Digicom, Conti'ye 50 milyon liralık yatırım yapıyor

Elektrikli ev aletleri markası Conti, ithalata ek vergi gelince üretimi içeride yapma kararı aldı. Çerkezköy’de büyük bir fabrika kuruyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ

Digicom Şirketler Grubu bünyesinde bulunan elektrikli ev aletleri markası Conti, önemli bir yatırıma hazırlanıyor. Bu yıl yüzde 50 büyüme hedefleyen marka, fabrika yatırımı yapıyor. Böylece 100 bin adet olan yıllık üretim kapasitesini 1 milyona çıkaracak. Bu da kapasitede 10 katlık bir artış olacağı anlamına geliyor. Pazardaki gelişmeler cesaret verici olmakla birlikte Conti’nin bu yatırıma yönelmesinin bir nedeni de ithal elektrikli aletlere getirilen yeni vergi düzenlemesi oldu. Hükümet, yılbaşında yerli üretimi teşvik amacıyla yüksek vergiler getirince ithalat ve dışarıda ürettirme modeli sıkıntılı olmaya başladı. Pazara verdiği ürünlerin önemli bir kısmını dışarıda ürettirerek ithal eden Conti de ithalat, ek vergi ile dezavantaja dönüşünce, aynı zamanda tasarımda da yol almak için içerde yatırım kararı aldı. Böylece hem üretim kapasitesini artıracak, hem ürün gamını genişletebilecek, hem de halen yüzde 5 düzeyinde olan ihracatını artırabilecek. Hedef üretimin yüzde 50’sini ihraç etmek. 

Digicom Şirketler Grubu, Pioneer, Roadstar, Sharp markaları distribütörlüğü yanı sıra Conti Elektrikli Küçük Ev Aletleri markasının sahibi. Grubun patronu Sabri Yiğit’in temizlik ürünleri şirketi ve markası Parex’te önemli yatırımları var. Sağlık, inşaat, gayrimenkul, yapı malzemeleri ve finans sektöründe faaliyet gösteriyor. Conti markası 5 yıldır Digicom bünyesinde. Genel Müdürü Türker Tarhan, “Conti markası kuruluşunda bir İtalyan markası. Türk işadamı Emin Cankurtaran almış. 2010’da da Sabri Bey, bütün haklarını aldı” dedi. Tarhan, şöyle devam etti: 

“Bu markaya yatırım yapıyoruz. Ürün geliştirmeler başladı. İthalat ağırlıktaydı daha önce. Bizde yüzde 35 yerli imalattı. Sektörde de böyleydi. Elektrikli küçük ev aletleri sektörünün toplam büyüklüğü 3.5 milyar TL civarındadır. Bizim payımız da yüzde 1 - 1.5 arasındadır. Bu da yaklaşık 35 - 40 milyon ciro demektir. Şimdi yeni yatırımla bunu birkaç kata çıkarmak istiyoruz. Pazar payı hedefimiz yüzde 5. Bu da 35 - 40 milyon cirolardan 200 milyon liraya doğru gideceğimiz anlamına geliyor. Ek vergi ithalat maliyetini artırdı. Bir yandan da Çin gibi ülkelerde ürettirmek, işçi maliyetleri yönünden de anlamsızlaştı. Çin’de işçi maliyetleri 500 - 600 dolar seviyelerine geldi. Çin yanlış biliniyor. Büyüyor ama gittikçe maliyet rekabetini de kaybediyor. Hammadde maliyeti aynı. Ürün geliştirme yeteneğimiz, kapasitemiz var mı? Var. İşgücü aynı. Bir de küçük ev aletleri havaleli yük. Yakın ülkelere buradan ihracat göndermek, Çin’den avantajlı.” 

3541335-o.jpg

Üretim Çerkezköy’de olacak 

“Şu anda birçok ürünü üretmek üzere geliştirmek istiyoruz” diyen Türker Tarhan, yüzde 35 yerli - yüzde 65 ithalat kompozisyonunu yüzde 90 yerli, yüzde 10 ithalata çevirmek istediklerini anlattı. Vantilatör gibi bazı ürünleri ve üretimde girdi olarak kullanılan bazı parçalarda ithalatın devam edeceğini belirtti. Üretimin nerede yapılacağı, ne kadar yatırım olacağı konusunda da şu bilgileri verdi: 

“Bizim Parex markasının Çerkezköy’de 60 milyon liralık yatırımı oldu. Orada 15 bin metrekare kapalı alan var. Aynı yerde küçük ev aletleri için 50 milyon liralık yatırım yapacağız. Makine parkı, kalıp, Ar - Ge yatırımları olacak. Conti yeni ürünleriyle 1-4 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Zuchex Fuarı’nda yer aldı ve oldukça büyük beğeni topladı. Bu gelişmeler de bizi cesaretlendirdi. Conti Kahveci büyük ilgi gördü. İlk lansmanı da yapmış olduk. Bu makine üzerine 2 yıl çalışma oldu. Prototipini sunduk. 5 bin kişiye Türk kahvesi içirdik. Türk kahvesinin önemini de gördük. Birçok ülkeden alıcılar, ne zaman pazara çıkacağını sordu. Bu ürünün üretiminde ‘annem babam usulü’ kahve için araştırma yaptık. Testlerde çok başarılı oldu. Fiyatı da rakiplere göre daha uygun olacak. Şubat 2016’da piyasaya çıkıyor. Seri üretimle birlikte ihracat da başlamış olacak. Türk kahvesinin Batı’da da şansı var. Lüks restoranlarda espresso’yu 30 dolara veriyorlar. Türk kahvesinin markalaşması için makineleşmesi gerekiyor” diye konuştu.

İhracat için yeni organizasyon

Conti markasının şu anda 40’a yakın çeşitte ürünü var. En güçlü ürün grubu süpürge, kahve makinesi ve ütü. Tarhan, süpürgede bir buçuk ay önce pazara sundukları Zeus modelinin ciddi pazar payı kazandığını söyledi. “Yeni ürünler geliştiriyoruz. Toz torbasız ürünlere kayış var. Bu alanda söz sahibi olacak yeni bir ürün üzerinde çalışıyoruz” dedi, Türker Tarhan. Conti markası toptancılar ve bayiler üzerinden 7 bin satış noktasına ulaşıyor. 25 ülkeye ihracat yapılıyor. Hem bu ülkelerde pazar payını artırmak hem de yeni pazarlara girmek için ülke müdürlükleri oluşturuluyor. İran ve Mısır’da kurulmuş.

Bu konularda ilginizi çekebilir