Danfoss, Türkiye'de iki başarı hikayesi peşinde koşuyor

Soma'da 10 bin konutu santral suyu ile yüzde 40 daha ucuz ısıtan sistemde Danfoss var. Kara kışa direnen Ankara Protokol Yolu'nun altındaki ısıtma sisteminde var. Şirketin hedefi bu iki önemli işi anlatmak ve yeni projeler almak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

Danfoss Türkiye “iki başarı hikayesini” çoğaltmak istiyor. Bu hikayelerden biri Soma’da 10 bin konutun sanatral suyu ile ısınmasını sağlayan sistem, diğeri de Ankara’da Protokol Yolu’nda ağır kış koşullarına meydan okuyan alttan ısıtma sistemi. AHL’nin ısıtma soğutma işlerini yapan, 3. Havalimanı’nda da bu işleri üstelenen şirketin kent ışıtıma sistemini tanımak üzere 15 belediye başkanı Danimarka’ya gidecek.

Danfoss Danimarka’nın en büyük sanayi kuruluşu. 2003’te Türkiye’ye geldi. Türkiye, 69’dan fazla ülkenin içinde yer aldığı TMA Bölgesi’nde. Bu bölgenin başında Türk yönetici Levent Taşkın bulunuyor. Bağlı 3 alt bölgeden Türkiye Bölgesi’nin başında da Emre Gören var. Türkiye’de 75 kişilik bir organizasyon. Merkezi Dudullu’da. Danfoss Türkiye Genel Müdürü Emre Gören, “Türkiye’de 2016’da yüzde 11 büyüdük. 2015’te de büyüme oldu. Bu zor şartlar altında büyüdük. 2015 sonunda daire giriş istasyonları üreten Daf Enerji’nin satın alınmasını sağladık. Tüm TOKİ projelerinde kullanılıyor. Daf’ın çoğunluk hissesi bize ait. 2017 sonunda tamamı bize ait olacak. Danfoss, Türkiye’de de üretimi olan ısı eşanjörü üreticisi Sondex’i de aldı. Yani grubun iki üretim tesisi var. Bu dönemi atlattığımızda Türkiye’de yatırımı en hızlı kollayacak şirket Danfoss’tur” dedi. Türkiye Bölgesi’ne bağlı İran’da da üretim yatırımı için fırsat kolladıklarını, Pakistan’da yüzde 30 büyüdüklerini anlatan Gören, “Herkesin gözü İran’da. Türkiye’de ne tecrübe kazandıysak orada anlatabiliyoruz. İran’da şirket kurduk. Elektrikli gemi işinde varız. Norveç’teki tüm gemiler elektrikli. Gemi tipi ona doğru gidiyor. Geçen yıl 3 elektrikli gemi yaptık, bu yıl 4 yapacağız. Efes Pilsen’de şişeleme hatlarındaki motor kontrol sistemini kurduk. Verim ve tasarruf da arttı. Motor kontrol sistemleri yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Yurtdışında bir petrol pompası uygulaması yaptık” diye konuştu.

Soma’da 10 bin konut

Danfoss Türkiye Genel Müdürü Emre Gören, bina tipi ısıtmada Soma’da başarı hikayesi yazdıklarını söyledi. Gören, “Bölgesel ısıtma ilginç bir alan. Sıcak suyun dağıtımından sorumlu komponentler üretiyoruz. Kömürlü veya termik santrallerde sıcak suyu dağıtarak
çevre binaların ısınmasını sağlayabiliyorlar. Soma’da başlattık. 10 bin konutu kapsıyor. Yüzde 40 daha ucuza ısınıyor. Belediyeler de çok ilgi gösteriyor. Belediyelerle görüşüp devam etmek istiyoruz. Burada ciddi fırsatlar olacak. Gerçek bir başarı öykümüz var Soma’da” dedi. Manisa ve Soma Belediyesi’nin yürüttüğü projenin ilk etabı geçen yıl tamamlandı. Projede Danfoss’un 500 adet bina altı istasyonu kullanıldı” dedi.

15 belediye başkanı gidiyor

Soma’daki sistemi yaymak istediklerini ve yakında 15 belediye başkanının Danimarka’ya gideceklerini belirten Gören, “İstanbul Danimarka Konsolosluğu götürüyor başkanları. Mart-Nisan ayında gidecekler. Yılmaz Büyükerşen, Aziz Kocaoğlu da aralarında olacak. Firma sunumları yapılacak ve Danimarka’daki başarı hikayelerini görecekler. TMA (Türkiye, Ortadoğu ve Afrika) Bölgesi’nin başkanı Levent Taşkın’dır. Birlikte TBBM Meclis Enerji Komisyonu’nu ziyaret edeceğiz. Enerji Komisyonu’na bölgesel ısıtmayı sunacağız” diye konuştu.

Protokol Yolu’nu alttan ısıtıyor

Soğuk ve kar yağışlı hava dalgası sürücülere ve yerel yönetimlere zor günler yaşatıyor. Alttan ısıtmalı yol sistemleri bu konudaki çözümlerden biri. Kar-Buz Birikimi Engelleme Sistemleri’yle yollara tuz dökme veya kar küremeye gerek kalmıyor. Danfoss, Ankara’da Esenboğa Havalimanı’nı şehre bağlayan Protokol Yolu’nda sistemi uyguladı. Altında sensör ve termostatlar bulunan yolda zemin belli soğukluğa ulaştığında otomatik olarak ısınmaya başlıyor. 3.5 km uzunluğunda 2 yönlü 6 şeritli yolda toplam 250 km uzunluğunda ısıtma kablosu, 56 sensör, 18 termostat kullanıldı. Şirket, bu sistemi başka kritik yollarda, farklı şehirlerde yaygınlaştırmayı planlıyor.