CEO’lar bürokrasiden yana dertli

Koç Holding ve Ülker 5 aydır marinaların satışı için onay bekliyor. Alarko’nun güneş enerjisi yatırımı ilerleyemiyor, Boydak’ın lisansı iptal oldu. Dev şirketler de en az orta ölçekliler kadar bürokrasiden rahatsız...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Bürokrasi, iş dünyasının önündeki ‘bir türlü kaldırılamayan’ en önemli engellerden biri. İşdünyasında küçük ya da dev tüm şirketler bürokratik engellerle karşı karşıya kalıyor. Cuma günü Koç, Sabancı, Alarko, Boydak ve Ülker Grubu üst düzey yöneticileri CEO Forum’da 2015 hedefl erini anlatırken, söz hep bürokrasiye geldi dayandı. Bürokrasiden ilk sözü açan Koç Holding CEO’su Turgay Durak oldu.

“Bürokrasiden muzdaribiz” diyen Durak, her zamanki esprili üslubuyla yanına oturan Ali Ülker’e dönüp, “Marinaların Ülker’den satın alınması için hala bekliyoruz, bu onay çıkmış olsa çok tebrik ettiğimiz United Biscuits satın almasında bizim de tuzumuz oldu diyebilecektik” ifadesini kullandı. 

Koç, marinalar için 5 aydır bekliyor 

Bilindiği gibi Yıldız Holding’e ait Marintürk; İstanbul City Port, Göcek Village Port ve Göcek Exclusive marinalarını mayıs sonunda Koç Grubu’na 100 milyon euroya satmıştı. Marina işinde yoğunlaşamayacaklarını gördükleri için bu alandan çıktıklarını belirten Ülker, “Koç Grubu o alanda olmak ve büyümek istiyor. İşlerini iyi de yapıyorlar” diye konuşmuştu. Ancak satış 5 aydır Rekabet Kurumu onayında bekliyor.

 'Güneş’te bürokrasi usandırıcı 

Alarko CEO’su Ayhan Yavrucu da geleceğin enerji kaynağı olarak gördükleri güneş enerjisinde iddialı hedefl eri olduğunu anlattı. Tabii bürokratik engeller olmazsa... Alarko, güneşe yatırım için Konya bölgesinde 2.5 milyon metrekare arazi satın almıştı. Bu dev arazi üzerine 100 milyon euroluk bir yatırım için lisans da alınmış ancak izinler konusunda bir türlü ilerleme kaydedilemiyor. Yavrucu, “Bürokratik formaliteler usandırıcı seviyede. Ama usanmayacağız, çalışmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı. 

RES’de yasal süreç sürüyor 

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, 2016 yılında enerji alanında mevzuatın çok daha serbestleşmesini beklediklerini söyledi. Ancak sektörde bugün bazı şirketler için önemli zorluklar yaşanıyor. Boydak Grubu CEO’su Memduh Boydak, bürokrasiden yılgınlıkları olduğunu söyleyen diğer bir üst düzey yönetici oldu. 

Boydak’ı yoran ise RES santralinde lisans iptaliyle son bulan süreç. Bilindiği gibi birçok şirketle birlikte Boydak’ın da 102 MW’lık RES projesinin lisansı, yüzde 0.4 oranında gerçekleştirme sağlandığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Oysa şirketler, santral yatırımları sürecinde bürokratik engellerle karşılaştıklarını, gecikmenin bu nedenle olduğunu ifade etmişlerdi. Memduh Boydak, “Bürokrasiden yılgınlığımız var. RES lisans iptaline karşı dava açtık, yasal süreç devam ediyor” dedi. 

Yabancı niye gelsin?

 Bu noktada Alarko CEO’su Ayhan Yavrucu anlattığı bir fıkra ile herkesi gülümsetti: “Bize niye yabancı yatırımcı Türkiye’de son dönemde büyük yatırıma gelmiyor diye soruyorlar. Niye gelsin, bir dava 10 yıl sürüyor... Dürdü Amca’nın bir tarlası var, komşusuyla davalık oluyor. Yıllarca sürüyor dava, sonunda Dürdü Amca hakime diyor ki, ‘Ya bu davanın bitirilmesini ya da ömrümün uzatılmasını talep ediyorum hakim bey...’”