Dündarlar'dan inovasyon merkezi

Dündarlar Makina, Uygulamalı Tarımsal Araştırma ve İnovasyon Merkezi kuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek TOPRAK

ESKİŞEHİR - Tarım makineleri sektöründe 133 ürün çeşidiyle dikkat çeken Dündarlar Makina, Uygulamalı Tarımsal Araştırma ve İnovasyon Merkezi kurmak için çalışmalara başladı. Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde yaklaşık 500 bin dönüm arazi üzerine kurulması planlanan merkezle birlikte 250 kişilik istihdam sağlanması bekleniyor.

Türkiye’de ilk defa olacak bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırladıklarını belirten Dündarlar Makina Yönetim Kurulu Başkanı Ruşan Dündar, faaliyete alacakları merkezle birlikte ürettikleri makinelerin doğruluğunu arazide uygulayarak test edeceklerini söyledi. Çiftçileri bir araya getirerek bir sistem oluşturacaklarına dikkat çeken Dündar, sonuçları tarlada işleyerek elde edecekleri bilgisini verdi.

Türkiye’nin tarımsal mekanizasyonda Avrupa seviyesini yakaladığına dikkat çeken Ruşan Dündar, “ Tarımsal mekanizasyonda Avrupa seviyesini geçmek istiyoruz. Bunu yaparken de bilimsel olarak test etmek istiyoruz. Yani ürettiğimiz makinenin doğru olup olmadığını arazide uygulayarak ve bayilerle çiftçilerimizin fikirlerini alarak bir mekanizasyon oluşturacağız. Türkiye’de şu an büyük traktörlere uygun parçalar ithal ediliyor. Avrupa’dan ithal edilen bazı makineler Türkiye’deki toprak yapısına uygun olmadığını gördük. Biz bu sorunları ortadan kaldıracağız. Kuracağımız merkezde yapacağımız uygulamalar sonucunda çiftçimize hangi ürünü hangi makine ile ekerse hangi sonucu alacağının cevabını vermiş olacağız” dedi.

Mahmudiye’de kuracakları merkezin Türkiye’deki tarımsal mekanizasyonun ufkunu değiştireceğini ileri süren Ruşan Dündar, bu projede çalışanlar sayesinde tarlada bire bir deneyerek yapacakları makineler ile oluşacak know-how’u tüm Türkiye’ye dağıtmayı planladıklarının altını çizdi. Bu proje ile Mahmudiye’nin çehresinin de değişeceğini açıklayan Dündar, birkaç yıl içinde Mahmudiye’nin göç veren bir ilçeden göç alan bir ilçe haline geleceğini dile getirdi.

Uganda’da uygulamalı tarım yapacak

Tarımsal mekanizasyon segmentinde en üst sırada olduklarını iddia eden Ruşan Dündar, bilgi birikimleri sayesinde Uganda’ya da yatırım yapacaklarını açıkladı. Uganda Cumhurbaşkanı Yoveri Museveni kendilerine yer tahsis edildiğini vurgulayan Dündar, “ Uganda’da uygulamalı tarım yapmamız için bize 17 bin dönümlük yer tahsis edildi ve 99 yıllığına kiralandı. Burada tarımsal mekanizasyon ve ziraat yapacağız. İlk önce montaj atölyesinde üretime başlayacağız. 2018 yılında Afrika’nın yüzde 70’lik tarım makinesi ihtiyacını karşılamayı planlıyoruz. Tarımsal mekanizasyonu bu ülkedekilere öğretmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Ürün çeşitlerini artıracaklarını söyleyen Ruşan Dündar sözlerine şöyle devam etti: “ Şu anda 133 adet tarım makinesi çeşidimiz var. Yeni ürünlerimizle birlikte 160 çeşide ulaşacağız. Türkiye’de toprak işleme konusunda en çok ürün çeşidine sahip olan firmayız. Üretim hacmimizi her yıl 2 katına çıkarıyoruz. 70 adet olan bayi sayımızı her gün artırarak bayi ağımızı genişletiyoruz.”

Tarımsal mekanizasyonla ilgili katma değeri yüksek ürünler ürettiklerini belirten Dündar, “ Hedefimiz kendi markamızı dünyaya tanıtmak olacak. Toscano markasını satın alarak kendi projelerimizi oluşturuyoruz ve marka değerimizi yükseltiyoruz. 10 yıldır ihracat yapıyoruz. Yaptığımız ihracatla birlikte know-how birikimimiz oluştu. Tarım makinesi üretiminin yanı sıra yurtdışına tarım makinesi parçaları da üretiyoruz. Özellikle Fransa’da bir çok ürünümüz kullanılıyor” dedi.

Kriz ortamında yatırım yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyor

Krizi fırsata çeviren firmalar arasında yer aldıklarını ifade eden Dündar, “ 2008 yılında kriz olduğunda bunu nasıl fırsata çeviririz diye düşündük ve krizi iyi geçiren firmalardan biri olduk. Şu an Türkiye’de ekonomik kriz tetikleniyor. Biz bu kriz ortamında daha büyük yatırımlar yaparak ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. 30 bin metrekare olan kapalı alanımızı iki katına çıkarıyoruz. Kriz döneminde paramızı saklamak yerine ülkemizin ekonomisini aktif hale getirmek için sürekli yatırım halindeyiz” diye konuştu.            

Bu konularda ilginizi çekebilir