‘Çözüm süreci Türkiye’nin önünü açar’

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu’na göre Türkiye’nin ekonominin önünü açacak en önemli gelişme ‘çözüm süreci.’ Konukoğlu, Güneydoğu’da kâr - zarara bakmadan kamu yatırımları yapılmasını öneriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

İnovasyon Haftası için Gaziantep’te bulunduğumuz sırada, bir grup gazeteci birlikte, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ile de sohbet imkanı bulduk. Konukoğlu’nun günlük işlerden ayrıldıktan sonra kullandığı holding binası dışındaki çalışma ofisinde gerçekleşen sohbet toplantısında, Gaziantep, Sanko’nun planları, yatırımları ve genel durum konuşuldu. Sanko’nun patronuna, bölgenin en büyük iş grubunun başındaki isme, “Türkiye’yi, ekonomiyi koşturacak en önemli birkaç tedbir ne olabilir?” diye sordum... Konukoğlu, birkaç şey değil de bir konunun üzerinde durdu: Çözüm süreci. Konukoğlu’na göre Türkiye’yi ve ekonomiyi en pozitif etkileyebilecek tedbir, çözüm süreci. İki açılı bir görüşü var. Çözüm sürecinin siyaseten Türkiye’yi rahatlatacak bir gelişme olarak görüyor. Ekonomide ise bölge için, zaman zaman başka mecralarda da savunulan ‘kamu yatırımları’ öneriyor. Bölgenin en önemli kanaat önderlerinden biri olarak Konukoğlu’nun bu yaklaşımı önemli. Şöyle düşünüyor: 

“Çözüm süreci normal seyrinde ilerliyor. Sürece çomak sokmak isteyenlere rağmen süreç devam ediyor. İstemeyenler var tabii. Buna da milletin karşı çıkması lazım. Biz Gaziantep’te yüzyıllar Müslümanlar, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Ermeniler, çok iyi ilişkiler içerisinde yaşadık. ABD’de ne kadar millet var. Türkiye bir mozaik. Kürdü, Türkü, Lazı diye ayırmak yanlış. Diyarbakırlı İstanbul’u bırakır mı? Bu konunun çözümü Türkiye’yi rahatlatır. Ekonomide, bölgede kamunun öncülüğünde yatırımlar yapılmalı. Bunda kazanç – zarar hanesine bakılmamalı. Bölgede zaman içerisinde sanayi kültürü oluşunca kamu çekilip, meydanı özel sektöre bırakmalı. Devletin katkısı ve öncülüğü olmazsa özel sektör bölgede yatırıma yönelmez. İş ve aş olanağı sağlanırsa, çözüm sürecinin hız kazanacağına inanıyorum.” 

Bölgede kar - zarara bakılmadan kamu yatırımları yapılması zaman zaman gündeme geldi. Et Balık Kurumu’nun bölgedeki birimlerinin özelleştirilmemesi bu anlayışla benimsendi. Bu elbette yeterli değil. Özel sektör bölgede güvenlik tam tesis edilmeden yatırıma sıcak bakmıyor. Ancak bölgenin de ekonomik kalkınmaya ihtiyacı var. Bu konudaki gelişmelerin, gençlerin iş sahibi olmalarının yumuşamaya, kaynaşmaya katkı yapacağı düşünülüyor. 

120 milyon dolarlık gayrimenkul projesi 

Sanko Holding Onursal Başkanı Konukoğlu’nun kendi işleriyle ilgili sorulara cevapları şöyle: “Gayrimenkul işlerimiz var.Projeler geliştiriyoruz. İnşaat sektöründe Gaziantep’te 2 otel, otel yanında bir kongre merkezi ve bir AVM projemiz var. Otelleri inşa edip satmayı amaçlıyoruz, işletmeciliğini düşünmüyoruz. Belki işletmesini veririz. Bu yatırım 120 milyon dolar civarında olur. Burada konut, otel, kongre merkezi gibi çok yönlü bir proje geliştiriyoruz. Daha büyük bir kongre merkezi olacak.” Konukoğlu, Sanko olarak tekstilden çıkmayı kesinlikle düşünmediklerinin altını çiziyor ve devam ediyor: “Türkiye önemli bir pamuk üreticisi ve ciddi kurulu kapasiteye sahip. Ülke olarak tekstilden daha çok ekmek yeriz. Bir zamanlar tekstil denilince akla gelen İngiltere’den sonra bayrağı Fransa taşıdı. Fransa’dan sonra İtalya, Türkiye, moda – marka anlamında İspanya sektörde önemli ülkeler haline geldi. Türkiye’de dünyaya parmak ısırtan kalitede üretim yapılıyor, tasarımlar geliştiriliyor. Emek yoğun sektör olan tekstil aynı zamanda Türkiye için çok önemli istihdam alanı. Konfeksiyona kesinlikle girmem. Ben tekstil üreticisiyim. Konfeksiyoncu müşterime asla rakip olmam.” 

