Devlerin mobil cihazlarını Türk lojistik sektörü için geliştiriyor

Casio, Motion, Hanasis gibi dünya devi teknoloji firmaların Türkiye distribütörlüğünü yapan Tente Global'in güçlü Ar-Ge ekibi bu cihazları Türkiye pazarının ihtiyaçlarına göre geliştiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Mühendis Gündüz Ekinci tarafından 1998'de kurulan ve bugün 5 farklı şirketi bünyesinde barındıran güçlü bir gruba dönüşen Tente Global, distribütörlüğünü yaptığı dev teknoloji firmalarının mobil ürünlerini Türkiye pazarının ihtiyaçlarına göre geliştiriyor. Şirketin geliştirdiği bazı ürünleri Gürcistan ve Azerbaycan gibi bölge ülkelere de ihraç etmeye de başladığını ifade eden Tente Global CEO'su Erkan Oğur, bölgedeki etkinliklerini artırmayı ve yeni ülkelere açılmayı hedeflediklerini söyledi. 
 
Tente Global, Mobit, Area Dağıtım, Depart Kurumsal, Stok Enerji ve Mobiser olmak üzere 5 şirketi bünyesinde barındırıyor. Grup; mobil sistemler, sunum sistemleri, tablet PC çözümleri, enerji depolama sistemleri ve kurumsal yazılım ve iş çözümleri  alanlarında çözümler sunan bir teknoloji firması. Mobit Bilişim kurulduğu ilk yıllardan itibaren Casio ile iş birliği içerisinde. Casio'nun projeksiyon  cihazı, el terminali,eEndüstriyel tablet PC ürünlerinin yanında ayrıca Xplore, Getac, Sewoo, Hanasis, Jolimark, Point Mobile, Aaeon, Bixolon, Mobicell gibi 10'dan fazla markanın da distribütörlüğünü yapıyor. Erkan Oğur, Tente Global olarak şirket tarafından satılan ürünlerin donanım ve yazılım desteğini sürekli sağladıklarını ifade etti. 110 çalışanı bulunan şirketin 20 milyon dolara yakın cirosu bulunuyor.

Faaliyet gösterdikleri mobil IT alanında içerik, yazılım ve enerji kullanımının önemli olduğunu vurgulayan Oğur, satışını yaptıkları ürünleri pazarın ve hizmet verilen sektörün ihtiyaçlarına göre geliştirdiklerini belirterek, "Mobil IT'de enerji ve yazılım önemli. Mobil cihazın enerjisinin uzun süreli olması büyük ihtiyaç. Biz distribütörlüğünü yaptığımız ürünleri geliştirmek için hem yazılım hem de enerji şirketi kurduk" dedi.  

Erkan Oğur, mobit IT'nin yoğun olarak kullanıldığı perakende üretim ve lojistik gibi sektörlerin hedef pazarları arasında yer aldığını ve lojistiğin hizmet verdikleri en önemli 4 sektörden biri olduğunu vurguladı. Şirket, donanım ve yazılım hizmetleri olarak lojistik sektöründe hizmet veriyor.

Oğur, lojistikte özellikle  lojistik otomasyonları, depo stok yönetim programları ya da tedarik zinciri uygulamalarının uç birimleri yani donanım tarafında hizmet sunduklarını kaydetti. Teknoloji adaptasyonu kısmında ise teknoloji danışmanı olarak da lojistik firmalarına hizmet veriliyor.  Özellikle distribütörlüğünü yaptıkları Casio'nun DT-X8  el terminali cihazını lojistik sektörünün ihtiyaçlarına göre geliştirdiklerinin altını çizen Oğur, "Japon devi Casio'nun DT-X8 el terminali var. Bu özellikle lojistik sektörü için geliştirdiğimiz özel bir ürün. Toplamda 3.5 metreden düşme dayanıklılığı var. Sunduğu üst düzey dayanıklılık, kullanım rahatlığı ve ilk 2D Uzun mesafeli barkod okuyucuya sahip olması ile bu model lojistik sektörünün tüm ihtiyaçlarına cevap verebiliyor. Geliştirdiğimiz batarya sayesinde cihazın enerji kullanım süresini de  önemli oranda uzatıyoruz. Ayrıca cihazın ekranı da tableti andıran nitelikte büyüklüğe sahip" diye konuştu. 

