CCİ, yılın ilk yarısında satışını yüzde 20 arttırdı

Şirket Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan'da 23 fabrika ile faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek, proforma net satışlarını yüzde 20 artışla 3 milyar liraya çıkardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Coca-Cola İçecek (CCİ), 2014 ilk yarı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan'da 23 fabrika ile faaliyet gösteren Şirket, proforma net satışlarını yüzde 20 artışla 3 milyar liraya çıkardı. 

Coca-Cola İçecek'ten 2014 ilk yarı finansal sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, şirketin Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan'da 23 fabrika ve 11 bin çalışanıyla faaliyet gösterdiği belirtildi.  

Proforma net satışlar yüzde 20 artışla 3 milyar liraya çıktı 

Açıklamaya göre, CCİ'nin proforma konsolide satış hacmi yüzde 10 artışla 568 milyon ünite kasaya, proforma net satışları yüzde 20 artışla 3 milyar liraya, FAVÖK'ü yüzde 18 artışla 517 milyon liraya ulaştı. 

CCİ büyüme hedefleri doğrultusunda tüm faaliyet coğrafyasında pazar uygulamalarını geliştirmeye ve paydaşları için değer yaratmaya devam ediyor. 

Bölgesel bir Türk şirketi olarak 10 ülkede faaliyet gösteren CCİ, başarılı promosyon kampanyaları ve uygulamalar sayesinde uluslararası operasyonlarda büyüme trendini yılın ilk yarısında da devam ettirdi. Nüfus açısından en büyük pazar olan Pakistan'ın satış hacmi yılın ilk yarısında yüzde 16 artış gösterdi. Coca-Cola markasının güçlü büyümesi ve Sprite&Spicy gibi başarılı tüketici kampanyaları bu artışta etkili oldu. 

CCİ, uluslararası operasyonlarında ikinci büyük pazarı olan Irak'ta ilk yarıyılda yüzde 11 hacim artışı kaydetti. Nevruz kampanyası ve büyük ses getiren Copa Coca-Cola futbol turnuvası yılın ilk yarısında satış hacmine katkı sağladı.  

Şirketin Orta Asya satış hacmi ise öne çıkan yeni yıl, Nevruz ve FIFA Dünya Kupası gibi kampanyalar sayesinde yılın ilk yarısında yüzde 18 büyüme gösterdi. Aynı dönemde Türkiye satış hacmi başarılı pazarlama kampanyaları ve artan hava sıcaklıklarının da etkisiyle yüzde 5 arttı. 

Sıkıntılara rağmen Irak'ta faaliyetler sürüyor

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şirketin Üst Yöneticisi (CEO) Burak Başarır, Orta Asya ve Türkiye'deki ekonomik zorluklara ve Irak'taki sıkıntılara rağmen CCİ'nin 2014'ün ilk yarısında güçlü bir performans elde ettiğini vurguladı. 

Başarır, faaliyet gösterdikleri Irak'ta yaşanan güvenlik kaynaklı olumsuzluklarla birlikte hem kuzeyde Erbil'de hem de güneyde Hille, İbrahimiye ve Kerbela'daki toplam 4 üretim tesislerinde operasyonlarını sürdürdüklerini belirtti. 

Faaliyet gösterdikleri coğrafyalarda yaşanan belirsizliklere rağmen 2014 yılı için beklentilerini koruduklarına dikkati çeken Başarır, "Coca-Cola İçecek olarak bölgemizde başarılı kampanyalara imza atarak tüketicilerimizle buluşmaya devam edeceğiz. Bu başarılı kampanyaların yılın geri kalanında da güçlü sonuçlar elde etmemizde yardımcı olacağına inanıyorum" değerlendirmesini de yaptı. 

Coca-Cola İçecek  
 
Coca-Cola sisteminde satış hacmine göre altıncı sırada yer alan Coca-Cola İçecek AŞ (CCİ), The Coca-Cola Company markalarından oluşan gazlı ve gazsız içeceklerin üretim, satış ve dağıtımını gerçekleştiriyor. CCİ Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan'da 11 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. 

CCİ, 23 fabrikası ile 370 milyona yakın tüketici kitlesine gazlı içeceklerin yanı sıra meyve suyu, su, enerji ve sporcu içecekleri, buzlu çay ve çaydan oluşan gazsız içecekler kategorisinde de çeşitli ürünler sunuyor. 

CCİ'nin hisseleri Borsa İstanbul'da (BIST) "CCOLA.IS", Amerikan depo sertifikaları (ADR) ABD'de tezgahüstü piyasalarda "COLAY",  Eurobond'u İrlanda Borsası'nda "CCOLAT" sembolleriyle işlem görüyor.