Yumurtalık’ta 1 milyar dolarlık kömür santralı 

Enerji de Sanko’nun faaliyet gösterdiği bir diğer sektör... Konukoğlu anlatıyor: 
“Enerji de büyümeyi öngörüyoruz, bu yöndeki yatırımlarımız devam ediyor. Şu anda 550 mw üretim kapasitemiz var. Tokat’ta 76 mw’lık Tepekışla Barajı, Adıyaman Gölbaşı’nda 150 MW’lık yerli kömüre dayalı termik santral yatırımlarına başladık. Tepekışla’nın 2015, Gölbaşı’nın 2017’de tamamlanması öngörüyoruz. Ayrıca Yumurtalık’ta proje bedeli 1 milyar doların üzerinde olan ithal kömüre dayalı 800 MW’lık termik santralın yatırım planlaması tamamlandı. İş makinaları sektöründe Gaziantep’te MST markası ile kazıcı yükleyici, teleskopik forklift (bu üründe Türkiye’de ilk ve tek üreticiyiz) ve mini ekskavatör üretiyoruz. Makina yan sanayinin gelişmesine katkı sağlamak için Gaziantep’te yaptığımız bu yatırımı Marmara Bölgesi’nde kursaydık, makina başına ortalama 3 bin euro daha kazançlı olurduk. Başak traktörü 2012 yılında Sanko bünyesine kattık. 100 yıllık bir marka. Yüzde 100 yerli üretim olan Başak traktöre önemli miktarda yatırım yapıyoruz.” 
Konukoğlu’nun, grupla ilgili genel değerlendirmesi de şöyle: 
“Sanko Holding; tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makinaları, finans, bilişim, AVM, gayrimenkul, sağlık ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 14 bin çalışanımız var. Yıllık 2 milyar dolar ciro, 109 ülkeye 600 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Sanko’da dördüncü ve beşinci kuşak işbaşında. 5 kardeş dördüncü kuşağız, iki oğlum ve yeğenim beşinci kuşak. İşi bileni işbaşına getirir, yönetimde belirli bir noktadan sonra son kararı veren olursanız, başarılı olursunuz. Holding yönetim kurulu başkan ve üyelerinin 7’si, gelir vergisi rekortmenleri listesinde Gaziantep’te ilk 7’yi oluşturuyor, Türkiye’de ise ilk 100 içinde.”

‘30 milyar dolar ihracat hedefi koyduk, yakalarız’ 

Gaziantep’in 2013 sonunda 6.5 milyar dolar olan ihracatının bu yıl sonunda 7 milyar dolara ulaştırılması öngörülüyor. Gaziantep’te şu anda 4 OSB dolu, beşincide yer tahsisleri yapıldı, yatırımlar başladı. Gaziantep – Kilis sınırında, Şahinbey – Polateli OSB’yi kurmak amacıyla çalışmalar başlatıldı. Buna altıncı OSB diyebiliriz. Kilis – Hassa yolunun iyileştirilmesi ve açılacak tünelle Güneydoğu Anadolu illerinin denize ulaşımı kolaylaşacak. Abdülkadir Konukoğlu da çok sevdiği şehrine bağlılığını şöyle dile getiriyor: “Babalarımız Gaziantep’i terkedip İstanbul’a gitmedikleri için, bizler de şirket merkezlerimizi İstanbul’a taşımıyoruz. Bunun en önemli yansımalarından birisi, vergi merkezinin burada olmasından dolayı Gaziantep büyükşehir belediyesine sağlanan ek gelir oluyor. Kenti ilgilendiren kararlar ortak akılla alınır. Valimiz, milletvekilleri, belediye başkanları, kaymakamlar, jandarma komutanı, emniyet müdürü, sivil toplum kuruluşları başkanları ve elini taşın altına sokmaya yönelen herkes bir araya gelir. Gaziantep geçmişte Müslümanlar, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Ermenilerin yüzyıllarca çok iyi ilişkiler içerisinde yaşadığı kent. Günümüzde de yerlisi, göçle geleni demeden Gaziantep’in başarısı için çaba gösteriyoruz. Gaziantep’in yerlisi olan Gaziantepliler ile bölge illerinden gelen ‘Gaziantepçiler’ olarak el ele verdik, gelişmiş, sanayileşmiş, kalkınan Gaziantep hedefine yürüyoruz. Gaziantep için 2023 yılına 30 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Bu hedefi yakalar mıyız? Yakalamak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz.”