'2016'da harita tabanlı ürünler öne çıkacak'
 
2016 yılında temsilcisi oldukları markaların yeni ürünlerinin piyasaya sunulacağı bilgisini veren Oğur, özellikle harita tabanlı ürünlerin ön plana çıktığını söyledi. Oğur, "Harita tabanlı ürünler tercih edilmeye başlandı. Bu uygulama ile ürünün ömür boyu takibi yapılabiliyor.  Biz de bu uygulamalar üzerinde çalışıyoruz. İşletim sistemlerini harita tabanlı uygulamalar için dizayn ediyoruz. Tabi bu yeni uygulamalar için enerji ihtiyacı artıyor. Biz de Stok Enerji şirketimizle enerji depolama konusunda çözüm geliştiriyoruz. Bu artı değer bizi rekabette öne çıkarıyor" diye konuştu.

Yaklaşık 6 ay önce piyasaya sürülen yeni nesil el terminallerinin tableti andıran büyük ekran ve dayanıklılığı ile ön plana çıktığını vurgulayan Oğur, "Casio'nun IT-G500 isimli yeni modeli suya çok dayanıklı. 3 metreye kadar düşmeye dayanıklı bir cihaz. Özellikle lojistik sektörüne yönelik bu ürünü ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. En büyük ekranlı bu cihazımız hem kullanım kolaylığı sunuyor hem dayanıklı bir ürün" dedi.   

IT şirketi kurmaya hazırlanıyor

Yaygın bir demo uygulamaları olduğunun da altını çizen Oğur,  "15 gün deneme süresi veriyoruz. Bu da bizi öne çıkaran bir politikalarımızdan biri. Ayrıca  102 web sitemiz var. Hemen hemen her ürün için ayrı bir site mevcut" dedi. Hastanelere de hizmet sunduklarını hatırlatan Oğur, özellikle doktor tabletlerinin büyük ilgi gördüğünü söyledi. Askeri sandartlarda kullanılan mobil saha ürünlerinin de olduğunu aktaran Oğur, inşaat sektörüne yönelik de ürünleri olduğuna dikkat çekti. Erkan Oğur ayrıca, bir IT şirketi kurma hazırlığında olduklarını açıkladı. 

Lojistik sektörü RFID'ye kayıyor
 
Lojistik sektörünün radyo frekansı ile tanımlama teknolojisi olan RFID tarafına kaydığının altını çizen şirketin Yazılım Mimarı ve Proje Müdürü Murat Demirci ise, şu açıklamayı yaptı: "Lojistikçiler teslimat aşamalarında bir şekilde insan bağımsız sayım gerçekleştirmek istiyorlar. 2015 aslında bizim için RFID için bir yapılanma yılımız oldu. Bu aşamada hem etiket tarafında hem de okuyucu sistemler tarafında kendi zayıf olduğumuz alanlara yönelik yatırım yaptık. Hem hız hem zaman kazandıran bir sistem. Ayrıca yanlış okumalardan kaynaklı okumaları minimuma indirecek bir sistem. Buna yönelik Ar-Ge çalışmaları yaptık, yazılım çözümleri geliştiriyoruz. Buna yönelik olarak envanter yönetim sistemimiz var. Stok yönetim programlarımız var. Uzun zamandır var olan bu yazılımlarımızı RFID ile entegre ettiğimiz zaman lojistik firmalarına hizmet olarak sunabileceğiz. Bununla ilgili eksikliklerimiz vardı. Bunları tamamladık bu yıl. 2016 hedeflerimizden biri de RFID'yi sektörde yaygınlaştırmak. RFID aslında eskiden beri var ama kullanışlı değildi. Bundan sonra hızlı bir şekilde yaygınlaşacak. Biz de cihazlarımızı ve yazılımlarımızı bu sisteme göre geliştirdik. Mesela yeni cihazla 5 metreye kadar barkot okutabiliyorsunuz. Bu yeni bir uygulama."