Çin’e ve ABD’ye kalsit satan Niğtaş, kapasite artırımına gidiyor
Niğtaş Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Aruk, yıllık 2 milyon ton olan üretim kapasitesini, bu yıl devreye girecek yeni yatırımla 2.7 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Uğurcan GÖKÇEN
NİĞDE - Türkiye’nin en önemli kalsit üreticilerinden biri olan Niğtaş, kapasitesini 2 milyon tondan 2.7 milyon tona çıkarmayı planlıyor. Niğde’de gazetecilerle buluşan Niğtaş Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Sakin Aruk, şirketin temellerini kardeşi Hamdi Aruk’la beraber 1985 yılında küçük bir şahıs firması olarak attıklarını belirterek, o zamanlar ‘mozaik’ olarak bildikleri kalsitte şu anda sektörün öncü firması olduklarını söyledi. Aruk, yıllık 2 milyon ton olan üretim kapasitesini, bu yıl devreye girecek yeni yatırımla 2.7 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Niğtaş olarak 700’e yakın çalışanları olduğu bilgisini paylaşan Aruk, “30 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz var. 2009 yılında TÜBİTAK desteğiyle çalışmaya başladık. Bugün ulaştığımız noktada her bir müşterimizin ihtiyacına uygun ‘tailor-made’ diye tabir edilen çözümler geliştiriyoruz. Şu anda 100’e yakın kalsit ürünümüz bulunuyor” dedi.
5 yılda ciro artışı ortalama yüzde 24
Son beş yılda yıllık ciroda ortalama yüzde 24 büyüme yakaladıklarını söyleyen Aruk, 2015'i 130 milyon lira ciro ile kapattıklarını belirterek, bu yıl yüzde 20 ciro artışı hedefl ediklerini aktardı. Henkel, Unilever, BASF ve Saint-Gobain gibi şirketlere de satış yaptıklarını anlatan Aruk, "Kalitede çok iyi durumdayız, bu nedenle de tüm dünyaya ihracat hedefimizi gerçekleştirebiliriz. Kendi rezervleri olan ülkeler bile bizden alıyor" dedi. Dünyanın en büyük rezervlerine sahip Çin ve Amerika’ya kalsit sattıklarını belirten Aruk, ihracatı 150 bin tona çıkartarak yüzde 20’lik büyüme hedefl ediklerini, amaçlarının tüm dünyaya kalsit satmak olduğunu sözlerine ekledi.
Niğde ‘beyaz’ kalsit cenneti
‘Beyaz cevher’ olarak tanımlanan kalsitin yer kabuğunun yüzde 4’ünü oluşturan en yaygın minerallerden biri olduğunu ancak Türkiye’de tam olarak rezerv miktarının bilinmediğini ifade eden Aruk, “Özellikle Niğde’de neredeyse sınırsız bir kalsit rezervi var. Dünyanın en beyaz ve en parlak kalsitinin çıktığı bölge olması nedeniyle büyük önem taşıyor” dedi. Aruk, kalsit ile ilgili şu bilgileri paylaştı: "Kalsitte aranan nitelikler yüksek saflık ve beyazlıktır. Kalsit, önemli bir hammadde olarak hemen her sektörde kullanılıyor. Örneğin, plastik poşetlerin yüzde 70’i kalsitten oluşuyor. Boyanın daha beyaz ve akışkan olmasını sağlıyor. Cama şeffaflığı veriyor."