Dev satın almanın ayrıntıları belli oldu

Yıldız Holding'in United Biscuits'i satın almasıyla ilgili detaylar netleşmeye başladı. Yıldız Holding, finansmanın yüzde 45'ini HSBC öncülüğündeki yurtdışı bankalardan temin etti, satın alma bedeli ise 3.3 milyar dolar olarak gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yıldız Holding'in İngiltere merkezli bisküvi üreticisi United Biscuits'i satın alması işleminin 3.3 milyar dolarlık fiyat ve 11 çarpanla gerçekleştiği belirtilirken; CFO Cem Karakaş, finansmanın yüzde 45'ini HSBC liderliğindeki yurtdışı bankalardan, yüzde 45'ini yurtiçi bankalardan, kalan yüzde 10'luk kısmın ise özkaynakla temin edildiği söyledi.               

Yatırımın yurtdışı finansmanında HSBC liderliğinde Rabobank, ING, Bank of America ve JP Morgan düzenleyici olarak rol alırken; yurtiçinde de Yapı Kredi Bankası, Akbank , İş Bankası ve Vakıfbank yer aldı.               

Bazı haber ajanslarıyla gerçekleştirdiği telekonferansta yatırımın finansmanına ilişkin açıklamada bulunan Karakaş, "Finansmanın yüzde 60'ını özkaynak, yüzde 40'ını borçlanarak sağlama hedefimiz vardı. Yüzde 45'lik kısmı HSBC liderliğindeki yurtdışı bankalar konsorsiyumu ile gerçekleştirdik. Ancak yurtiçi bankalardan da büyük ilgi geldi. Onların arzusu doğrultusunda yurtiçi bankalardan da borçlanma yaptık" dedi ve ekledi:               

"Yüzde 45 diyebileceğimiz bir kısmı da yurtiçi bankalardan finanse ettik. Yüzde 10 gibi çok küçük bir kısım için ise özkaynak kullanıldı... Dolayısıyla, elimizdeki nakitte pek azalma olmadı. Bu işe ayırdığımız 1.6 milyar dolar kasamızda duruyor."               

Karakaş'ın verdiği bilgiye göre, holdingin yurtdışından piyasa şartlarında temin ettiği finansmanın vadesi sekiz yıla kadar uzarken; yurtiçinden daha kısa vadeli bir finansman sağlandı. Karakaş, yurtiçinden sağlanan miktarın ileride re-finanse edilebileceğini söyledi.               

Yıldız Holding, satın alma bedelini defaten öderken; United Biscuits'i de resmi olarak bünyesine katmış oldu. Yıldız Holding, United Biscuits hisselerini almak için özel sermaye fonları Blackstone Group LP ve PAI ile 3 Kasım'da sözleşme imzalamıştı.               

United Biscuits'i borçlarıyla birlikte devraldıklarını hatırlatan Karakaş, "Şirketin 670 milyon pound borcu vardı. Bunu dün ödedik ve şirketin içine bir miktar da ilave borç koyduk. Bir bakıma borcu re-finanse ettik" diye konuştu.               

Bir piyasa kaynağı ise, "Satın alma işleminde fiyat 3.3 milyar dolar seviyesinde oluştu. United Biscuits'in 2014 EBITDA'sı 300 milyon dolar seviyesinde olacak. Bu doğrultuda, 11 çarpanlık bir işlem olduğu görülüyor" dedi.               

United Biscuits, dünya çapında 14 fabrikası ve 1.2 milyar sterlin cirosuyla dünyanın altıncı büyük bisküvi şirketi konumunda bulunuyordu. Satın alma sonrası, Yıldız Holding'in bisküvide dünyanın en büyük üçüncü şirketi konumuna geleceği belirtiliyor.  

Yıldız Holding'den yapılan açıklamaya göre, United Biscuits'in katılımıyla satışları 20 milyar liraya yaklaşan Yıldız Holding'in fabrika sayısı 72'ye ulaştı. Yeni verilerle holdingin dış ticaret cirosu 7.1 milyar liraya, yurtdışı fabrika sayısı 25'e ulaşacak. Böylece Yıldız Holding'in yıllık gıda satışlarının yarısına yakını yurtdışındaki faaliyetlerinden oluşacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir