Ciroyu ikiye katladı, ISVEA’yı hızlı büyütüyor

Ece Holding, ISVEA’yı hızla büyütüyor. 25 olan mağaza sayısı 50’ye çıkacak. Grup, makine ve banyo mobilyası işini büyütüyor. Mutfak üretimine giriyor. Ideal Standard’la yılbaşına doğru işbirliğinin ortaklığa dönüşmesi gündemde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - İtalya’nın 52 yıllık vitrifiye seramik ve banyo mobilyaları markası ISVEA’yı geçen yıl satın alan Çorum merkezli Ece Holding, markayı büyütme kararı aldı. Mağaza sayısını 50’ye çıkaracak. Türkiye operasyonlarını yürüttüğü Ideal Standard’la işbirliğini ‘ortaklığa’ taşıyacak. Vitrifiye seramikte yıllık 1.5 milyon olan üretimini 2015’te 2 milyona çıkaracak. ECE Holding Başkanı Erdem Çenesiz, makine üretiminde de dışa açılacaklarını, gayrimenkul geliştirmede büyüyeceklerini söyledi. 

Çorum kökenli girişimci Çenesiz ailesinin şirketi Ece Holding’in gündemi yoğun. Büyemesi hızlı. 2012’de 101 milyon lira olan şirketin cirosu 2014’te 233 milyona gidiyor. Yani 3 yıl içinde iki kattan fazla artıyor. Gündemlerinde yeni yatırımlar var. Satın aldığı İtalya markası ISVEA’yı büyütüyor. ISVEA’nın üretimini Türkiye’ye taşındı. İtalya’da tasarım ağırlıklı işler kaldı. 

Anadolu delikanlısı ile İtalya aristokratı 

Erdem Çenesiz, holding için, ISVEA’nın satın alınmasının kilometre taşlarından biri olduğuna işaret ederek, “52 yıl önce İtalya’nın 7. fabrikası olarak kurulan bir markayı satın almak, Çorum’dan çıkan bir firma için hayal denecek kadar güzel. ISVEA, bize büyük ivme katıyor” diye konuştu. Markanın kendilerine Avrupa’da ihracat şansı getirdiğini, şu anda İtalya’daki satışlarının 2013’ün 2 katı olduğunu, önümüzdeki yıl bu rakamın 2 kat daha artabileceğini belirten Çenesiz, grubun ihracatında ISVEA’nın payının yüzde 50 olduğunu bildirdi. Çenesiz, ISVEA mağaza sayısının 2015’te 50’ye çıkacağını belirtti. 

ECE Banyo markasını “yağız Anadolu delikanlısı”, ISVEA’yı da “İtalyan aristokratı” diye nitelendiren Çenesiz, en çok ihracat yaptıkları ülkenin, vitrifiye seramik alanında tarz ve ihracatta ilk sırada yer alan İtalya olduğunu bildirdi. “Yani tereciye tere satıyoruz” diyen Çenesiz, ISVEA ile birlikte İtalya’da daha da büyüdüklerini söyledi. 

Ideal’le ortaklığa gidiyor mobilya işini büyütüyor 

Vitrifiye seramikte lider şirketlerden Ideal Standard’ın halen Türkiye operasyonlarını yürüten grup, bu şirketle ilişkilerini yılbaşında ortaklığa taşıyacak. Çenesiz, “İşbirliğimiz genişleyecek” dedi. 

Erdem Çenesiz, tuğla ve kiremit işlerinin devam ettiğini, vitrifiye seramiğin tamamlayıcısı olarak başladıkları banyo mobilyaları üretiminin büyüdüğünü anlattı. Yapı kimyasalları üretimi yaptıklarını ve bu alanda daha teknik (katma değeri yüksek) malzemeler üretmek istediklerini ifade eden Çenesiz, makine üretimlerinin Ar-Ge’yle birlikte büyüdüğünü, Türkiye’de pek yapılmayan makineleri üretir hale geldiklerini, geliştirdikleri üretim teknolojilerini hem yurtiçinde hem de dışında satmaya karar verdiklerini anlattı. “Makine işini büyütmek istiyoruz” diyen Çenesiz, ailenin Ankara, Çorum, Samsun, Bursa ve Tokat gibi Türkiye’nin çeşitli illerindeki gayrimenkullerini de geliştirmek üzere bir şirket kurduklarını, bu işi profesyonel yönetmek istediklerini ifade etti.

9 SORU 9 CEVAP

Yeni satın almalar olur mu? 
Yeni bir marka bakmıyoruz. Elimizdeki iyi bir marka (ISVEA) var. 
Halka açılmayı düşünüyor musunuz? 
Hazırız ancak son yıllardaki konjonktür, işletmelere istediği kaynağı bulabileceği bir finans yapısı oluşturdu. Ama konjoktür değişirse neden olmasın. 
Yeni yatırımlar var mı? 
Devam eden yatırımlarımız var. Kapasite artışımız olacak. Bütün işlerimizi büyütüyoruz. 
Satın alma teklifleri geliyor mu ? 
2008 öncesi çok fazla ortaklık teklifi alıyorduk. Avrupa kriziyle beraber bu durdu. 
İnşaat sektörüne girmeyi düşünüyor musunuz? 
Kimse fabrika satıp inşaatcılığa girmemeli. Sanayici ailelerin başka işe hevesleneceği iklim olmamalı. 
Bayi sayısı artacak mı? 
205 ECE Banyo ve 25 ISVEA bayisi var. ISVEA bayi sayısının yıl sonunda 30’a, önümüzdeki yıl da 50’ye çıkmasını bekliyoruz. 
Kredi kullanıyor musunuz? 
Yatırımın yarısını özkaynaklarımızla karşılıyoruz. Özkaynak-yabancı kaynak dengelerimiz sektör ortalamasının altında. 
Piyasa nasıl? 
Şu anda piyasada bir miktar yavaşlama hissediliyor. Nakit sıkışıklığı var. 
Sektörde gündem ne? 
Pazarını bulmadan yapılan yatırımlar sektörde risk oluşturabilir. Küçük şehirlerde işçi bulmakta zorlanıyoruz.

Dört kardeşin ortaklığı

Çorumlu İlhan ve İsmet Çenesiz kardeşler, marangozluktan kazandıkları sınırlı sermaye 1965’te kiremit üretimine başlamış. 1986'da işlerini ayırarak farklı illerde kiremit üretimi yapmış. Ece Banyo’nun fikir sahibi ve kurucusu olan Erdem Çenesiz, baba işinden ayrı olarak okul yıllarında küçük bir atölye ile seramik imalatına başlamış. Ailesinin desteğiyle 600 metrekarelik bir binada 7 kişiyle üretim yapmak üzere harekete geçmiş. 1992’de vitrifiye seramik üretimine başlamış. 4 kardeşli şirkette yavaş yavaş üçüncü kuşak iş başı yapıyor. Tüm üretim tesisleri Çorum’da bulunan holdingin başında Erdem Çenesiz bulunuyor. Bünyesinde 8 şirket var. 45 ülkeye ihracat yapıyor. 345 bin metrekare açık alan ve 87 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapan grup, 900 kişilik istihdamdan oluşuyor. ECE Holding’in lokomotif markası ECE Banyo vitrifiye üretiminde Türkiye’de ikinci sırada bulunuyor.

100 öğrenciye burs

Ece Grub, Çorum’da yaptırdığı anaokulunu açılışını yapacak. Tuzla’da bir okulun bütün iç tefrişatını üstlenen grup, her yıl memleketleri dışında üniversite kazanmış 100 Çorumlu öğrenciye de burs veriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir