Deva pazarda 3. sıraya yükselecek

Deva Holding bu yıl steril onkoloji ve solunum ilaçları tesislerinin faaliyete geçmesiyle pazarda 3. sıraya yükselmeyi planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deva Holding CEO'su Philipp Haas, steril onkoloji ve solunum ilaçları üretim tesislerinin Haziran ayında faaliyete geçeceğini; yeni ürünlerin satışlara yapacağı katkıyla Türkiye pazarında beşinci sıradan üçüncü sıraya yükseleceklerini söyledi.

Beşeri ilaç ve hammadde üretimi alanında faaliyet gösteren Deva Holding, faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, ilk çeyrekte kutu bazında 25.27 milyon adet satış ve yüzde 5.2 pazar payı ile 4. sırada yer alırken; TL bazında ise 158.29 milyon TL satış ve yüzde 3.7 pazar payı ile 6. sırada bulunuyor. Deva Holding'in ilk çeyrek sonuçları ve hedefleriyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Haas, "Çerkezköy'deki steril onkoloji ve solunum ilaçları üretim tesisimiz Haziran'da faaliyete geçecek. Bu iki tesisin üretime başlamasıyla birçok yeni ürünümüz de pazara girecek. Ayrıca, jenerik oftalmoloji ürününü piyasaya veren ilk yerli şirket olduk. Oftalmoloji ile ilgili tüm ürünleri piyasaya süreceğiz" dedi ve ekledi:

Deva Holding pazarda üçüncü sıraya çıkmayı planlıyor

"Deva Holding şu anda Türkiye ilaç sektöründe beşinci sırada yer alıyor. Pazara girecek yeni ürünlerimizle bu yıl üçüncü sıraya çıkmayı, birkaç yıl içinde de bir numaraya yükselmeyi
planlıyoruz."

Deva'nın mevcut durumda Çerkezköy ve Kartepe'de üretim tesisleri bulunuyor.

Deva'nın yerli ilaç pazarında her yıl kutu bazında yüzde 10 civarı büyüdüğünü; önümüzdeki dönemde ihracatta da önemli gelişme kaydedeceklerini belirten Haas, "Ürünlerimizin yurtdışına satışına yönelik Almanya'dan aldığımız ruhsatların sayısı artıyor. Ayrıca İsviçre'den de bir ruhsat aldık. Yeni Zelenda'da da bir ruhsatımız çıkacak" diye konuştu.

Deva Holding satışları içinde ihracatın payı yaklaşık yüzde 5 seviyesinde bulunuyor.

Haas, yeni üretim tesislerinin ilaç ithalatının azaltılmasına da katkı sağlayacağını belirterek; şimdiye kadar ABD ve Avrupa'dan ithal edilen bazı ilaçların Türkiye'de üretilerek cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacağını söyledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, ilaç ithalatı Türkiye ekonomisinde 4.7 milyar dolarlık cari açık yaratıyor. Haas, Deva Holding'in veteriner ilaçları alanında faaliyet gösteren şirketi Vetaş'ın da bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri'ne hayvan sağlığı ürünleri ihraç etmeye başladığını; yakın zamanda Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya da ihracat yapacağını söyledi.

Deva'nın ilk çeyrek net kârı 1.1 milyon lira

Deva'nın ilk çeyrek sonuçlarını da değerlendiren Haas; finansal piyasalarda yaşanan olumsuz şartlar, faiz ve kurdaki dalgalanmaya rağmen ilk üç ayı kârla kapattıklarını söyledi. Deva'nın ilk çeyrek net kârı yüzde 90 düşüşle 1.1 milyon lira olurken; satış gelirleri ise yaklaşık yüzde 2 düşüşle 112 milyon lira olarak gerçekleşti. Hammadde maliyetleri dolar ve euro cinsi olan Deva'nın ilk çeyrekteki finansman giderleri yüzde 119 artışla 12.8 milyon lira olarak gerçekleşti.

Haas, kurdaki öngörülemezlik nedeniyle, 2014 tamamı için finansal bir tahmin vermedi; ancak ilaç sektörünün genel eğilimi doğrultusunda ikinci ve üçüncü çeyreklerin daha yavaş, son
çeyreğin ise daha iyi geçmesini beklediklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir