ay boyunca yarım kira aldıklarını kaydeden Sarıbay, “Esnaf belediyeye başvurup kiranın TL’ye dönüştürülmesini ve bir yıl alınmamasını istedi. Ancak İstanbul Ulaşım kabul etmedi. Biz kiramızı alamazken belediyeye ödedik” diye konuştu.

Kazı yasağı trafoyu açmayı engelliyor

Azmi Sarıbay, havalandırma sorununu çözdükten sonra da elektrik problemiyle karşılaştıklarını kaydetti. Çarşıdaki tüm mağazaların çalışabilmesi için 1600 kw’lık elektriğe ihtiyaç duyulduğunu aktaran Sarıbay, ancak belediye tarafından kendilerine 500 kw’lık bir sistemin verildiğini kaydetti. Trafo kurduklarını anlatan Sarıbay, belediyenin elektriğin Kanyon tarafından karşılanmasını istediğini bu sefer de kazı yasağına takıldıklarını söyledi. Sarıbay, 10 milyon TL’nin üzerinde harcama yaptıkları çarşıya kazı yasağı nedeniyle hala gerekli elektriği sağlayamadıklarını ifade ede etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir