Coşkunöz, Romanya'da Renault için üretecek

Romanya'da 20 milyon euroluk yatırım ile kurulacak olan üretim tesisinde Renault için gövde grubu presli ve rollform sac parçaları üretilecek. (Esra Özarfat)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

Coşkunöz Holding, Coşkunöz MA üretimi otomotiv parçalarında ihracatı hızlandırmak üzere Romanya'ya yatırım yapıyor. 20 milyon euroluk yatırım ile kurulacak olan üretim tesisinde Renault'un 2020 yılında piyasaya süreceği DACIA Logan aracının 12 farklı modeli için parça üretimi yapılacak.

2019 yılında üretim bandının deneme amaçlı aktif olacağı tesis, 2020 yılında seri üretime geçtiğinde birinci fazda yıllık 27 bin ton çelik işleme kapasitesine ulaşacak. Romanya'daki fabrikadan Renault'nun Piteşti ve Cezayir fabrikalarına da parça gönderilecek. Romanya Dragasani'de yaklaşık 13 bin metrekarelik kapalı alanda devreye alınacak üretim tesisinde, transfer ve progresif presler, robotik punta, gazaltı kaynak ve rollform prosesleri ile üretim yapılacak. Tesiste 37 milyon euro başlangıç cirosu hedefleniyor.

Renault ile 8 yıllık anlaşma sağlandı

Romanya yatırımıyla ilgili ayrıntılı bilgi veren Coşkunöz Metal Form Genel Müdürü Aptullah Saner, Coşkunöz MA tesislerinin yılda 20 bin ton sac işleme kapasitesine sahip olduğunu, global pazardaki paylarını artırmak için yurtdışı yatırım projelerini hızlandırdıklarını vurguladı. Saner, Romanya'daki tesiste Renault ile 2020'de başlamak üzere 8 yıllık üretim anlaşmasına vardıklarını açıkladı. Aptullah Saner, projenin sona ereceği 2028 yılında 260 milyon euro ciro elde edileceğini dile getirdi. Fabrikada 130 kişinin istihdam edileceğini ifade eden Saner, 15.7 milyon euroluk kalıp yatırımı yapılacağını duyurdu. Saner, hedeflerinin Renault Nissan grubu ile sağladıkları stratejik işbirliğinin de etkisiyle Romanya'da üretim yapan diğer OEM'lere de üretim yapmak olduğuna işaret etti.

Rusya'ya 60 milyon euroluk yatırım gündemde

Coşkunöz Holding'in yurtdışı yatırımlarında piyasayı ve ticaretin rotasını doğru analiz ettiklerini vurgulayan Coşkunöz Holding CEO'su A. Erdem Acay “Coşkunöz Alabuga ile Rusya'da 2014'te önemli bir yatırım projesi gerçekleştirdik. Burada çelik üretiminin önemli firmalarından MMK Metalurji ile işbirliğine gittik ve MMK-Coşkunöz-Alabuga'yı kurduk. Ford, Mercedes Benz ve Kamaz markaları için üretim yapan Rusya'daki tesisimiz 2014 yılında devreye girdi. Beklediğimiz başarıyı burada yakaladık ve üretime yönelik yeni anlaşmalar ile yatırımımıza değer katmaya devam ediyoruz. Burada yapılacak 60 milyon euroluk yatırımla yıllık sac işleme kapasitemiz 150 bin tona çıkacak. Rusya yatırımımızdan elde ettiğimiz tecrübe ile Coşkunöz MA'yı da bir adım öteye taşımak istedik. Magnetto Automotive gibi bir dünya devi ile partnerlik anlaşması yaptık. Coşkunöz Alabuga ile Rusya'da yakaladığımız çizgiyi, Coşkunöz MA ile Romanya'da devam ettireceğimize inanıyoruz” dedi.

Coşkunöz Holding, 7 farklı sektörde 12 firma ve 2 bin 300 çalışanla üretim yapıyor.